Злато и бронз в Националния археологически музей

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 октомври 2017 в 00:00 2170 0

На 24 октомври 2017 г., вторник, в Националния археологически музей се откpива изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха". Експозицията е посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров и е продължение на представената при изключителен интерес в Музея за история на изкуството във Виена изложба „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ и е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Изложбата представя ролята на източните части на Балканския полуостров като кръстопът за обмен на идеи, технологии и суровини, където се срещат основни култури на древния свят - Егейско-анатолийски култури, Източнохалщатски културен кръг, Северно Причерноморие и др. и в частност, ролята на българските земи като важен източник на суровини през бронзовата епоха. Тя комбинира представителни находки от благородни метали, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица, предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, колективните находки от Янково и Здравец, с находки, даващи ценна информация за технология, технически достижения, културен обмен и търговия на далечни разстояния, представени с колективните находки от Побит камък и Могилица, включващи многобройни каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива, украшения.

Акцент в изложбата е комплекс от находки, представящи ежедневния живот в златодобивния рудник Ада тепе и селището към него, представени от керамични съдове, кремъчни, каменни и метални сечива и инструменти, както и златна стопилка и златно мънисто, свидетелстващи за топенето и производство на златни изделия в древния рудник.

Куратори на експозицията са доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на НАИМ - БАН, доц. д-р Стефан Александров, Секция по тракийска археология, д-р Яна Димитрова, отдел Експозиции и Кръстю Чукалев, отдел Фондове, НАИМ при БАН. Основни партньори от австрийска страна са Музей за история на изкуството Виена и Институт за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. Настоящата изложба стана възможна благодарение на подкрепата на 29 археологически и исторически музеи в страната, които предоставиха предмети от своите фондове.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 25 октомври 2017г. до 28 януари 2018г

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !