Живо коледно дърво или изкуствено е по-добре за екологията?

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2016 в 09:00 10359 0

Коледа наближава, някои може вече да са си украсили традиционната елха, но тези, които не са го направили още, може да помислят за избора си. Обикновено хората, които не искат да навредят на природата, купуват изкуствено дърво.

Не е трудно да се види защо хора предпочитат изкуствените дръвчета пред истинските - те са по-евтини, по-лесно се монтират, по-трайни са и не правят боклук като боровите иглички по килима, например. Най-новото поколение изкуствени дръвчета не изглеждат фалшиви. Те са изминали дълъг път от първите изкуствени елхи, които всъщност са произведени от фирма за четка за тоалетна. Точно така, първото изкуствено дръвче е било една почти истинска висока, зелена ... четка за тоалетна. Но днес, ако не погледнете отблизо, че ви бъде трудно да направите разлика  между изкуствените елхи и истинските ... с изключение, разбира се, на свежия боров аромат.

Но когато става дума за околната среда и вашето здраве, естествено отгледаното дърво в повечето случаи е по-добрият избор.

Когато вземате решение за избора си за коледна елха, помислете за следното:

1. Изборът на изкуствена елха е оправдан, само когато се използва многократно

Може да е неочаквано, но въздействието на използването на изкуствени дръвчета е по-лошо, отколкото на естествени. 

За да бъде решението в полза на изкуствена коледна елха наистина по-екологично от ежегодната покупка на отсечено дърво, тя ще трябва да се използва в поне 8-9 години и може би повече от 20 години. Това е заключението на учени от Монреал през 2009 година.

През 2009 проучване от консултантската фирма Ellipsos определя, че "сравнение на годишна база, изкуствената елха, която има срок на годност шест години, има три пъти по-голямо въздействие върху изменението на климата и изчерпването на ресурсите от естествено дърво".

Освен това, проучване от 2010 г. на PE International, установи, че и истинските, и изкуствените дръвчета, без значение как са били в крайна сметка изхвърлени или рециклирани, коледните елхи отчетени за по-малко от 0.1% от годишния въглероден отпечатък средно на човек. Това означава, че въздействието върху околната среда е пренебрежимо малко и може лесно да се компенсира с други промени в начина на живот, като например да шофирате по-малко, да рециклирате по-редовно или да използвате по-малко опаковки и т.н.

2. Изкуствените дръвчета са изработени от токсични материали

Изкуствени коледни елхи направени от поливинил хлорид или PVC, пластмаса, която се получава от петрол. Тя е вредно за човешкото здраве и околната среда. При производството на PVC се отделят вредни емисии на редица канцерогени, като например диоксин, етилен дихлорид и винилхлорид. Основната суровина за изкуствени коледни елхи е едновременно невъзобновяема и замърсяваща, и не може да се рециклира.

Освен това тези декоративни продукти често съдържат олово и други токсични добавки. 

Ричард Маас (Maas), директор на програмата за изследвания на околната среда в Университета на Северна Каролина-Ашвил, предлага някои съвети за хора, които подозират, че тяхното изкуствено дърво може да съдържа олово:

  • - Дръжте децата далеч от дървото. Не им позволявайте да докосват дървото.
  • - Ако докоснете дървото, е добре да си измиете ръцете, преди да докосвате лицето си или храна.
  • - Не почиствайте праха от под дървото, особено с прахосмукачка без специален филтър. Почистване може да разпространи малки частици оловен прах във въздуха, създавайки опасност при вдишване.

Полиетиленовите дръвчета са по-малко токсичен вариант.

3. Някои дървета се отглеждат специално за продажба

"Много хора смятат, че изкуствените дървета са най-добрият избор, защото купувайки ги, вие запазвате гората. Но ако дървото е отгледано специално за тази цел, няма нищо лошо в това, купувате живо дърво", "обяснява Клинт Спрингер, ботаник и професор по биология в Университета на Филаделфия.

Разсадниците за елхи в САЩ, според Националната асоциация за коледни елхи (National Christmas Tree Association), отглеждат около 300 милиона дървета, а всяка година около 30 милиона се отсичат от тях. 

Често разсадниците за коледни дървета се правят на терени, които не могат да се използват за други цели. Благодарение на тяхната издръжливост, коледни елхи могат да бъдат засадени върху голи склонове, където успешно виреят малко други растения, както и за да се попълват участъците под електропроводите.

Когато дойде времето за отсичане на дърветата от разсадниците, всяко дърво, което се изсече, се подменя - садят се 1 до 3 нови дървета за всяко отрязано, за да се осигурят редовните доставки. Така че за щастие популацията на дърветата не намаляват заради Коледа, а вместо това е стабилна, защитена и в много случаи се увеличава. 

Малък брой диви дървета се отсичат, за да се използват като коледни елхи и това е строго регламентирано от закона - до 3000 лв. е глобата за незаконно отсичане на коледно дърво.

4. Транспортните разходи

И по отношение на разходите и въздействието на транспорта, дърветата трябва да се отглеждат наблизо, за да могат да стигнат до домовете, докато все още са пресни. Така че най-вероятно времето за пътуване е много по-кратко и се изгаря много по-малко гориво, отколкото внос на изкуствени дървета от Китай. Това е и допълнителен бонус в подкрепата на местния бизнес, за разлика от покупката на вносните елхи.

Голяма част от изкуствените коледни елхи са внесени от Китай, което значително увеличава "въглеродният отпечатък" на тяхната употреба - тази страна добива голяма част от електроенергията си от ТЕЦ-ове. 

5. Естествените дървета могат да бъдат рециклирани или да се направят на компост 

Не изхвърляйте изсъхналата елха в в кофите за боклук при възможност, когато празникът отмине. Рециклирайте я! В много градове има специални центрове, предоставящи такива услуги. Някои от тях предлагат да смлят ненужното дръвче в полезен дървесен чипс. След това тези дървени стърготини се използват за производството на различни материали, а може и да получите торбичка с дървени стърготини за градината си. 

Ако се унищожават чрез изгаряне, изкуствените дървета от PVC ще емитират в атмосферата диоксини и други канцерогенни вещества във въздуха.

Така че ако ви е грижа за опазването на прироодата - помислете, не винаги очевидното решение е най-доброто.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !