Животът на болните от ХИВ вече е близък до нормалния, гласи проучване

Антония Петрова Последна промяна на 11 май 2017 в 12:32 11553 0

Снимка: Science Photo Library

Млади хора, приемащи най-новите медикаменти за лечение на ХИВ, могат да имат живот близък до нормалния поради подобреното лечение на болестта.

Това гласи проучване на учени от Университета в Бристол, според които необикновеният успех на лечението на ХИВ е резултат от новите лекарства, които имат по-малко странични ефекти.

Тези медикаменти също така са по-добри в предотвратяване на репликирането на вируса в тялото и затрудняват изграждането на резистентност.

Резултатите от проучването са публикувани в престижното издание Lancet.

20-годишните, които са започнали антиретровирусна терапия (АРТ) през 2010 г., се очаква да имат перспективи за живот с 10 години по-дълъг в сравнение със заболелите, използващи лекарства срещу болестта от 1996 г., обясняват учените, цитирани от BBC News.

Подобрените програми за наблюдение и превенция и усъвършенстването на лечението на здравословните проблеми, причинени от ХИВ, също допринасят за увеличаване на живота. Мнозина, приносители на ХИВ, обаче все още не могат да разчитат на живот, дълъг колкото се прогнозира, особено що се отнася до онези, заразени при инжектиране на наркотици.

Антиретровирусната терапия включва комбинация от три или повече лекарства, които блокират нормалното разпространение на ХИВ (човешки имунодефицитен вирус). Тя е определяна като "една от най-успешните истории за последните 40 години в областта на общественото здраве", отбелязва ВВС.

Източник: Wikipedia

Учените са проучили 88 500 души с ХИВ от Европа и Северна Америка, участвали в 18 изследвания. Те базират очакванията си за продължителността на живота на пациентите върху нивата на смъртните случаи по време на първите три години от началото на лечението. Резултатите показват, че има по-малко смъртни случаи сред хората, започнали лечение между 2008 и 2010 г., в сравнение с такива, започнали лечение между 1996 и 2007 г.

Очакваната възраст на настъпване на края на живота сред 20-годишните пациенти, започнали АРТ след 2008 г., с нисък вирусен товар и след първата година на лечение, е 78 години - подобна на здравото население.

Джими Айзъкс; Снимка: ВВС

28-годишният Джими Айзъкс открива, че е заразен със СПИН от бившия си партньор, преди близо три години. Той приема три медикамента всеки ден в 18 ч. и ще продължи да прави това до края на живота си. "Здравето ми е страхотно. Храня се и пия здравословно. Болестта не се отразява върху работата ми, не се отразява и върху социалния ми живот", обяснява Джими пред ВВС.

Въпреки че на два пъти е трябвало да сменя комбинацията от лекарства, той изтъква, че това не е причинило странични ефекти. "Чувал съм множество лоши истории за лекарствата от 90-те години, но когато проучих въпроса, установих, че лекарствата вече са напълно променени", коментира Джими.

Не всички работодатели са проявявали разбиране спрямо неговата диагноза, което според Джими се дължи на незнание. Сегашният му работодател му дава време да обикаля из страната и да говори с ученици и студенти за превенцията на ХИВ и лечението на болестта. 

Лечението в ранен стадий е ключово за постигане на дълъг и здравословен живот, отбелязват лекарите. Организациите за борба с болестта обаче предупреждават, че много хора не са наясно, че са заболели с вируса.

Използвана за първи път през 1996 г., АРТ включва комбинация от три или повече лекарства, които спират репликирането на вируса на ХИВ. Това означава щетите върху имуннатате система, причинени от ХИВ, да бъдат предотвратени и да се спре болестта от разпространение по други хора. Съвременните лекарства са дори по-ефикасни и имат по-малко странични ефекти. 

Световната здравна организация препроръчва АРТ да започне колкото е възможно по-скоро след диагностицирането. Д-р Майкъл Брейди (Michael Brady), медицински директор на Terrence Higgins Trust, коментира, че проучването показва колко много се е променила ситуацията от началото на епидемията на ХИВ през 80-те години. Той обаче изтъква, че това означава, че хора на възраст над 50 години сега са един на трима от всички, живеещи с ХИВ.

"Здравната и социалната системи просто не се готови да подкрепят увеличаващия се брой хора, остаряващи с ХИВ. Нуждаем се от нов модел за по-добре интегрирана основна грижа към ХИВ-специалисти, нуждаем се от значителна промяна на осведомеността и обучението около ХИВ и остаряването, за да бъдем готови да помогнем на старите хора да живеят по-добре живота си", коментира Брейди пред ВВС.

Проф. Хелън Стоукс-Лампард (Helen Stokes-Lampard), която председателства британския Royal College of GPs, коментира: "Невероятно медицинско постижение е, че инфекция, която някога е била толкова ужасна прогноза, вече е управляема, и че пациентите с ХИВ живеят значително по-дълго. Надяваме се, че резултатите от това проучване ще преминат по дългия път по премахване на стигмата, свързвана с ХИВ, и ще подсигурят пациентите с ХИВ да могат да живеят дълъг и здравословен живот без да изпитват затруднения в получаването на работа и, в някои страни, медицинска застраховка".

За последните 20 години съотношението на хората, които не са диагностицирани с ХИВ, постепенно спада. Но един на всеки осем хора с ХИВ продължава да е в неведение за болестта, която носи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !