Боян Рашев: Моите прогнози се сбъдват

Боян Рашев Последна промяна на 24 февруари 2018 в 08:08 14109 0

Краткосрочната прогноза е най-добрият и същевременно най-труден тест за проверка на експертизата. Точно затова малко хора смеят да дават такива. Силно предпочитани са дългосрочните, които осигуряват драматични заглавия в медиите, но не поставят репутацията на експерта под риск, защото след 20 години никой вече не помни. Много се говори за бъдещи изменения в областта на околната среда, но ясно измеримите прогнози са малко и най-широко разпространените почти винаги се оказват погрешни. Защото обикновено са негативни…

Миналата година по това време реших да се пробвам и публикувах 20+1 оптимистични прогнози за околната среда за 2017 година. Прегледът на резултатите е красноречив:

Имам 19 от 20 точни попадения! 

Eдинствената грешка е за показател, който така или иначе не считам за индикативен за положителен или отрицателен тренд (изменението на глобалните СО2 емисии). Убедеността ми, че въглеродните емисии няма да растат се дължи на факта, че твърде много се занимавам с политиките и мерките за намаляването им, новите технологии за ВЕИ, съхранение на енергия и електромобили. Поради това живея с мисълта, че всичко това занимава и значима част от човечеството. Грешка! През ноември описах феномена и причините за него в статията Защо светът не успява да намали въглеродните си емисии? от месечната си колонка за Forbes България. Силно я препоръчвам!

Голямата част от останалите ми позитивни прогнози са тривиални, но има и някои страхотни резултати, които си струва да бъдат коментирани.

4. Броят на жертвите на катастрофални климатични, хидроложки и метеорологични явления ще остане поне 50% по-нисък от средногодишния брой от 1990 г. до днес (EM-DAT).

Цяла година ни заливаха с информация за ужасяващи и смъртоносни бедствия, нали? Е, крайният резултат е рекорден – откакто има качествена статистика (1990 г.) не е имало година с толкова малко жертви на катастрофални климатични, хидроложки и метеорологични явления – по-малко от 7 000 в цял свят.

6. Ръстът на средната глобална температура ще спре и 2017 г. няма да бъде рекордна – няма да бъде дори в топ 3 на най-топлите години в историята (UAH, RSS, HadCrut: осреднен резултат от наземните и сателитни данни).

Тук трябва да си призная, че познах частично, защото в убедеността си от идването на Ла Ниня дадох не една, а две прогнози. 2017-та година не беше по-топла от 2016-та, но остана в топ 3 (2-ро или 3-то място според различните източници). Гарантирам обаче, че 2018 г. ще бъде доста по-студена, защото Ла Ниня вече е тук.

9. Годишният брой на продадените електромобили (вкл. зареждащи се хибриди) ще надхвърли 1 000 000 за първи път в историята (EV-volumes).

Не просто стигнаха 1 милион – удариха 1.2 милиона! И този ръст вече не може да бъде спрян. Но до пълното премахване на ДВГ има още много време.

12. Глобалното потребление на ключови ресурси като нефт, газ, мед, желязо и алуминий ще продължи да расте за поредна година. Единствено въглищата ще продължат да падат надолу (USGS).

Тук познах абсолютно за всяка суровина, включително въглищата. Нефтът и природният газ обаче така излетяха нагоре, че въглеродните емисии се увеличиха въпреки спада на въглищата. Не съм убеден, че потреблението им ще продължи да спада – гладът за енергия в развиващите се страни не може да бъде заситен лесно с друго.

16. Минимумът на арктическия лед (в средата на септември) отново няма да бъде рекордно нисък (Charctic).

Тази прогноза беше особено рискована, защото докато я пишех (януари, 2017 г.) арктическият лед беше на рекордно ниско ниво (откакто има сателитни данни) и цял свят предвиждаше пълен крах през лятото. В средата на септември обаче, ледът се оказа с доста по-голяма площ от минимума. Още тогава го коментирах в детайли.

19. Земеделската продукция по света ще се увеличи, но без ръст на обработваемата земя (Световна банка).

Този прогноза също беше много рискована, защото има два компонента. Но постигнах 100% успеваемост!

20. Озоновата дупка над Антарктида ще бъде по-малка от средния размер от първото десетилетие на 21 век (NASA).

Озоновата дупка през септември, 2017 г. не просто беше по-малка от средния размер от първото десетилетие на 21 век – тя беше рекордно малка от 1988 г. насам!

20+1: Вие ще прочете, чуете или гледате поне 10 пъти повече лоши, отколкото добри новини за околната среда.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !