"Живите" тухли от гъби са по-здрави от бетон

Наука OFFNews Последна промяна на 31 май 2017 в 11:00 7451 0

Снимка: Рhilip Ross

Филип Рос (Рhilip Ross), лектор в Станфордския университет, се е фокусирал върху един на пръв поглед неустойчив конструкторски материал - гъбите. След години в отглеждане на гъби Рос вижда потенциал в мицела - обширна и сложна мрежа от подобни на корени нишки, които растат под земята.

Когато се остави да изсъхне мицелът може да се превърне в отличен суров материал за различни конструкции. Например, Рос използва мицела за направа на тухли, съобщава ZME Science.

Сред всичките им качества тухлите от мицел са:

Огнеупорни

Суперздрави

И на практика по-здрави от бетона

А също така водо- и плесеноустойчиви

Снимки: Рhilip Ross

По принцип, за всеки е неприятно да се появи плесен върху влажните стени на дома му. Изглежда нехигиенично и противно. Но Рос работи усилено да разсее предубеждението, което имат повечето хора относно гъбените култури. Той стига толкова далеч, че твърди, че мицелът може да бъде отличен практичен строителен материал - и то не само в арт проекти.

"Извършил съм много инженерни тестове през изминалата година като част от процеса по придобиване на патент, за да установя какво ще накара гъбичките да станат по-здрави. И по всичко изглежда, че могат да имат различни приложения - като се почне от по-прозаични неща като мебели или строителни материали, до толкова далеч като отглеждане на гъбести форми за отглеждане на човешки органи вътре в тях, или органични батерии, или дори компютри.

Гъбите са нещо като пластмасата, която може да бъде използвана потенциално за всичко, коментира Филип Рос в интервю за изданието Glasstire.

Снимки: Рhilip Ross

И макар бетонът едва ли някога ще бъде заменен от мицел в мащабите и изискванията на търсенето в сектора в наши дни, мицелните тухли със сигурност имат своята ниша. Основната им практическа употреба е заместник на базираните на петрол пластмаси - биоматериали, които имат регионален източник и производство.

На даден етап Рос се надява да изгради цяла сграда, която да подслонява 12 до 20 души, от тухли от гъбата рейши - любимата на Рос и неговите колеги.

Мицелните тухли са евтини - необходима е хранителна среда и често каквото и да било от дървени стърготини до черупки от фъстъци би свършило работа. Това е така защото мицелът расте съвместно с хранителния материал, койот Рос е в състояние да превърне от гъба във всякаква форма.

За тревожещите се - всяка тухла е опечена, за да се убият организмите вътре и за да е сигурно, че дори да се навлажни, гъбите няма да започнат да се разпростират отново.

Досега Рос е изграждал гъбени скулптури, които са били излагани по галерии и музеи из целия свят. В момента, след като е подал искане за патент, той е зает с основания от него стартъп, наречен MycoWorks. Основният продукт на компанията в момента е "фалшива" кожа, която "расте скоростно от мицел и селскостопански вторични продукти във процес, при който се поглъща въглероден диоксид”.

Снимка:MycoWorks

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !