Градински пръскачки: видове и как да изберем подходящата?

Наука OFFNews Последна промяна на 24 май 2021 в 15:27 1649 0

Опитните градинари са наясно, че без наличието на специални инструменти за поддръжката на градината, не би било възможно да се постигат добри резултати. Било то за третиране на овощни дървета и храсти, цветя и каквито и да било земеделски култури, градинските пръскачки са задължителен елемент от оборудването на градинаря.

Използването на пръскачките в бита на съвременния човек има за цел да улесни процеса по прилагане на пестициди и други биологични продукти, използвани за борба с вредителите. Градинските пръскачки се използват и за наторяване на цветя и земеделски култури със специални подхранващи препарати.

Какви видове пръскачки има и за какъв тип работа са най-
подходящи?

С оглед на различните площи, които следва да бъдат обработвани, наред с типа пръскане, днес на пазара се предлагат различни модели пръскачки. Ето и най-широко използваните видове пръскачки, както и най-удачното им предназначение:

● Малки ръчни пръскачки

Известни са още и като пулверизатори и представляват изключително прости устройства - малък пластмасов контейнер, който е оборудван с капак с вградена в него помпичка. Това са най-евтиният тип пръскачки, предлагани на пазара. Тези модели имат удобен бутон или специален лост, който при натискане изпомпва определено количество от разтвора в контейнера. Особено подходящи са за обработката на сравнително малки (домашни) площи разсад, зеленчуци, градински, стайни и оранжерийни цветя и други култури.

● Еднораменни пръскачки

Този тип пръскачки са с по-голям капацитет - от 3 до 12 л и са подходящи за обработката на големи земеделски площи (до около 30 дка земя). Еднораменните пръскачки са обороудвани със специални колани за по-удобното им носене (обикновено на едното рамо). Потокът на пръскане на течността може да се регулира от върха на дюзата на
пръскалото, в зависимост от търсения тип пръскане - по-фино или по-обилно.

● Градински пръскачки тип “раница”

Пръскането на обработваеми площи с големина до 50 дка би могло да се извърши лесно от градински пръскачки тип “раница”. Тези модели са с капацитет на контейнера си до 20 л, има пръскачки и с по-малка вместимост - 12, 15 или 18 л. При тези модели пръскачки постигането на желаното налягане не става в контейнера, както е при останалите модели, които представихме, а в камерата на помпата. Това качество гарантира по-високо ниво на безопасност при работа и защита от напръскване с пестицидни или друг тип биологични разтвори. По време на работа едната ръка на оператора изпомпва налягането в апарата, а другата насочва пръскалото към обработваните земеделски и/или овощни култури.

● Акумулаторни пръскачки

Тези модели пръскачки освобождават ползвателите си от ръчното помпане, което ги прави много подходящи за особено големи обработваеми площи (над 50 дка). Различните модели акумулаторни пръскачки се различават по отношение на обема на резервоара, ергономията на модела, както и продължителността на работа с едно зареждане на батерията. Тези модели изискват значително по-голяма инвестиция, но предлагат възможно най-голямо удобство.

На какво да обърнем внимание при покупката на градински пръскачки?

Когато се налага да избирате конкретен модел на градинска пръскачка, добре би било да обърнете внимание на следните няколко аспекта:

● използваният материал за производство на корпуса: за максимално лека работа с пръскачката производителите обикновено залагат на висококачествена пластмаса за контейнерите, а останалите работни елементи са метали;

● дюзи и пръти - в зависимост от типа им се постигат различни типове пръскания
(фино, нормално, обилно и т.н.);

● качеството на свързването на различните части и възли;

● наличието на допълнителни дюзи в пакета;

● здравина и устойчивост на закрепващите колани и други допълнителни аксесоари в комплекта.

Това основните моменти, за които да внимавате при избора на градински пръскачки. Наличието им ви гарантира удобство и лекота по време на работа. При пристигането на поръчаната пръскачка, в случай че поръчвате онлайн, уверете се, че всички части са налични в комплекта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !