Публична лекция „Слънчевите източници на космическото време“.

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юни 2019 в 09:02 1981 0

Кредит NASA

На 13 юни, четвъртък, от 14:00 ч. в големия салон на БАН д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА ще изнесе публична лекция на тема „Слънчевите източници на космическото време“. Д-р Гопалсвами е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за наука и изпълнителен директор на Международната инициатива за космическо време – програма на Комитета за мирно изследване на космическото пространство на ООН.

Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. За нейна рождена дата се смята 1 септември 1859 г., когато за пръв път е наблюдавано много силно увеличаване на яркостта в ограничена област върху слънчевия диск. 17 часа по-късно Земята е връхлетяна от най-силната регистрирана и до момента геомагнитна буря. Измерени са големи отклонения на геомагнитното поле от средните му стойности, полярни сияния, каквито обикновено се виждат само на високи ширини, са наблюдавани от полюсите до тропиците. Последствията от геомагнитната буря върху ежедневния живот на Земята през 1859 г. се изразили в нарушения на телеграфните връзки в по-голямата част от света. Но с развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по цял свят. Д-р Нат

Гопалсвами е един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време. Той е автор на над 400 статии, цитирани повече от 16500 пъти, и е редактор на 9 книги. Роден в Индия през 1954, д-р Нат Гопалсвами е получил докторска степен от Индийския институт за наука в Бангалор и се е обучавал по пост-докторска програма в Университета в Мерленд. Работил е в Католическия университет на Америка, Университета в Мерленд, Националния изследователски съвет на Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА. От 2000 г. е в Отдела по хелиофизика на Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА. Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.

Д-р Нат Гопалсвами е световноизвестен и с неуморните си усилия за разширяване на международното научно сътрудничество в областта на слънчево-земната физика. Той е активен участник в международната програма „Живот със звезда” и е международният координатор на Международната хелиофизична година 2007 – световна програма за комплексни изследвания на цялата верига от явления от Слънцето до Земята, в която участваха хиляди учени от 76 страни. Лекцията на д-р Нат Гопалсвами се организира от Института за космически изследвания и технологии на БАН. Тя ще бъде изнесена на английски език.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !