Дали „Семейство Симпсън“ предсказа в епизод от 1993 г. епидемията на новия коронавирус през 2020 г.

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2020 в 00:07 26460 0

През януари 2020 г. в социалните медии започна да се разпространява слух, че  най-дълго просъществувалият американски анимационен ситком „Семейство Симпсън“ е „предсказал“ избухването на новия коронавирус.

Първите три панела на изображение, обратно на часовниковата стрелка (т.е. всички, освен долния десен панел), са непроменени и са от епизод от 1993 г. (сезон 4, епизод 21), озаглавен „Marge in Chains“. Епизодът показва жителите от Спрингфийлд са засегнати от епидемия на "Осака грип", който се разпространява, след като работник от фабриката кашля в кутия.

Тези три панела можете да видите във видеото по-долу:

Четвъртият панел в тази графика (отдолу вдясно) е добавен и всъщност идва от друг епизод на „Симпсъните“. Този панел с участието на репортера от Спрингфийлд Кент Брокман идва от епизода „The Fool Monty“ (сезон 22, епизод 6). Думите „Corona Virus“ са добавени отгоре на това изображение, което първоначално гласи „Апокалипсис мяу“.

Ето оригиналното изображение:

Все пак е вярно, че епизодът на „Симпсъните“ от 1993 г. се фокусира върху вирусна епидемия, но това едва ли е прогноза. В крайна сметка почти всяка година има глобална пандемия и повечето идват от изток. Както е при повечето от твърденията за „предсказания“, всъщност „Семейство Симпсън“ коментират минали събития, а не прогнозират бъдещи. Те ни изглеждат като прогнози, може би защото историята се повтаря.

Какво още не са предвидили „Симпсъните“? Сайтът Snopes дава подробен списък тук. Сред фалшивите прогнози са: 

* че Тръмп ще се опита да купи Гренландия

* пожарът на Нотр Дам

* че Доналд Тръмп ще стане президент

Източник: Did ‘The Simpsons’ Predict the Coronavirus Outbreak?, Snopes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !