13 август 2020
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Животът е одушевена вода

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 март 2016 в 09:32 72060

На 22 март целият свят чества Световния ден на водата. Водата е уникално вещество, без вода е невъзможно нито възникването, нито поддържането на живота.

Високото водно съдържание в нашето тяло кара много биолози да предполагат, че животът на Земята е възникнал в океана. Процентното съдържанието на такива елементи като калций и калий в морската вода е близко до това в кръвта и тъканите. През 19-ти век френския физиолог Клод Бернард изказва предположението, че живите системи се стремят тяхната вътрешна среда да има сходство с познатите условия от ранната история на живота.

Добра новина за ловците на извънземен живот: Водата може би е по-широко разпространена в планетарните системи отколкото се смяташе досега. Екип от учени, изследващи произхода на водата в нашата слънчева система, е направил заключението, че половината от земната вода е образувана преди да се роди слънцето, тоест е била в първичния облак от прах и газ, от който се е образувала нашата Слънчева система, пише Science magazine.


Всички организми на нашата планета са свързани с водата. Физиологът Р. Дюбуа (1818—1896) казва, че организмът представлява одушевена вода – eau animale. Количеството й в живите организми, с изключение на спорите и някои семена, се колебае от 60 до 99,7% от теглото. При висшите животни най-наситени с вода са интензивно работещите органи. Ако в скелета е 22%, в мускулите 76.6%, то в сърцето достига 79.3%, а в кората на главния мозък – 83.3%. При младите организми, когато растат интензивно количеството на водата е над 90%, а при възрастните пада до 50%.

Водата е течност, която премества молекулните компоненти от едно място на друго и облекчава химичните реакции. Вода е подхранваща и очистваща течност, донасяща хранителни вещества и отнасяща отпадъците. Ако молекулите трябва да се разкъсат и възстановят по контролиран начин, ако информациония код трябва да бъдат преведен в работещи молекули и ако информационната памет трябва да се запази за дълъг период, само водата може да удовлетвори тези изисквания на нашата планета.

h2o

Водна молекула. Илюстрация:Radius

Водата:

 • остава течна в достатъчно широк диапазон от температури;
 • има слаба топлопроводимост;
 • водата е почти единственото вещество (освен сребърния хлорид), което се разширява при замръзване. Заради това водоемите не замръзват до дъно и в тях е възможен живот;
 • водата има максимална плътност не при замръзване, а при tо = +4оС, поради което под вода през зимата живеят риби и други организми.
 • водата има огромна топлоемкост. Затова океаните работят като терморегулатори, поддържайки устойчивостта на климата и по този начин създавайки условия за безопасен органичен живот;
 • водата е универсален разтворител и затова в клетките могат да протичат химически реакции.

Снимка: Bjørk – National Geographic Wallpapers

Водата е съгласувано действаща система, в която всяко действие се разпространява по “щафетен” път на хиляди междуатомни разстояния, т. е. има “далекодействие”.

Някои учени смятат, че цялата хидросфера на Земята в същност е една гигантска “молекула” вода. Установено е, че водата може да се активира от естествените електромагнитни полета от земен и космически произход.

Възможно ли е биосферата на Земята да е единен суперорганизъм и това да е следствие от тези свойства на водата и всички организми да са съставни части, “капчици” от тази супермолекула земна вода? 

Къде се е зародил живота?

Най-вероятна среда за люлка на живота е водата и то – топлата, защото в студената (леда) процесите ще се извършват бавно. Високата температура за химическия синтез може да се предизвика от ултравиолетовите лъчи, електрическите разряди и/или вулканите.

В днешно време условия, сходни с тези, при които са живели първите жизнени структури могат да се намерят в горещите минерални извори, такива като в парка Йелоустоун или около подводните термални извори – черни и бели комини – и днес любимо място на някои организми - архибактериите – екстремофили.

 

Източници:

Origin of Life

La chimie prébiotique. Les modèles prébiotiques réduits, Luxorion

Carbon and Life

Weird Life: Must Life Be Based on Carbon and Water?,  John Millam and Ken Klos

Half of Earth's water formed before the sun was born, Daniel Clery


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.