Жирафите се оказаха силно социални животни с матриархат

Тези високи животни може да имат сложни матриархални системи, подобно на слоновете, според ново изследване.

Ваня Милева Последна промяна на 05 август 2021 в 00:02 9580 0

Жирафи в Южна Африка. Кредит: Wikimedia Commons

Жирафите са много по-социално компетентни, отколкото смятахме, заявява екип от учени от Университета в Бристол. Те призовават за актуализация на знанията ни за тези високи чифтокопитни.

Жирафите имат лошия късмет да споделят африканската савана със слоновете, най-големите сухоземни бозайници на Земята и известни със своята интелигентност и социални умения и вероятно затова да останали извън фокуса на вниманието. Но новото изследване, публикувано в Mammal Review, е последният поглед към социалната структура на жирафите, който предизвиква нов интерес през последното десетилетие. Преди това биолозите не са смятали, че бозайниците изобщо имат някаква особена социална структура, пишат авторите на новата статия.

„Озадачава ме, че толкова голям, емблематичен и харизматичен африкански вид е бил изучаван толкова дълго. Тази статия събира всички доказателства, които предполагат, че жирафите всъщност са много сложен социален вид, със сложно функциониращи социални системи, потенциално сравними със слоновете, китоподобните и шимпанзетата“, коментира Зоуи Мюлер (Zoe Muller), биолог от Университета в Бристол и водещ автор на изследването в прессъобщение на университета.

До 2000 г. жирафите (Giraffa camelopardalis) не са били признати като „социално откъснати“. A 1991 преглед, описва животното като "неформиращо трайни взаимоотношения с другарите си и асоцииращо се по най-случаен принцип".

Макар да е известно, че се движат на стада, отделните жирафи изглежда непрекъснато променят своите съюзи, което кара изследователите да предположат, че не образуват силни социални връзки, освен между майките и техните деца.


Жирафът Зафира с майка си Илеана в приключенския парк La Ponderosa в Гуанакасте, Коста Рика.

Сега широкото разпространение на цифровите фотоапарати и новите методи за анализ на данните разкриват, че тези най-високи сухоземни животни всъщност са далеч по-сложни в социално отношение, отколкото им е признато досега.

Екипът на Мюлер преглежда 404 предишни статии за поведението на жирафите, за да получи широк поглед върху социалната система на животните, като обръща специално внимание на женските в различни социални групи, разпръскването на мъжките жирафи и как се отглежда потомството и колко дълго. Те откриват, че социалната структура на жирафите е подобна на тази на други интелигентни видове бозайници, които образуват сплотени социални групи. Някои от тези групи - а именно косатките - имат матриархална социална йерархия, което означава, че най-възрастните жени управляват стадото.

Кредит: Unsplash

Жирафите са дълголетни животни, като женските достигат около 30-годишна възраст, но максимално известната им репродуктивна възраст е около 20. Това означава, че те прекарват около една трета от живота си като възрастни след репродуктивна възраст. При други видове, които правят това - включително слонове, косатки и нас, хората - бабите играят роля в подпомагането на отглеждането на следващите поколения. Всъщност по-възрастните животни са биологично програмирани да осигурят дълголетието на своята социална група, живеейки малко по-дълго. Жирафите в тези проучвания са прекарали до 30% от живота си в този пострепродуктивен период, в сравнение с 23% за слонове и 35% за косатки.

Изследователите подозират, че такъв е случаят и с жирафите, но отбелязват, че тепърва трябва да бъдат документирани такива случаи в по-нататъшно проучване. Те също така отбелязват сложни социални системи на сътрудничество, изискващи сложни комуникационни способности. Обаче, както и много други аспекти, "комуникационните системи на жирафа са слабо разбрани".

Тези бозайници не са особено шумни и остават единствените гръбначни животни, за които не е известно, че се прозяват, въпреки че кашлят, подсвиркват, мрънкат и дори зловещо бръмчат през нощта (чуйте записа по-долу). Те също така визуално общуват с ушите и позите си, които могат да бъдат част от техния комуникационен репертоар.

„Признаването, че жирафите имат сложна социална система на сътрудничество и живеят в матрилинейни общества, ще разшири нашето разбиране за тяхната поведенческа екология и нужди за опазване ... Ако разглеждаме жирафите като силно социално сложен вид, това също повишава техния „статус“ към по-сложен и интелигентен бозайник, който още повече заслужава защита“, отбелязва Мюлер.

Жирафите „са развили изключително успешни и сложни общества, които са улеснили оцеляването им в трудни, изпълнени с хищници екосистеми“, коментира Мюлер.

За съжаление, популациите на жирафи са на изчезване - намалявайки с 40 % от 1985 г. - и те са вписани като уязвими в Червения списък на застрашените видове на Международен съюз за опазване на природата (IUCN).

Източници:

Surprise! Turns Out Giraffes Have Highly Complex Social Lives Akin to Elephants, ScienceAlert

Biologists Have Been Vastly Underestimating Giraffes’ Social Skills, Gizmodo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !