01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Британски биолог разкрива връзката между математиката, медицината и… голите земекопи

На събитието „Ratio представя: Фрактали“ Стивън Ле Комбер ще разкрие тайните на фракталната геометрия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 април 2019 в 14:21 38760
Снимка: Ratio

Земекопите са дребни гризачи, които приличат на голи плъхчета. Тези животни обаче се оказват невероятно интересни за биолозите. Те са бозайници, които се държат като „социални насекоми“ с колонии от около 300 животни и една кралица за разплод. Знаем, че те почти не боледуват от рак и живеят над 30 години, въпреки че продължителността на живота на бозайник с техните размери би трябвало да е само 2-3 години.

Как обаче поведението на земекопите е свързано с фракталите – сложни математически структури, които се визуализират като безкрайно повтарящи се начупени обекти? Гостите на събитието „Ratio представя: Фрактали“ ще научат отговора на този въпрос на 23 април. Проф. Стивън Ле Комбер ще обясни още как наученото от социалното поведение на земекопите може да бъде приложено в медицината за третиране на черепни травми при хора, както и какво значи фрактална размерност.

Проф. Стивън Ле Комбер е преподавател в Queen Mary University of London. Неговата работа покрива голям обем от теми, свързани с еволюционната биология, включително математическо и компютърно моделиране на еволюцията на биомолекулите и изследвания на пространствени изменения в биологията.

Изследванията на Ле Комбер върху математиката на пространствените модели се простират от фракталите в дупките на голите земекопи до епидемиологията.

Това е втората лекция на Стивън Ле Комбер за Ratio – през 2018 той разказа как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy, първоизточника на зарази като маларията или пък дома на сериен убиец.

Ratio представя: Фрактали“ ще се състои в City Stage на 23 април, а вратите отварят в 19:00. Събитието ще се проведе на английски език. Повече информация и билети можете да намерите на сайта на организаторите ratio.bg


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.