Как страховете от електромагнитни лъчи породиха индустрията на безполезни и фалшиви "защити"

Offnews Последна промяна на 19 май 2022 в 09:34 9375 1

5G, електромагнитно излъчване
„Хората осъзнават с добавянето на все повече и повече безжични устройства и масовия натиск към 5G, а сега 5G кулите се изграждат навсякъде, рисковете, свързани с електромагнитните лъчения, са по-силни от всякога“, казва Дмитрий Серов, главен изпълнителен директор на Aires Tech, канадска компания, която продава широка гама от съмнителни технологии за блокиране на радиацията.

Поляризаторът Springlife от неръждаема стомана с размер на пейджър, е не повече от малка метална кутия. Сайтът за „звуколечебна енергия“, който го продава, твърди, че е съставен от „специални минерали и земни субстанции“ (special minerals and Earth substances), които привличат и поглъщат „специфични дължини на вълната на космическите лъчи“. Рекламира се като начин за блокиране на електромагнитни полета, макар и без ясно или доказано обяснение как и защо. Струва над $200, но може да закупите по-голям за над $350.

Но Дейвид Фанси, който смята, че е чувствителен към електромагнитни полета, казва, че това е единственото нещо - освен преместването в палатка в гората - което му е помогнало за ужасното главоболие, нервната болка в цялото тяло и мозъчната мъгла, които по неговите думи изпитва от 2001 г. Фанси разказва за The Verge, че е пробвал много различни продукти: казва, че е похарчил около 2500 долара за стикери за мобилен телефон, ръчни така наречени енергийни щитове и други устройства, рекламирани като начини да го накарат да се почувства по-добре.

„Моят опит показва, че 90 процента от тези устройства не работят“, съобщава Фанси.

Електромагнитна свръхчувствителност

Професор в катедрата по драматични изкуства на У ниверситета Брок в Онтарио, Фанси има много реални симптоми, които той приписва на противоречиво състояние, наречено електромагнитна свръхчувствителност или EHS (electromagnetic hypersensitivity).

На EHS се приписват симптоми, които варират от замаяност до главоболие или болка, състояние, предполагаемо предизвикано от вълните, излъчвани от устройства като микровълнови печки или клетъчни телефони, подробно описано в списание Environmental Research.

В САЩ това се счита за периферна здравна теория и причините за симптомите ѝу се обсъждат горещо сред лекари и учени. Многобройни рецензирани проучвания не откриват научна връзка между излагането на електромагнитни полета (EMF) и заболяването, въпреки че много проучвания твърдят, че трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се разберат симптомите на хората.

Защита от нискочестотно лъчение

Поради състоянието си, Фанси се превръща в лесна мишена за бизнеси, които продават продукти с претензии, че предпазват от нискочестотно излъчване.

Не малко хора, които вярват, че имат EHS, също стават жертва. И тъй като до голяма степен са изолирани и скептични към медицинската общност, те са особено податливи на маркетинга.

„Те са отчаяни и са много склонни да похарчат малкото пари, които имат, за някакво устройство, за което се твърди, че ще им помогне“, обяснява Фанси.

Тази тенденция само ескалира през последните няколко години, казват експерти. Както пандемията, така и нарастващата популярност на здравната дезинформация и конспирации онлайн създадоха перфектната среда за процъфтяване на търговците на змийско масло, използващи недоверието и  опасенията относно фармацевтичната индустрия и предлагайки скъпи, безполезни устройства като решение.

Наистина ли помага змийското масло?

Рекламите за продукти от "змийско масло", които твърдят, че защитават хората от радиовълни, зачестяват, заедно с нарастването през 20-ти век на страховете от радиочестотно излъчване. 

змийско маслоТексаският каубой Кларк Стенли, роден през 1854 г., е самозваният „Крал на гърмящите змии“, който предлага на пазара змийско масло като патентовано лекарство. Лекарството е тествано от Бюрото по химия на правителството на Съединените щати, предшественик на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през 1916 г. Установено е, че съдържа минерално масло, 1% лой, капсаицин от люти чушки, терпентин и камфор. Макар да не са опасни вещества, то също така не съдържа змийско масло и няма лечебни свойства.

Терминът "змийско масло" е установен в популярната култура като препратка към всяка безполезна смес, продавана като лекарство, и е разширен, за да опише широка гама от фалшиви стоки, услуги, идеи.

С увеличаването на радиостанциите, мобилните телефони и микровълновите печки е предизвикана нова вълна от страхове относно радиочестотното излъчване.

„Радиацията има характеристики, които увеличават усещането за риск на хората, тъй като не може да се види“, обяснява Кенет Фостър (Kenneth Foster), почетен професор в Университета на Пенсилвания, който изучава въздействието на радиацията върху хората от 1976 г.

Хората често бъркат нейонизиращото лъчение – нискочестотното лъчение, което идва от нашите мобилни телефони или домашни уреди, които не могат да увредят ДНК или клетките директно - с йонизиращото лъчение като рентгеновите лъчи, които могат да бъдат потенциално вредни за хората, добавя Фостър.

Електромагнитният спектърЕлектромагнитният спектър, диаграма на различните видове електромагнитно излъчване, подредени по нарастваща честота. Кредит: Wikimedia Commons/OSHA Теми за безопасност и здраве

Но в началото на 2000-те години, когато мобилните телефони и Wi-Fi станаха често срещани в повечето домове и се появиха обществени спорове относно тяхната безопасност, спекулантите се възползваха от възможността да създадат „защитни“ лепенки и стикери за мобилни телефони. Федералната търговска комисия издаде предупреждение за потребителите за продуктите през 2011 г.

Това не разубеди хората да търсят подобни продукти, все по-многобройни през 2000-те и 2010-те години, когато мобилните телефони станаха повсеместни. Потребителите харчат хиляди ($487–$5600) за устройства, които твърдят, че "защитават" организма от електромагнитни полета: бельо, блокиращо радиацията ($45); шапки със сребро (45 $); висулки ($99); и стикери за мобилен телефон ($69) - последният от които е един от най-често срещаните аксесоари на пазара. Кристали, направени от оргонит, вещество, базирано на псевдонаучни теории от 40-те години на миналия век, са популярни в сайтове като Etsy и Amazon заради твърденията си за „балансиране“ на енергията на електромагнитните полета.

В нито един друг момент в историята тези продукти – и хората, които твърдят, че работят – не са били толкова достъпни и лесни за продажба, казва Питър Найт (Peter Knight), професор в Университета в Манчестър. Докато инфлуенсърите разпространяват дезинформация за радиацията онлайн, „те mogat да поставят връзки към Amazon и други сайтове, които им позволяват много лесно да си осигуряват приходи от идеята, която продават“.

Дори бегъл преглед на която и да е от социалните мрежи може да ви отведе в поток от публикации, които продават или популяризират аксесоари за защита от ЕМП или друго свързано шарлатанство. В TikTok например публикациите, маркирани с „#emf“, са гледани от над 70 милиона пъти. Същият тип дезинформация наскоро позволи на злонамерени групи да подвеждат хората да вандалстват кулите на 5G мрежата.

Маркетинговите материали на компании като Vivobase ($279–$750) например казват, че те са „особено за електрочувствителни хора“. DefenderShield, компания, която продава продукти, които варират от защитни калъфи за телефони ($75) до одеяла ($40–$500) и тапети ($200), е основана от човек, който публикува книга през 2017 г. за „доказаните рискове за здравето“ от електромагнитните полета и как те „влияят конкретно на децата и тези, страдащи от електромагнитна свръхчувствителност“. Август Брайс, основател на блога Tech Wellness, казва, че страда от електромагнитна свръхчувствителност. Брайс често „развенчава“ други екраниращи устройства като безполезни за свръхчувствителни хора и ги насърчава да купуват вместо това собствената му линия продукти

През 2020 г. немската компания Waveguard - която продава устройства с "Qi shield", за които твърди, че защитават потребителя от "всички електромагнитни полета, включително 2G, 3G, 4G и 5G" - има 1,7 милиона долара общи активи, спрямо 1,1 милиона долара година преди това. Щитът Qi се продава като малки преносими кутии ($550) или тръби ($1,195), или като стационарна „домашна клетка“, която може да бъде поставена в центъра на стая или дом ($3,579–$6,479).

Но, подобно на други продукти, твърденията на Qi shield не издържат проверка. Нещо повече - устройствата на фирмата могат реално да увеличат експозицията.

В най-добрия случай опасността, която повечето от тези продукти представляват, е за портфейлите на уязвимите потребители. Но в най-лошия случай те могат да бъдат потенциално вредни за здравето.

Няколко компании, които продават продукти за защита от електромагнитни полета, са получили предупреждения от Американската администрация по храните и лекарствата, включително компания, наречена Basic Reset, чиито хранителни добавки и медицински устройства са изтеглени през 2019 г., след като твърдят, че се справят с редица заболявания от алергии до болки. Продуктите на Basic Reset имат „потенциала да бъдат опасни или неефективни за конкретната им употреба и биха могли да доведат до неблагоприятни въздействия върху здравето“, се казва в съобщението на FDA. (На компанията беше наредено да прекрати дейността си през 2019 г.) През декември Холандският орган за ядрена безопасност и радиация издаде предупреждение относно 10 анти-5G продукта, за които е установено, че излъчват вредно йонизиращо лъчение и имат потенциал да причинят дългосрочно срочно увреждане на здравето.

Въпреки че тези продукти са насочени към хора, които вярват, че страдат от EHS и които имат много реални физически симптоми, те не им помагат. Те просто се възползват от хора, които смятат, че нямат към кого да се обърнат.

И ако маркетинговата реклама работи достатъчно добре, тези пациенти продължават да харчат все повече и повече пари, за да изпробват все повече и повече устройства - което може да им попречи да получат медицинска помощ, от която се нуждаят, коментира психотерапевт.

Източник

How fears of electromagnetic radiation spawned a snake-oil industry, The Verge

Inside the strange and scammy world of anti-5G accessories
Shubham Agarwal, digitaltrends

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1030

1

Petar Belchev

02.09 2022 в 15:24

Докато има шматки, ще има и дяволи