Жените на туарегите и техните мъже с покрити лица (галерия, музика)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 09:00 136046 1

Туарегите - малък народ в Северна Африка, са едни от най-интересните на земята - с техните мъже-войни с индигово-сини тюрбани и джелаби и независимите си жени, които, някои казват, имат повече права дори от европейките.

Те са най-популярното племе от берберската група и наследници на финикийците - древни мореплаватели, колонизирали северното крайбрежие на Африка.

Въпреки, че туарегите изповядват исляма, където е разрешено многоженството, истинският туарег се жени само веднъж в живота си.

Туарегските жени, за разлика от другите мюсюлмански жени, ходят с открити лица. Но това е строго забранено за техните мъже - те се забулват още като достигнат пълнолетие и могат да открият лице само пред любимата си. Попитани защо, туарегите отговарят: „Много просто. Те са красиви и ние искаме да ги виждаме“. 

Жените на туарегите са наричани „кралиците на пустинята“ - горди и независими, те контролират живота в нея.

Те притежават сексуална свобода и до омъжването си са свободни да имат колкото си искат сексуални партньори, стига да влизат в шатрата по тъмно и да тръгват преди изгрев.

Момичетата от най-ранна възраст трябва да се научат да четат и пишат, но на мъжете е позволено да останат неграмотни.

Една туарегска пословица гласи: "Мъжът и жената са редом един до друг с очите и сърцето, а не само в леглото".

Когато се омъжат, имат право да се разведат по всяко време, без ревност и скандали. Бившият съпруг се връща при родителите си само с камилата и дрехите на гърба си.

За нея остават палатката, децата и всичко останало.

Въпреки че са по религия мюсюлмани-сунити, те са запазили много от доислямските си традиции и в частност - елементи от матриархата. Например, матрилинейна родова организация (наследяване и отчитане на произход по майчина линия), матрилокално брачно заселение (съпругът живее при семейството на жена си) и матрилатерален брак (роднините са от страната на съпругата).

Туарегите не са единственият народ в света, запазил матриархата до наши дни. Подобен начин на живот има и тибетското племе мосо, но там, освен с домакинството жените се занимават и със земеделие, скотовъдство, лов и понякога даже и с война. Според някои проучвания мъжете мосо нямат никакви задължения, те си почиват по цял ден, за да пазят силите си за нощните посещения на жените, но според други - те всъщност са ангажирани в изхранването на семейството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.03 2017 в 21:00

Дедо поп знае няколко български селища в които цари матриархат. Като се почне от Враца, чието социално устройство е описано от Евлия Челеби и до голяма степен запазено до днес и се стигне до родопските села, където комбинацията е досущ като описаната в статията. Мюсюлмани сунити, жените грамотни, оправни и инициативни, мъжете загубеняци под чехъл и само от време на време се измъкват за бърза ракия в кръчмата. През целия си живот мъжете там слушат дословно майка си, а когато ги оженят - жена си, включително относно въпроси за образование, професионална (доколкото това е съотносимо), лична и друга реализация.