Нисковъглехидратната диета може да съкрати живота с 4 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 август 2018 в 12:00 16636 0

Кредит pixabay.com

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да съкрати продължителността на живота с 4 години, сочи проучване, публикувано в The Lancet Public Health.

Нисковъглехидратните диети стават все по-популярни като начин за сваляне на излишното тегло и намаляване на риска от някои болести.

Ново проучване, проведено през последните 25 години, показва обаче, че консумирането на средно количество въглехидрати или заместването на месото с растителен протеин е по-здравословно.

Изследването е проведено между 15 400 души в САЩ, които попълват анкета за храната и напитките, както и за големината на порциите, които са консумирали.

От отговорите им учените изчисляват калориите, които са поели от въглехидратите, мазнините и протеина.

Изследователите разкриват, че тези, които получават 50-55% от своята енергия от въглехидрати, имат понижен риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, които консумират повече или по-малко.

Учените са изчислили, че групата, която консумира средно количесто въглехидрати, живее с 4 години повече от тази, които набавят 30% от своята енергия чрез тях.

Откритието е сходно с това на други проучвания, изследвали близо 400 000 души от повече от 20 държави.

Освен плодовете, зеленчуците и захарта, основен източник на въглехидрати са хлябът, оризът, пастата и зърнените храни.

Учените също така сравнили нисковъглехидратните диети, богати на животински протеин и мазнини, с тези, които съдържат повече на растителна основа. Те са установили, че консумирането на голямо количество говежде, агнешко, свинско, пилешко и сирене води до завишен риск от преждевременна смърт. Обратното се случва, ако се храним с повече продукти, богати на растителен протеин и мазнини, като зеленчуци и ядки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !