Зрението на пеперудите многократно превъзхожда нашето

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2016 в 11:17 9812 4

Graphium sarpedon

Кредит Wikimedia Commons

Graphium sarpedon

Учените са открили, че обикновените пеперуди имат много по-развито зрение от хората. Тези насекоми притежават 15 различни вида фоторецептори срещу нашите скромни 2 вида - пръчици и колбички.

Въобще, зрението на пеперудите в голяма степен превъзхожда нашето. По отношение на контраста на образа, например. Насекомите разпознават бързодвижещи се обекти по-добре от нас, зрителното им поле е много по-широко и геометрично, и физически - пеперудите могат да възприемат не само вълните в оптичния диапазон, но също и инфрачервени, и ултравиолетови лъчи, разказва Science news.

Екип японски биолози са разследвали пеперудата Graphium sarpedon, със светло сини ивици по крилата, разпространена в Австралия, Южна и Югоизточна Азия, Индонезия и Филипините. В статия, публикувана в списание Frontiers in Ecology and Evolution, авторите твърдят, че тези пеперуди притежават невероятен брой различни фоторецептори - 15 вида. 

Учените провеждат хистологично, анатомично и молекулярно изследване на клетки на ретината на 200 мъжки G. sarpedon, уловени в Япония.

Авторите предполагат, че 11-те допълнителни рецептори, които пеперудите имат повече от хората, позволяват на насекомите да различат повече нюанси, невидими за нас. Малките вариации в цветовете може би им показват пола на потенциалния партньор, неговото здравословно състояние.

Ние, хората можем да разграничим милиони цветове. Можем само да гадаем колко цвята възприемат тези пеперуди и колко богата е картината на света за тях. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 13:26

Влиза една вечер пациент при зъболекаря.

- Докторе, имам следния проблем... Аз съм нощна пеперуда.

- Да, ясно - отвръща лекарят. Това е типичен пример за психичен проблем, но се лекува с медикаменти и задълбочена психоанализа. Само не разбирам защо дойдохте при мен - аз съм зъболекар.

- Ами само при вас светеше.

10.03 2016 в 17:07

Файнман сме чели. От него е препоръката преди да даваме съвети на пчелата да се запознаем с проблемите и.

Това че очите на насекомото са чувствителни към УВ не значи че имат спектрална дискриминация в УВ. Отделно какво значи "целия УВ" - в тази наситена с кислород атмосфера няма почти нищо под 300 нанометра, а УВ се простира докъм 5 нанометра. Прочее, и човешките очи виждат УВ - пречи само лещата, но медицината е решила и този проблем.

10.03 2016 в 16:55

Прав си - донякъде -:)
(Във филм - едно момиченце каза:" Мразя пеперудите! Те летят, някак си, като ... счупени!)

При Файнман - е разгледана физиката на фасетното око.
"Хваща" УВ в почти целия му спектър. Безброй нюанси, демек.
...

10.03 2016 в 13:02

Зрението на пеперудите многократно превъзхожда нашето само по спектрална дискриминация. Иначе си е дървено фасетно зрение от порядъка на 5 до 500 килопиксела с още по-дървена мрежа от анализиращи неврони зад фасетите. Просто за толкова има място в главата на буболеците. Множеството честотни ленти в които работи са хитра заобиколка на тези ограничения, но дали сумарно различават повече цветове от нас е доста тънък въпрос. Нищо чудно 15-те банда да са за 15 различни цели (то като си пеперуда имаш краен брой задачи) и въобще да нямат идея за цвят (комбинация между тях). Айде от мен да мине и нещо което го няма в статията - чувствителни са и към поляризацията на светлината, много повече от нас.

Иначе човешкото зрение е доста неглижирано в статията - имаме обикновено 4 (или 5 при някои жени) пигмента с различен спектър, един от тях е чувствителен на хиляди пъти по-слаба светлина от тази която изобщо могат да видят насекомите, стотици мегапиксели в ретината и неврони много повече отколкото буболечката има в цялото си тяло само върху тази ретина, отделно че отзад има 2 кила мозък, с който да се обработи целия този поток от данни. И отделно двете очи със покриващо се поле в което (пак благодарение на мозъка) имаме и обемно зрение.