Златни бижута от времето на Нефертити са открити в Кипър

Ваня Милева Последна промяна на 09 декември 2021 в 00:01 9370 0

Детска златна тиара. Кредит: Peter Fischer, Teresa Bürge

Висулка "лотосово цвете", обсипана със скъпоценни камъни, подобна на тази, носена от древноегипетската царица Нефертити, е открита в колекция от две гробници в Кипър.

Висулката е една от стотиците разкошни гробни предмети от целия средиземноморски регион, открити на мястото, включително скъпоценни камъни, керамика и бижута.

Археолозите от експедицията New Swedish Cyprus за първи път откриват подземните камери на двете гробници от бронзовата епоха в древния град Хала Султан Теке през 2018 г.

В гробниците са открити сто петдесет и пет човешки останки и 500 погребални предмети, поставени на слоеве един върху друг, което предполага, че гробните камери са били използвани в продължение на няколко поколения.

Висулката във формата на лотос. Кредит: Peter Fischer, Teresa Bürge

„Находките показват, че това са семейни гробници за управляващия елит в града“, разказва ръководителят на разкопките Петер Фишер (Peter Fischer), почетен професор по исторически изследвания в Университета в Гьотеборг, Швеция .

"Намерихме например скелета на 5-годишно дете със златна огърлица, златни обеци и златна диадема. Това вероятно е било дете от могъщо и богато семейство."

Колието на детето. Кредит: Peter Fischer, Teresa Bürge

Гробните артефакти включват бижута и други предмети от злато, сребро, бронз и слонова кост, както и съдове от различни култури.

„Намерихме и керамичен бик“, разказва Фишер. „Тялото на този кух бик има два отвора: един на гърба, за да се пълни с течност, вероятно вино, и един при носа, от който да се пие.

Междувременно други гробни предмети включват скъпоценен камък от червен карнеол от Индия, син лапис лазули от Афганистан и кехлибар от крайбрежието на Балтийско море – ценности, показващи, че хората от бронзовата епоха в Кипър са имали обширни търговска връзки.

Археолозите откриват и доказателства за търговия с древен Египет, включително златни бижута, скарабеи (амулети с форма на бръмбар с йероглифи) и останки от риба, внесена от долината на Нил според официалното съобщение.

Голям съд, украсен с бойни колесници от Гърция (около 1350 г. пр. н. е.). Керамичните съдове, особено тези, внесени от Гърция и Крит, са украсени с рисувани сцени на колесници, теглени от коне, хора, носещи мечове, животни и цветя. Кредит: Peter Fischer, Teresa Bürge

Археологическият екип датира златните бижута, като ги сравнява с подобни находки от Египет.

„Сравненията показват, че повечето от предметите са от времето на Нефертити и нейния съпруг Ехнатон [бащата на цар Тутанкамон ]“, около 1350 г. пр. н. е., обяснява Фишер.

„Като златната висулка, която открихме: цвете лотос с инкрустирани скъпоценни камъни. Нефертити е носела подобни бижута.“

Екипът на разкопките открива и печат с форма на цилиндър, изработено от хематит, минерал с метален оттенък. Печатът носи клинописен надпис от Месопотамия, който археолозите са дешифрирали.

Хематитнотов печат, скарабей с йероглифи. Кредит: Peter Fischer, Teresa Bürge

„Текстът се състои от три реда и споменава три имена. Едното е Амуру, бог, почитан в Месопотамия. Другите две са исторически царе, баща и син, които наскоро успяхме да проследим в други текстове върху глинени плочки от същия период. 18-ти век пр.н.е.“, разказва Фишер.

„В момента се опитваме да разберем защо печатът се е озовал в Кипър, на повече от 1000 километра от мястото, където е направен“.

Анализът на керамичните изделия в гробниците показва, че стиловете, в които са били изработени, са се променили с течение на времето, което също е помогнало да се датират откритията, обяснява Фишер.

В гробниците археолозите откриват фигурки на богини с лица на птици. Това вероятно е богиня с птича глава, която държи дете, което е наполовина птица и наполовина човек. Кредит: Peter Fischer, Teresa Bürge

След това археолозите планират да анализират ДНК на скелетите, погребани в гробниците.

„Това ще разкрие как различните индивиди са свързани помежду си и дали има имигранти от други култури, което не е малко вероятно предвид огромните търговски мрежи“, каза Фишер.

Източник: Gold 'lotus flower' pendant from Queen Nefertiti's time discovered in Cyprus
Laura Geggel, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !