28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Звезда-скитник ще мине покрай Слънчевата ни система, сочат нови изчисления

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 декември 2016 в 16:28 77820
Снимка: NASA/JPL-CALTECH

След около 1,35 милиона години една звезда ще мине в близост до Слънчевата ни система, вероятно насочвайки към нас множество комети.

Ново проучване, публикувано в Astronomy & Physics, подсказва, че звездата е възможно да мине дори на по-късо разстояние, отколкото се предполагаше досега, съобщава IFL Science.

Звездата се нарича Gliese 710 и е половина на нашето Слънце. Към настоящия момент тя се намира на 64 светлинни години от Земята и се очаква да се приближи на 77 светлинни дни или 13365 AU (1 AU е разстоянието от Земята до Слънцето). Според проучването, проведено от астрономите Филип Берски (Filip Berski) и Пьотр Дъбджински (Piotr A. Dybczyński) от Университета Адам Микевиц в Полша, това разстояние е пет пъти по-късо, отколкото са показали предишните изчисления.

Новите изчисления са направени чрез използването на космическата обсерватория Gaia (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics, на български "Гея" - древногръцката богиня на Земята) на Европейската космическа агенция, където към настоящия момент се картографират всички звезди в Млечния път.

Преминаването може да ни се струва далечно, но ще се случи в рамките на Облака на Оорт, който представлява обвивка, около Слънчевата система между 10 000 астрономически единици и една светлинна година от Слънцето. Има вероятност, следователно, преминаването на звездата да насочи някаква част от населяващите Облака на Оорт комети към нас.

"Gliese 710 ще предизвика кометен дъжд със средна гъстота от приблизително 10 на година, който ще продължи от 3 до 4 милиона години", пишат учените в статията.

"От нашите изчисления можем да очакваме, че тази звезда ще окаже най-силното влияние върху обектите в Облака на Оорт за следващите 10 милиона години, а дори и в последните няколко милиона не е преминавал толкова важен обект покрай Слънцето".

По какъв начин ще се отрази това събитие на Слънчевата ни система не е все още ясно. Хората, които ще живеят тогава, вероятно биха забелязали някоя комета, въпреки че Юпитер обикновено ги отклонява и те падат върху газовия гигант. Gliese 710 обаче далеч не е единствената звезда, която ще мине покрай нас - Gizmodo отбелязва, че поне 14 други се очаква да се доближат до 3 светлинни години в следващите няколко милиона години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.