„Звярът от изток“ - снежен хаос в Европа, причинен от топенето на морския лед в Арктика

Ваня Милева Последна промяна на 16 април 2021 в 00:00 8545 0

Използваната в проучването станция за наблюдение на Финландския метеорологичен институт, Национален парк Палас, Арктика, Финландия. Кредит: Jeff Welker

Априлският сняг, паднал върху цъфналите овошки в Европа наскоро, може да е пряко свързан със загубата на морския лед в Баренцово море в Арктика. Това със сигурност вече се е случвало през 2018 г., когато внезапното застудяване, известно като „Звярът от изток“, се спусна в средните ширини на континента, показва ново проучване в Nature Geoscience.

Макар усърдно да палят хиляди огньове около насажденията си, френските винопроизводители са загубили битката. След затоплянето с температури над средните в края на март последва екстремен студ, който унищожи над 90 процента от лозовите насаждения. Случилото се е илюстрация на сложността и непредсказуемостта на глобалното затопляне на климата. Това също е и земеделска катастрофа от Бордо до Шампан.

Загубата на арктически морски лед поради затоплянето на климата, донякъде парадоксално, е свързана със студените и снежни зими по средните географски ширини.

„Изменението на климата не винаги се проявява по най-очевидния начин. Лесно е да се екстраполират модели, за да се покаже, че зимите стават по-топли и да се предскаже почти безснежно бъдеще в Европа, но най-новото ни проучване показва, че е твърде опростено. Трябва да се пазим от широкомащабни екстраполации за въздействието на изменението на климата", обяснява професор Алън Хъбард (Alun Hubbard).

Топенето на арктически морски лед доставя 88% от пресния сняг

Хъбард е съавтор на проучването, публикувано в Nature Geoscience, разглеждащо този контраинтуитивен климатичен парадокс: 50%-о намаление на арктическата морска ледена покривка е увеличило изпаренията в открити води и през зимата, а това е подхранило по-екстремни снеговалежи на юг в цяла Европа.

Професор Алън Хъбард изтегля информация от автоматична метеорологична станция в Баренцово море. Кредит:Jeff Welker

Изследването, ръководено от д-р Хана Бейли (Hanna Bailey) от Университета в Оулу, Финландия, установява по-конкретно, че дългосрочният спад на арктическия морски лед от края на 70-те години на миналия век има пряка връзка с едно конкретно метеорологично събитие: „Звярът от Изток “- февруарският снеговалеж, който блокира големи части от европейския континент през 2018 г., причинявайки загуби от 1 млрд. британски лири на ден.

Изследователите откриват, че атмосферните пари, носещи на юг от Арктика, носят уникален геохимичен отпечатък, разкривайки, че техният източник е топлата открита повърхност на Баренцово море, част от Северния ледовит океан между Норвегия, Русия и Шпицберген. Те откриват, че по време на „Звяра от Изтока“ откритите води в Баренцово море са доставяли до 88% от съответния пресен сняг, паднал над Европа.

Климатичното затопляне повдига похлупака на Северния ледовит океан

„Това, което откриваме, е, че морският лед е ефективен капак на океана. И с неговото дългосрочно намаляване в Арктика се наблюдава увеличаване на количествата влага, която навлиза в атмосферата през зимата, което пряко влияе върху времето ни на юг, причинявайки екстремно силни снеговалежи. Може да изглежда контраинтуитивно, но природата е сложна и това, което се случва в Арктика, не остава в Арктика", отбелязва Бейли.

„Звярът от изток“ на 15 март 2018 г., заснет от сателита Aqua MODIS. Паралелните облачни ивици („облачни улици“), които се простират на юг през Баренцово море, показват конвекционни ролки от топъл, влажен въздух, издигащ се от повърхността без лед. Кредит: NASA

Когато анализираха дългосрочните тенденции от 1979 г. нататък, изследователите установиха, че за всеки квадратен метър зимен морски лед, изгубен от Баренцово море, има съответно 70 кг увеличение на изпаренията, влагата и снега, падащи над Европа.

Техните открития показват, че през следващите 60 години прогнозираното без лед Баренцово море вероятно ще се превърне в важен източник на увеличени зимни валежи - било то дъжд или сняг - за Европа.

„Това проучване илюстрира, че внезапните промени, наблюдавани в цяла Арктика, наистина засягат цялата планета“, коментира професор Хъбард.

Справка: “Arctic sea-ice loss fuels extreme European snowfall” by Hannah Bailey, Alun Hubbard, Eric S. Klein, Kaisa-Riikka Mustonen, Pete D. Akers, Hannu Marttila and Jeffrey M. Welker, 1 April 2021, Nature Geoscience.
DOI: 10.1038 / s41561-021-00719-y

Източник: “Beast From the East” – Snow Chaos in Europe Caused by Melting Sea-Ice in the Arctic, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !