Какво не трябва да правите в Коста Рика

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 септември 2016 в 14:56 19460 0

Какво не трябва да се прави в Коста Рика?

Например да се показвате пред маймуни с храна, защото могат да ви събуят панталоните, да не внимавате къде плувате и какво има в обувките ви и да вярвате на костариканец, че ще ви вземе с колата си утре точно в 9:00.

Коста Рика е една уникална страна, която няма армия и 25% от територията й е заета от национални паркове. Тук има крокодили и колибри, делфини и китове, мангрови гори и папая, пясъчни плажове и реки, които текат в обратна посока.

Какво не трябва да се прави в Коста Рика:

Да плувате в кратерите на вулканите

Коста Рика е и страна на вулканите (днес те наброяват 150). В тези кратери много често може да видите примамливи сини лагуни. Но да се къпете в тях не се препоръчва - водата е ледена, а освен това може да съдържа тежки метали. Бреговете и дъното на такава лагуна са блатисти. В опита си да се доближите до тях гъстата лепкава кал ще започне да засмуква краката ви толкова силно и бързо, че ще трябва да викате за помощ.

Да сте небрежни с обувките си

Никога не се знае кой ще се озове там. Освен на скорпиони Коста Рика е дом на много отровни змии - например, гъмящата змия. Тя се смята за една от най-опасните змии в света. Изтръскайте тарантулите от обувките си - една рутинна процедура, особено за тези, които живеят в близост до горите. Преди да вземете душ може да ви се наложи първо да вземете метлата и изметете проникналите гадинки, сред които може да е и някоя боа, която макар и безвредна, си е все пак змия.

Да вярвате, че маймуните са очарователни

Капуцин по изгрев.

Коста Рика е страна на маймуните. Тук те се катерят по дърветата, силно крещят и крадат храна от масите. Най-разпространени са ревачите. те не са агресивни, но много гръмогласни, особено по изгрев и залез - тогава приветствените им викове се носят на стотици метри.

Видът на карибланко (капуцините) най-често умилява туристите - сладка муцунка, дълга опашка ... И колко смешно умеят да си изпросят храна! Но внимание! Това е засада - след като излезете от колата с пакет от бисквитки или връзка банани - повече от десет примата ще ви обкръжат, ще започне врява, ще ви дърпат за ръцете и за панталоните, показвайки доста големите си зъби. Капуцините могат да бъдат дори опасни - особено за жените, от които те не се страхуват. Съветът е: не излизайте от колата, ако имате храна в ръцете си, а наблизо няма мъж с пръчка.

Да плувате в непознати реки

Първо, много реки гъмжат от крокодили. Влечугите са защитени от закона и затова всички реки са пълни с тях. Фермерите се оплакват, че кравите им не могат спокойно да стигнат до водата, но затова пък туристите могат да се запознаят с непокътнатата природа в Коста Рика.

Освен това тук има реки, която няколко пъти на ден променят течението си. Около полуостров Оса има няколко такива. Внимавайте, докато плувате.

Да се отнасяте с местната флора и фауна небрежно

В Коста Рика е забранен вноса и износа на плодове, зеленчуци, цветя, растения и всички диви животни. Домашни любимци може да се внасят в страната само при наличието международен ветеринарен сертификат, защото дивата природа на страната е внимателно пазена. Има много случаи по света на внесени от друг континент животни, които унищожават местните екосистеми. (вж "12 от най-агресивните инвазивни видове живи организми").

Умъртвяването на животни, дори крокодили и отровни змии, е забранено - освен при пряка смъртна заплаха. И разбира се, докато се гмуркате в океана, не докосвайте местните риби - много от тях са отровни.

Червена риба-лъв. 

Така например, подобната на камък риба с подходящото име "каменна риба" (Synanceia verrucosa) има на гърба си остри шипове с отрова, смъртоносна за хората. Червената риба-лъв е не по-малко опасна. Убождане с отровните й шипове причинява припадъци, нередовен сърдечен ритъм, а понякога на мястото на раната може да се появи и гангрена.

Що се отнася до акулите, те не са толкова опасни, колкото си мислят повечето хора. Основното е да не се плува в дълбоки води в зори, по здрач или през нощта и да не се пресичат дълбоки реки на местата, където се вливат в Тихи океан.

Да се обиждате на "гринго"

Жителите на Коста Рика се наричат ​​"тика" ("жена") и "тико" ( "мъж"). За всички чужденци, независимо от националността им, те имат универсалната дума "гринго". Не е необходимо да се обиждаме, това е местна културна особеност. 

Да ​​вярвате на думите на костариканец

Костариканците имат горещ латиноамерикански темперамент - по време на среща те обичайно се прегръщат, целуват по бузата и си казват "моя любов" - ''ми амор'' - (дори ако ви виждат за първи път). Това е нормално. Не го вземайте насериозно. "Ми амор" е обръщение към всеки по улицата, на когото искаш да кажеш каквото и да било - да ти каже някакъв адрес или да те упъти за автобусната линия, към продавачката (съответно купувача), към децата, които си играят, изобщо към всеки непознат, чието име не знаеш, независимо от възрастта (може би само почтителното señor и señora към най-старите), към всеки, когото не мразиш.

По същия начин, не приемайте всяка тяхна дума за истина. Както повечето латиноамериканци, те умеят да говорят красиво и да обещават много, но нещата не винаги се случват. Не очаквайте от тях и точност - всички латиноамериканци не придават особено значение на времето. Не им се обиждайте, просто така се живее по-лесно. В края на краищата, на въпроса "Как си?", тук е възможен само един отговор: "Пура Вида", което означава "Животът е прекрасен!"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !