Какво ще стане, ако всички станат вегани

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 август 2015 в 10:42 20314 11

Кредит www.vegansociety.com

Никой не яде месо, никой не експлоатира животните - на планетата цари мир и спокойствие? За съжаление, учените твърдят, че това не е така.

Биологът Светлана Водовозов и лекарят Алексей Водовозов обясняват пред руския "Около света" какво би станало, ако всички станат вегани.

Убийствата 

Конкуренцията за женски, територии и ресурси няма да изчезне, така че борбата със зъби, рога, копита и други средства все пак ще продължи. А фаталните изходи от такива битки не са рядкост.

Снимка: www.fresher.ru

Метаболизъм (Обмяна на веществата)

Почти сигурно на някоя алтернативна Земя кръвта на повечето животни няма да е на основата на хемоглобина. Дори и в нашия свят, съществуват още най-малко три разновидности на кръв и хемолимфа: на основата на съдържащия мед хемоцианин (условно - "синя" кръв) в мекотели, членестоноги и кадифени червеи, на основата на желязосъдържащия хлоркруорин (условно - "зелена") в някои многочетинести червеи червеи и на основата на желязосъдържащия хемеритрин (условно - "пурпурна") в полихети, брахиоподи и други безгръбначни.

А желязото от "животински" произход се усвоява от животните много по-добре, отколкото от "растителен" произход.

Болестите

При липса на хищници и мършояди един от основните регулатори на популациите ще бъдат болестите. Когато болните животни не попадат на трапезата на хищниците, хиляди биха умирали от епидемии. Техните трупове ще лежат дълго време на земята и във водоемите. И ако приемем, че бактериите също са вегани, то въпросът "Какво да правим с трупа?" ще е основен проблем в тази алтернативна реалност.

Хомо сапиенс

Как би дошъл на този свят? Именно преходът към месна храна, необходимостта да се преследва и убива храната, са дали мощен тласък за развитието на мозъка на висшите примати. Първите обработени камъни са предназначени за остъргване на месото от костите. И умението да се използва огъня също е крайъгълен камък по пътя към обработката  на месната храна. Всичко това не е необходимо на Homo veganus, следователно, мозъкът му не би претърпял такива големи промени.

Снимка: poslezavtra.be

Пейзажът

Релефът на планетата би се променил много. Достатъчно е да си припомним какво направиха в Австралия само 24 зайци, които били освободени в дивата природа от Том Остин през октомври 1859 в подобни условия: изобилие на храна и липса на хищници.

Зайците били заселени през 1859 г. в Австралия и скоро се превърнали в континентално бедствие. За няколко десетилетия станали към 20 милиона. Едва след Първата световна война Австралия започнала да преодолява заешката напаст.  Снимка: wikimedia

Друг пример - паркът Йелоустон - след унищожаването на вълците през 1926, нямало кой да прочиства популациите от болни и слаби животни. Ендемичните заболявания сред чифтокопитните бързо довело до промяна на речните брегове (елените и лосовете ядели младите филизи на върбата), което довело до намаляване на броя на колониите от бобрите, последвал спад в броя на водолюбивите птици и т.н. по веригата. Наложило се спешно да се внесат вълци в Йелоустоун.

Вълците се завърнаха в Йелоустоун. Снимка: www.yellowstonegate.com

Еднообразие

Видовото разнообразие ще стане оскъдно, както обикновено става при еднотипно хранене. Например, на практика би отпаднала необходимостта от завладяването на въздушното пространство и най-вероятно няма да се появят птици. Малък е и веганският потенциал на водоемите, особено солените.

Птиците не летят в небето за вдъхновение, а защото са гладни и търсят храна. Снимка: coolwildlife.com

Бозайници

По-скоро, те просто няма да се появят в процеса на еволюцията. Ако приемем, че казеинът (млечен компонент) е животински протеин, той никак не се вписва в парадигмата на световното веганство.

Численост

Броят на животните би се колебал в много широки граници, тъй като ще зависи само от климатичните условия. Бързото размножаване в години с добри реколти ще доведе до бързото унищожаване на всички растения, защото само те могат да превръщат неорганични вещества в органични. А по правилото на екологичната пирамида разликата между стъпките на предаване на енергията е един порядък, то масата на растенията, която е необходима да се хранят рязко увеличилите се консуматори, трябва да се увеличи експоненциално. А това е невъзможно и животните биха измрели масово от глад.

Бавноразвиващи се

Еволюцията би се развивала изключително бавно, а може организмите и да деградират. Значителна част от придобивките на съвременните живи същества са средства за отбраната и нападателни оръжия. "Надпреварата във въоръжаването" ги кара да еволюират, тези, които спират, се изяждат адаптиращите се хищници. Освен това, в условия на изобилие и липса на естествени врагове организмите се стремят да опростят строежа си, достатъчно е да се припомним, например, хелминтите (паразитни червеи).

Хелминти. Снимка: www.medik.bg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2015 в 18:13

Джони, никой не е крил източника - има го горе с активен линк горе "Биологът Светлана Водовозов и лекарят Алексей Водовозов обясняват пред руския "Около света" какво би станало, ако всички станат вегани."
Свикнете най-после, че тук в 99% от случаите има източник, а при новините - по 2.
С линк, по който може да си проверите.

06.10 2015 в 17:59

Ето оригинала. Превеждате и пишете хуморески, ей!

http://www.vokrugsveta.ru/article/230109/

06.10 2015 в 08:29

Мммм, обичаме мириса на разплакани вегани рано сутрин.

Иначе по темата - ако всички станем вегани, ще изпукаме от глад. На планетата няма достатъчно растителна храна за изхранването на 7 милиарда души. Не че това пристенява веганите, разбира се - за тях няма проблем няколко милиарда души да умрат... просто малко естествен подбор :)

05.10 2015 в 14:12

Съжалявам, но всеки първи коментар изисква одобрение (ръчно), не съм успяла да реагирам бързо. От сега нататък - всеки Ваш коментар ще се публикува веднага автоматично.

05.10 2015 в 13:48

Странна игра играем. Накарахте ме на три-четири пъти да изпиша половината латиница, за да допуснете да изпратя един елементарен, съвсем учтив и нормален коментар.То IP-то, така и така, е налице, а знаците на клавиатурата също. Да не би случайно да очаквате абонатите ви да им писне и да се откажат? Ми тогава не пускайте статиите си и проблема е никакъв. Съжалявам, но баялдъ от изкуствени препятствия.

05.10 2015 в 13:34

Драги веган,който проповядаш пълното отказване на местна храна. Защо заобикаляш най съществените аргументи на коментарите защитаващи традиционния начин на хранене, включващ и месна храна.Изниква въпрос? Ако си представим че човечеството приеме вашата философия /бих могъл да я нарека и религия/ според вас според вас ще настъпят ли съществени промени в природната среда, какви и как си представяте човека в този свят на постепенно отпадане на хищниците и триумф на тревопасните същества, сред които хората са отново на върха на хранителната верига?

03.08 2015 в 07:36

Наистина е безсмислено да говорим за алтернативен на земния живот, при който липсват хищници. Но какво наистина ще стане ако всички хора станат вегани?
1. Това е най-лошата новина, сполетявала домашните животни. Създадени с цел да служат за храна на хората, те са в тясна симбиоза с хомо сапиенс. Ако не са хората, които да ги хранят и да ги поят тези животни ще измрат за отрицателно време. В инстинкта на повечето дори е вкоренено те да се стремят към човешко внимание, именно защото в хода на опитомяването им се е тплерирала тяхната дружелюбност към човешкия вид. С други думи те не просто не могат да съществуват в природата, те не искат да съществуват в природата. Мястото им е там, където са - в обора, това е тяхната екологична ниша. Ако приемем, че освободим всички домашни животни и те отидат в дивото, непременно някаква, макар и малка, част от тях ще оцелее, поне временно. Те ще се ферализират и може дори трайно да се приспособят към живот в дивата природа. Това обаче ще доведе до екологична катастрофа, която ще удари всички останали видове. Балансът в природата, толкова важен за зелените, ще бъде тотално унищожен. А какви са другите варианти на това да освободим питомните животни? 1. Да ги изтребим до крак - нехуманен вариант 2. Да продължим да се грижим за тях без никаква причина - доста непрактичен вариант, разхищение на ресурси и излишък на трупове 3. Компромисен вариант, при който просто ги изчакваме да измрат от старост, без да им позволяваме да се размножават - проблемът с труповетв остава, а животните са обречени на изчезване, макар и не по особено жесток начин.

2. Глупаво е да мислим, че щом насилието с цел директно изхранване изчезне, ще изчезне насилието срещу животни. Човекът е в естествена конкуренция с останалите живи организми. Какво става със сладкото зайче, което иска да изплюска сочната зелка, която готвим за себе си. Ами яхния, разбира се! А сега си представете, че всички ядат само зелки и зайците постоянно унищожават 40% от реколтата. Само огради и предпазни механизми не могат да свършат работа. Необходимо е поне част от зайците да умрат. А да не забравяме, че зайците не са единствените вредители.

3. Самите хора ще се променят. И промените ще бъдат основно негативни. Научно доказано е, че човек е придобил своите способности именно защото е почнал да се храни с месо. Месото съдържа незаменими вещества, които не могат да се намерят в растителните организми, и е много по-лесно за усвояване т.е. предоставя много повече енергия за срещу единица вложена енергия за разграждането му, което позволява на хората да насочат излишната енергия към мозъка си, който и досега е най-големият консиматор на енергия в човешкото тяло. Можем само да спекулираме, но вероятно човешката раса би затъпяла ужасно в резултат на веганството. Самите вегани вече са, така че трябва да служат като пример на останалите хора.

Всичко зависи от начина, по който гледаме на смъртта и насилието. Лошо нещо ли са те? Или добро? Нито едното, нито другото - те са естествено нещо и не бива да се променят. Всички умират и в това няма нищо нередно. И рядко умират щастливи, почти винаги смъртта е болезнена и мъчителна, така че и в това няма нищо нередно. Аз самият очаквам някой ден да ме сполети болезнена и мъчителна смърт и не мисля, че това е нещо лошо. Този ред винаги е съществувал, кои са хората, че да казват това е добро и това е лошо. Природата е пълна с хищници и човек е един от тях. Милосърдието към животни е неестествено и е страничен резултат от човешката еволюция, при това често вреден резултат.

02.08 2015 в 19:29

Първо искам да кажа, че не съм веган. Второ искам да отбележа, че статията е безмислена. Естествено, че света не може да съществува по този начин, нямаше нужда да ми развивате теория с доказателства. Интересно щеше да бъде да прочетем какво би станало, ако всички ХОРА станат вегани или вегетарианци, не всички живи организми... Кой си губи времето да пише тая глупост...

02.08 2015 в 18:37

Щото това по-горе, Веганчо не е "плоска пропаганда"?
Изключително забавно е, когато някой веган се опитва да си изсмуче от пръстите (без да пусне кръв!) някакви псевдонаучни доводи, за да си прикрие психичното заболяване! Някои от вас имат доблестта да си признаят, че не ядат месо, защото ги е гнус. И щом това се отнася до храна, за която човешкият организъм е анатомично, физиологично, метаболитно и т.н. създаден да усвоява - значи имаме девиация в поведението. Тъй като с психично болни хора досега никой не е "излязъл на глава" ви оставям да си рупате марулята, а за нас, нормалните хора ще има повече мръвка.
Лекувайте се - помага!

02.08 2015 в 17:41

Каква е целта на тази статия и на кой болен мозък може да му хрумне да представи веганството по този начин?

Веганстовто никога не е отричало или се е борело срещу хишничеството в природата.

Веганството е философия, която "проповядва" възможността на хомо сапиенс да живее без употребата на животински продукти, при което:
- Отпада немислимата жестокост при отглеждане на животни за млечни, яйчни, месни и други продукти
- Отпадат тестването на кремчета и шампоанчета върху иначе толкова "сладки" за мнозинството животни като бийгъли, морски свинчета, маймунки и др.
- Отпада цялата кожена индстрия, която отното е пропита с немислима и неподозирана жестокост, включваща дране на живи животни
- Отпада един от най-големите генератори на парникови гаозве (според ООН) - животновъдството
- Отпада до голяма степен обезлесяването на дробовете на Земята за придобиването на по-голяма площ за пасища за жвотни
- Отпадат многобройни здравословни проблеми причинени най-вече от индустриалното животновъдство (където всичко е здраво напомпано с антибиотици, хормони и какво ли още не, които указват пагубно влияние върху човешкия организъм)
- и още много други предимства, за които с радост бих обяснил на всеки, интересуващ се :)

На кратко, бъдейки веган, един човек:
- Спестява неизмеримо много болка, страдания и смърт на животни, които изпитват не по-различни от нас емоции
- Живее по-здравословно
- Спомага излкючително много за опазването на околната среда - веганство = устойчивост


Моля ви, не копирайте откровени простотии от някой пропит болен мозък, който предната вечер е имал разговор с веган, изнервил се е, че не е излязъл на глава с него и е решил да хейтва нашироко като пише плоска пропаганда ;)