Космическият кораб Juno ще прелети над Голямото червено петно ​​на Юпитер

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2017 в 16:47 4257 0

Кредит NASA

За първи път човечеството ще хвърли поглед върху Голямото червено петно на Юпитер. След година на орбита около газовия гигант на 10 юли, в 18:55 PDT (4:55, 11 юли, българско време) космическият кораб на НАСА Juno ще прелети над гигантската буря, съобщи НАСА.

Най-големите и най-силните урагани, регистрирани някога на Земята, се простират около 1600 км с ветрове с пориви до около 320 км/ч. Но дори и тази голяма буря е нищо в сравнение с Голямото червено петно - то е два пъти по-широко от Земята, 16 000 км, а ветрове му достигат 640 км/ч.. Този вихър от червеникави нюанси е наблюдаван от 1830 г. и вероятно е бушувал в продължение на повече от 350 години. Днес учените знаят повече за него, но има още много да научат.

Захванат между две поредици от джетове, Голямото червено петно е антициклон, който се върти около центъра на високо атмосферно налягане, което го кара да се върти в противоположна посока на ураганите на Земята. Източник: NASA/JPL/Space Science Institute

"Тайнственото Голямо червено петно на Юпитер ​​е може би най-известната особеност на планетата", обяснява Скот Болтън (Scott Bolton), главен изследовател на проекта Juno от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио. "Тази монументална буря бушува на най-голямата планета в Слънчевата система в продължение на векове. Сега Juno ще започне да се спуска, за да види колко дълбоки са корените на тази буря и ще ни помогне да разберем как тази гигантска буря работи и какво я прави толкова особена" , коментира Болтън.

Събирането на данни за Голямото червено петно ​​е част от шестото близко прелитане над загадъчните Юпитерови облаци с научна цел на Juno.

По време на подхода Juno ще бъде на разстояние от около 3500 км над върховете на облаците на планетата. След 11 минути и 33 секунди Juno ще премине 39 771 км и ще бъде точно над лъкатушещите пурпурни облачни върхове на Голямото червено петно ​​на Юпитер. Космическият кораб ще пропътува около 9000 км над облаците на гигантското червено петно. Всичките осем инструмента на борда на космическия кораб, както и неговата камера, JunoCam, ще бъдат включени по време на прелитането.

Juno стартира на 5 август 2011 г. от Кейп Канаверал, Флорида. По време на своята научна мисия апаратът преминаваше ниско над облачните върхове на планетата - най-близо около 3400 км. По време на тези близки прелитания, Juno изследваше дълбоко под облачната покривка на Юпитер и изучаваше неговите полярни сияния, за да научим повече за произхода, структурата, атмосферата и магнитосферата на планетата.

Ранните научни резултати от мисията на НАСА Juno обрисуват най-голямата планета в нашата Слънчева система като един турбулентен свят с интригуващо сложна вътрешна структура, мощни полярни сияния и огромни полярни циклони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !