Зомби норки, избити заради COVID-19, се „издигат“ от масовите гробове

Дания ще изгори 4 милиона норки, които се надигат от масовите гробове след умъртвяването им заради коронавируса

Ваня Милева Последна промяна на 19 май 2021 в 12:48 4451 0

Кредит Симеон Иванов

Три норки в една клетка - предпоставка за предаване на COVID-19.

След като Дания умъртви милиони отглеждани в плен норки, заради опасенията, че стават разпространител и резервоар за нови мутации на коронавируса сега труповете на норките, задвижвани нагоре от газовете, изтичащи от разлагащата се плът, започват да излизат на повърхността на почвата като в сцена на зомби филм.

С разпространението на пандемията от COVID-19 започнаха да се откриват инфекции не само при хората, но сред други видове - кучета, котки (включително тигри) и горили са давали положителен тест за вируса, но инфекцията сред отглежданите норки в Дания предизвика най-голяма загриженост за здравето на хората. Там вирусът SARS-CoV-2 се е разпространил в над 200 ферми, представлявайки огромна популация от животни в плен, сред които е възможно да възникне опасна мутация.

През ноември 2020 г. датските власти обявиха план за унищожаване на всички отглеждани норки в страната, след като над 200 ферми съобщават за наличие на инфекции със SARS-CoV-2 сред животните си. Вирусът, който причинява COVID-19 при хората, е получил мутации, докато се разпространява сред норките, а датските власти се притесняват, че мутантният вирус може да се прнесе върху хората.

„Другото, заради което трябва да се безпокоим, е разпространението на този вирус в животински гостоприемник, който се превръща в регионален или местен резервоар за вирусни инфекции“, заяви пред NBC News през декември Джонатан Рунстадлър (Jonathan Runstadler), професор по инфекциозни болести и глобално здраве във факултета по ветеринарна медицина към Университета „Туфтс“ в Масачузетс. Няколко хиляди норки бягат от датските ферми всяка година, така че някои заразени норки могат да попаднат в дивата природа и да пренесат вируса на други животни, отбелязва по-рано професорът за Live Science

Снимка: Casper Dalhoff / Ritzau Scanpix

Позовавайки се на тези опасения, датското правителство издаде заповед в началото на ноември 2020 г. и до 25 ноември „норки във всички 289 засегнати ферми за норки и ферми в определена зона бяха унищожени“, според Световната здравна организация (СЗО). Повечето от приблизително 17 милиона трупове на норки са кремирани, но поради ограничен капацитет около 4 милиона норки са погребани набързо в Западна Дания, предаде Ройтерс

Но когато разлагащите се тела започват да отделят газове, труповете се издигат, "изпълзяват" от земята като в някакъв ужасен зомби филмс.

Единият от масовите гробове се намира близо до плувен басейн, а другият - до източник на питейна вода, което може да представлява опасност за здравето на местните жители заради замърсяването на водата.

Съответно датското правителство решава да ексхумира масовите гробове на норки, започвайки още този месец и този план вече е в ход, съобщава Ройтерс. Според плана 4-те милиона норки ще бъдат изкопани и изгорени в 13 централи за централно отопление около Дания до средата на юли. Министърът на хранителната промишленост Расмус Прен смята, че ще са необходими два месеца, за да се изкопаят и изгорят всички норки.

Източник: Zombie mink slaughtered due to coronavirus are 'rising' from mass graves, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !