Винаги ли е толкова лошо да бъдеш песимист?

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 февруари 2018 в 12:49 8934 0

Ново проучване от британски психолози показа, че така нареченият "отбранителен песимизъм" помага на хората да се справят по-добре с задачите и по-отговорно да се отнасят към своето здраве.

Позитивното мислене се смята за един от най-добрите начини за успех - огромен брой книги и мотиватори твърдят, че промените към по-добро няма да започнат, докато не повярваш в това.

Фуксия Сируа (Fuschia Sirois) от Университета в Шефилд обаче е уверена, че песимистичното настроение може да определи такава насока на мислите, която да помогне да состигнем целите си по-бързо.

"Винаги ли е толкова лошо да бъдеш песимист?", пита тя в статия, публикувана в The Conversation

Учените изследват "отбранителния песимизъм" - стратегия, която помага на човек да преодолее безпокойството. Те предполагат, че занижените очаквания и страхът от провал карат песимистите да обмислят по-внимателно за всяка стъпка. Например, ако песимистът отиде на интервю за работа, той предварително очаква неуспех и мислено превърта най-лошите сценарии, като по този начин ги избягва. В главата му е изграден план за действие, който може да гарантира, че въображаемите неуспехи няма да се случат.

Предимствата на отбранителния песимизъм засягат и реалното представяне. Едно проучване показва, че това има много общо с негативното настроение. Когато са в обичайното си лошо настроение отбранителните песимисти са много по-съсредоточени върху зададената им поредица от пъзели с думи (скрабъл) и изпълняват поставената им задача по-успешно, но когато са в добро настроение се представят по-зле. Това предполага, че те използват негативното си настроение, за да мотивират себе си и да се представят по-добре.

Според учените песимизмът може да бъде полезен и в случай, че очаквате новини за резултата от нещо, на което не можете да повлияете. Когато резултатът не е толкова добър, колкото очакват оптимистите, те са много разочаровани, докато песимистите са морално готови за това и не се притесняват толкова.

Странно, този тип песимизъм може дори да помогне и за повишаване на увереността. Проучване сред студенти показва, че песимистите  имат значително по-високи нива на самоуважение в сравнение с други студенти, страдащи от тревожност. Всъщност, тяхното самочувствие се повишава почти до нивата на оптимистите през четирите години на проучването. Това може да се дължи на увеличаването на самочувствието на отбранителните песимисти докато предвиждат и успешно избягват негативните резултати, които си представят.

Стратегията на отбранителния песимист да се подготвя да предотврати негативните резултати може да има и някои много реални ползи за здравето. Въпреки че такива хора ще се притесняват повече за здравето си по време на епидемия в сравнение с оптимистите, песимистите също така ще са по-склонни да предприемат превантивни действия. Например, често да мият ръцете си и да търсят незабавно медицинска помощ, когато изпитват необичайни симптоми.

Когато песимистите станат хронично болни, негативният им поглед към бъдещето може да бъде по-реалистичен и да насърчи поведението, което здравните специалисти препоръчват за справяне със заболяването.

Фуксия Сируа провежда проучване с две групи хора - с възпалителна болест на червата (inflammatory bowel disease - IBD) и артрит - като им предлага да оценят бъдещото си здраве в проста скала, варираща от лошо до отлично. Тъй като и артритът, и IBD са птодължителни здравословни проблеми, които често се влошават с течение на времето.

Тези, които мислят позитивно, сматат, че тяхното здраве ще се подобри в близко бъдеще, докато песимистите се придържат към противоположната гледна точка и обмислят възможни начини за борба с болестта. Това означава, че негативното мислене може да има определени предимства за здравето - песимистите обикновено са по-загрижени за своето състояние.

Ключовата разлика, която разделя отбранителните песимисти от другите хора, които мислят негативно - като тези, които просто са притеснени или депресирани - е начина, по който се справят. Докато обикновеният песимист избягва усилията да се справи с очакваните от него проблеми и се чувства неспокоен или депресиран, отбранителните песимисти използват негативните си очаквания, за да се мотивират да предприемат активни стъпки, за да се чувстват подготвени и да контролират по-добре резултатите.

"Да бъдеш песимист не е непременно лошо, въпреки че може да дразниш другите", заключава Сируа. "В крайна сметка това, което правите с този песимизъм е това, което има значение."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !