13 неуспешни мрачни предсказания

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 декември 2016 в 09:00 10808 0

Източник: ESA

Не може да се оплачем от липса на сценарии за край на света. Най-малкото преди всяка нова година ще ни съобщят за поредната комета или астероид, които опасно близо ще прелетят покрай хубавата ни планета. Човечеството периодично е стряскано от мрачни предсказания -  религиозни и светски. Обединява ги едно нещо - те не се сбъдват.

Засега. 

Вярата в края на света се нарича есхатология. Есхатологията е философско или теологическо изследване, което пророкува как ще приключи светът. Религиите често предполагат, че времето има цикли с начало и край. Традиционните религии като юдаизмът, християнството и ислямът предвиждат Апокалипсис - „свършекът на света“, събитието, което ще унищи света. Ранните християни са очаквали това да стане в рамките на едно поколение след разпъването на Христос.

1000 година

В края на първото хилядолетие, мнозина  в християнска Европа са очаквали Апокалипсиса. Закръглянето на датата е приемано като лошо знамение, хората масово са харчели парите си, а нивите са останали незасети. 

Кокошката - пророк от Лийдс, 1806


Източник:keywordsuggest.org

В история има безброй примери на хора, които обявяват, че завръщането на Исус Христос е неизбежно, но може би никога Месията не е имал подобен пратеник - една кокошка от английския град Лийдс от 1806 година. Изглежда, че тази кокошка започнала да снася яйца, на които било изписано "Христос идва". Новината за това чудо се разпространила, много хора повярвали, че това вещае края на света, докато един любопитен местен всъщност не видял как едно от "пророческите яйца" не било надписвано не от божествена, а от човешка ръка.

Милъристите, 23 април 1843 година

Милъристите, April 23, 1843 Източник: Benjamin Haas 

Фермер от Нова Англия на име Уилям Милър след няколко години на много внимателно проучване на Библията, стигнал до заключението, че избраното от Бога време за унищожение на света може да се отгатне с помощта на буквално тълкуване на Писанието. Той обяснява на всеки, който иска да го слуша, че светът ще свърши някъде между 21 март 1843 и 21 март 1844 г. Той проповядва и пише достатъчно, за да събере хиляди последователи (известни като милъристи), които решават в крайна сметка, че истинската дата е 23-ти април, 1843 г. Мнозина продават или раздават имуществото си, защото предполагат, че няма да им трябва повече. 23 април идва (но Исус - не), групата в крайна сметка разпада , а някои от тях формират това, което сега са "Адвентистите от седмия ден".

Мормонският Армагедон 1891 година

Мормонският Армагедон 1891 година Източник: pinterest

Джозеф Смит, основател на мормонската църква, заявява на заседание на лидерите на неговата църква през февруари 1835, че е говорил с Бог наскоро и по време на разговора им е научил, че Исус ще се върне в рамките на следващите 56 години, след което ще насъпи "Краят". Оттога Джоузеф Смит официално нарича църквата си "Църква на Исус Христос на светиите от последните дни". 

Халеевата комета, 1910

Халеевата комета, 1910 Халеевата комета, 13 януари,1986 г. Източник: NASA / JPL

През 1881 г. чрез спектрален анализ учените откриват, че в опашките на комети има смъртоносен газ, наречен цианоген (както подсказва името, е сроден на цианида). Това не прави особено впечатлениес, докато не става известно, че Земята ще премине през опашката на Халеевата комета през 1910 г. "Ще се окъпим ли всички на земята в смъртоносен токсичен газ?" - такива са заглавията на първите страници на The New York Times и други вестници, предизвиквайки масова паника в Съединените щати и в чужбина. Накрая са принудени водещи учени да обясняват, че няма опасност.

Пат Робъртсън, 1982

Пат Робъртсън, 1982 Източник: Raw Story

През май 1980 г. телевизионният проповедник и основател на "Христианская коалиция", Пат Робъртсън стресна и разтревожи мнозина, когато - в противоречие с Матей 24:36 ( "Никой не знае за този ден или час, дори ангелите на небето ...") той информира в шоуто си "700 Клуб" с аудиторията по целия свят, че знае кога ще свърши светът. "Гарантирам ви, до края на 1982 г. ще настъпи Страшният съд", заяви Робъртсън. През 2011 г., заедно с други предсказатели за края на света, на Робъртсън бе присъдена анти-Нобелова награда по математика.

Небесна врата, 1997

Небесна врата, 1997Източник: Akshat Pandey

Когато кометата Хейл-Боп се появи през 1997 г., плъзнаха слухове, че извънземен кораб следва кометата - факт, пазен в тайна, разбира се, от НАСА и астрономическата общност. Въпреки че твърдението беше опровергана от астрономите (и може да бъде опровергано от всеки човек с добър телескоп), слуховете вдъхновиха в Сан Диего култ към НЛО на име "Небесна врата", според който светът ще свърши скоро. Светът наистина приключи за 39-е членовете на култа, които се самоубиват на 26 март, 1997 г. 

Нострадамус, август 1999

Нострадамус, август 1999 Източник: ListOTop

Силно мъглявите и метафорични трудове на Мишел дьо Нострадамус продължават да вълнуват хората повече от 400 години. Неговите съчинения, чиято точност до голяма степен разчита на гъвкавостта на тълкуванията, са превеждени многократно в десетки различни версии. Един от най-известните стихове се чете, "Година 1999, седми месец / От небето ще дойде велик цар на ужаса". И отново мнозина повярваха в предстоящия Армагедон.

Проблем 2000

Y2K, 01 януари 2000 Източник: www.cs.cornell.edu

Когато наближаваше краят на миналия век, мнозина се опасяваха, че компютрите могат да ни докарат до края на света.

Проблемът 2000 или "Y2K" (Y - Year (год), 2, K - Кilo (1000) е проблем, заложен от разработчиците на софтуер през 20-ти век, които са използвали два знака за представяне на година в датите, така че някои компютри няма да могат да направят разлика между 2000 и 1900 например. Никой не бе сигурен какво ще стане, но мнозина предвиждаха катастрофални проблеми, вариращи от прекъсване на тока до ядрено унищожение. Продажбите на оръжия скочиха, някои се подготвиха да живеят в бункери, но новото хилядолетие започна само с няколко бъгове.

5 май, 2000  - парад на планетите и леден Апокалипсис

05 май, 2000 г. Източник: Info Gaptek Update

Малко след като ни се размина компютърният апокалипси, нова глобална катастрофа бе предсказана от Ричард Нуун, автор на книгата от 1997 година  "05.05.2000 Ледът: Последното бедствие" ("5/5/2000 Ice: the Ultimate Disaster"). Според Нуун антарктическият лед ще стане дебел 5 км до 5 май 2000 - дата, в която планетите ще се подредят по такъв начин в небето, който щял да доведе до глобална ледена смърт (или поне бум в продажбите на книгите). Засега глобалното затопляне държи под контрол "ледената епоха".

Големият адронен колайдер, 2009

Източник: CERN

Мнозина бяха сигурни, че когато се включи Големият адронен колайдер за първи път през 2008 г., ще се отвори черна дупка, която ще погълне целия свят. Появха се фантастични заглавия, като на британския Sun от 1 септември "Краят на света е след 9 дни". Изведнъж всички хора започнаха да се интересуват от изследванията на субатомните частици. А немски химик заведе дело срещу ЦЕРН в Европейския съд по правата на човека, твърдейки, че евентуална черна дупка, създадена от ускорителят, ще заплаши живота на европейските граждани. През 2012 г. бе регистриран бозонът на Хигс в резултат на сблъсъци на високоенергийни снопове. Черната дупка не се отвори, нито Земята бе разрушена от нов "Голям взрив". 

Харолд Къмпинг, 2011

Харолд Къмпинг, 2011 Източник: Karl Tate, TechMediaNetwork

През май 2011 г. радио проповедникът Харолд Къмпинг привлече вниманието на медиите с предсказанията си, че денят на Страшният съд ще започне на 21 май със земетресения по цялото земно кълбое. Според Къмпинг ще последват от месеци страдания и краят на света ще настъпи на 21 октомври

Когато 21 май премина спокойно, Къмпинг се оттегли от светлината на прожекторите за кратко време, но по-късно обяви, че Съдният ден всъщност вече е настъпил. Вместо физически земетресения, Къмпинг пише, че на 21 май са станали духовни земетресения и краят на света наистина ще дойде на 21 октомври, макар и тихо и без огън и жупел. 

Календарът на маите - 21 декември 2012 

Последният предсказан "край на света", бе насрочен на 21 декември 2012 година - този път според календарът на маите.

Този път загадъчно се намеква за някакво астрономическо събитие, което може да се случи веднъж на 25800 години. И веднага се намира такова - митичната планетата Нибиру. Тя е измислена от Зекария Сичин, написал дузина книги за палеоконтакти и че  шумерската култура произхожда от извънземни, дошли от Нибиру.  И около зимното слънцестоене през 2012 се очакваше Нибиру да се раззабие в Земята и да унищожи човешката цивилизация. 

Отмина 21 декември 2012 г.  и се появи ново тълкувание, че за маите тази дата е само край на епохата, а не на света. 

Светът не свърши отново.

Но Апокалипсисът ще се сбъдне и въпросът не е дали, а кога. Слънцето с всеки изминал ден изчерпва горивото си и ще дойде момент, когато изпратената енергия няма да даде достатъчно топлина, за да се поддържа живота на Земята в сегашния му вид. Може би тогава ще останат само студенолюбиви лигави същества, подобни на плужеци, но и те след няколко милиарда години ще бъдат изпържени, когато нашата звезда се превърне в червен гигант.

Но това не трябва да ни тревожи - има време дотогава и много други възможности.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !