Жена в менопауза забременява след експеримент с кръвопреливане на собствена кръв

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 август 2020 в 13:31 11911 0

Кредит pixabay

В необичаен медицински експеримент една жена в менопауза и три в предменопауза забременяват, след като им е прелята тяхната собствена кръв. Резултатите все още не са публикувани, но са представени на конференция по въпросите на ембриологията и репродуктивното здраве.

Новото изследване предполага, че преливането на плазма, богата на тромбоцити може да преобърне някои аспекти и симптоми на менопаузата. Това откритие повдига и много въпроси, но идеята е интригуваща и заслужава поне да бъде внимателно проучена.

Ето какъв е и механизмът на изследването - лекарите взимат кръв от вена на ръката на доброволките и премахват всички кръвни клетки, оставяйки само тромбоцитите и кръвната плазма, които след това са инжектирани в двата яйчника на пациентките. След три месеца 80% от жените, които са преминавали към менопауза, имат нива на хормоните си както жена преди менопаузата и редовен месечен цикъл.

Подобни промени се случват при 13 от 30 доброволки в менопауза. И докато експериментът не е предвиждал да опитват да забременеят, три от жените в предменопауза и една в менопауза всъщност зачеват в периода на изследването. 

Разбира се, тези резултати повдигат много въпроси - експериментът без съмнение е интересен, но няма нито обхвата, нито научната точност, за да бъде счетен за достоверно клинично проучване.

"Все още има много въпроси, на които нямаме отговор", споделя Мара Симопуло (Mara Simopoulo) от Университета на Атина, която работи по експеримента.

Учените не провеждат изследването с контролна плацебо група, така че дори и процентът на забременяване да е далеч над средното за жените в менопауза, екипът на практика не е доказал, че това се е случило заради кръвопреливането.

"Не мога да ви кажа на 100%, че това ще е страхотно полезна интервенция", обяснява Емре Сели (Emre Seli) от Университета Йейл, който не е част от изследването. "Но смятам, че е много вълнуващо".

Източник: Futurism - BLOOD TRANSFUSIONS HELPED A MENOPAUSAL WOMAN GET PREGNANT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !