Жертвите на Помпей са имали по-здрави зъби от нашите и се хранели по-здравословно (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 15:03 24498 0

Кредит Mario Caporta/AFP

Нов проект представя компютърна томография на гипсовите отливки на жертвите на Помпей.

Компютърната томография на останките на жертвите от Помпей, в рамките на наскоро стартирал проект, показва, че повечето от хората в древния град са се радвали на добро здраве.

"Със сигурност, те са се хранели по-добре от нас", отбелязва стоматологът Елиза Ванакор (Elisa Vanacore) по време на пресконференция в Помпей след анализа на някои от първоначалните резултати. Според нея, римляните от Помпей са имали много здрави зъби - те са имали в менюто си малко захари, много плодове и зеленчуци, съобщава сайтът Archaeology news.

"Ранните резултати показват също високо ниво на флуорид, който тук, в близост до вулкана, присъства във въздуха и във водата" - заяви Елиза Ванакор.

Съвременната технология дава възможност на учените да добият представа за начина на живот на погребаните в пепелта за повече от 1900 години жертви на Везувий.

Екип археолози са прекарали изминалата година като внимателно са възстановявали и сканирали запазените 86-гипсови отливки на телата на загиналите римляни при опустошителното изригване на вулкана през 79 г. сл. н. е. 

Сега учените представят първите резултати от проучването, показващо какво се крие в телата на тези хора, замръзнали във времето. Томографията позволява да се научи немалко за жертвите: възраст, пол, диета, заболявания, социален статус.

Методът за приготвяне на гипсовите отливки, които съответстват на формата на телата на жертвите, е предложен през 1886 г. от италианския археолог Джузепе Фиорели (Giuseppe Fiorelli). По време на разкопките, той открил, че на мястото на телата на хората и животните, които са били погребани под слой от пепел, има кухини. Ако се напълнят с гипс, ще се получат отливки от телата. По тях може да се реконструират предсмъртните пози на жертвите на Везувий, израженията на лицата и дрехите им. Но досега зъбите и костите им са били недостъпни с тази процедура. Но томографията е запълнила този пропуск.

Сред жертвите е било сканирано момче на около четири години в поза на ужас. То е открито заедно с двама възрастни - мъж и жена, вероятно родителите му, както и по-малко дете, което изглежда заспало в скута на майка си. По гипсовата отливка на момченцето може да се съди за облеклото му, но сега сканирането разкрива малкия му скелет под дрехите.

 

Други сканирания се опитват да възпроизведат черепа на друга жертва с помощта на специална контрастна боя, която имитира външния вид на мускулите и кожата. Този, макар и зловещ вид помага да се акцентира върху зъбите на жертвата.

Tомография се нарича процесът на създаване на 2D изображения (разрези) на 3D обект, неразрушително послойно изследване на вътрешната структура на обекта чрез някакви лъчи. Този метод се използва в медицината, но се оказва и много подходящ за изследване на археологически останки и преди това е бил използван, за да се проучват египетските мумии, например.

Апаратите за компютърна аксиална томография (CAT) (на снимката се вижда момента на сканиране на останки от Помпей) се използват, за да се създадат подробни 3D модели на телата.

Специалистите археолози, работещи по този проект подготвят тези вълнуващи останки за изложба, наречена "Помпей и Европа".

Помпей е бил голям римски град в днешната италианска област Кампания. През 79 г. вулканът Везувий изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове, което продължило 18 часа, а отровната мъгла от газове е паднала над обречения град, задушавайки хората. Смята се, че някъде между 10 000 и 25 000 жители на Помпей и Херкулан са загинали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !