Живей бързо, умри млад? Или живей студен, умри стар?

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2022 в 00:01 11772 0

Кредит Pixabay

Китайски изследователи откриват, че телесната температура оказва по-голям ефект върху продължителността на живота, отколкото скоростта на метаболизма.

Техните открития са публикувани в Nature Metabolism.

Сигурно сте чували израза „живей бързо, умри млад“, който идва от наблюдението, че хората с бърз и рисков начин на живот често попадат в инциденти и умират преждевременно. Но в биологията той има различен произход - животните с висок метаболизъм („живеещи бързо“) често умират по-рано от тези с бавен метаболизъм .

Но в рамките на определен вид, връзката между метаболизма и продължителността на живота е по-размита. Като цяло мерките, които водят до по-дълъг живот – като ограничаване на калориите, водещо до по-ниски метаболитни нива – са в съответствие с идеята „живей бързо, умри млад“. Но затова пък физическите упражнения повишават метаболизма, но средно изглежда помагат на хората да живеят малко по-дълго.

Един от проблемите с определянето на ефекта от метаболизма върху продължителността на живота е, че метаболизмът често е свързан с промените в телесната температура. Като цяло ниските метаболитни нива са свързани с ниска телесна температура. Така че, когато мишките с ограничение на калориите живеят по-дълго, не е ясно дали удълженият живот е свързан с ниския им метаболизъм или по-ниската телесна температура.

В новото проучване изследователите използват необичайна ситуация, при която скоростта на метаболизма и телесната температура се движат в противоположни посоки, за да се опитат да определят кой фактор е по-важен.

Когато мишките и хамстерите са изложени на високи температури, в горната част на тяхната термонеутрална зона, техният метаболизъм намалява, докато телесната им температура се повишава.

"Открихме, че излагането на гризачите на тези условия съкращава продължителността на живота им. По-ниският метаболизъм не удължава живота им, но по-високите температури го съкращават", коментира съавторът на изследването проф. Джон Спикман (John R. Speakman) от Шънджънския институт за модерни технологии SIAT.

В това проучване изследователите са използвали малки вентилатори, за да духат хладен въздух над мишките и хамстерите, изложени на високи температури. Това не повлиява на метаболизма им, но им пречи да имат висока телесна температура. Тази ситуация променя влиянието на високата температура на околната среда върху тяхната продължителност на живота.

Въз основа на тези резултати телесната температура изглежда е много по-важен медиатор на продължителността на живота от скоростта на метаболизма. Поради тази причина може би трябва да променим поговорката от „живей бързо, умри млад“ на „живей студено, умри стар“.

„Разделихме ефекта на телесната температура върху продължителността на живота от скоростта на метаболизма при два вида дребни гризачи, изложени на високи температури. Развълнувани сме от констатациите, особено, че използването на малки вентилатори за охлаждане на въздуха над животните обърна ефекта на високата температура на околната среда върху продължителността на живота чрез намаляване на телесната температура без промяна на скоростта на метаболизма", коментира Джао Джъдзюн (Zhao Zhijun) от Университета Уънжоу, водещ автор на това изследване.

Справка: Zhijun Zhao, Body temperature is a more important modulator of lifespan than metabolic rate in two small mammals, Nature Metabolism (2022). DOI: 10.1038/s42255-022-00545-5. www.nature.com/articles/s42255-022-00545-5

Източник:  Live fast, die young? Or live cold, die old?
Chinese Academy of Sciences

Най-важното
Всички новини