Кой печели най-често Оскари според психолозите (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 06 февруари 2017 в 13:03 4626 0

Оскар

Ако искате да спечелите награда Оскар, то най-добре е да сте американски актьор в лента, която отразява американската култура.

Това е заключението на изследване, публикувано в British Journal of Psychology, на д-р Никлас К. Стефенс (Niklas K. Steffens) от Университета в Куийнсланд, Австралия, и неговите съавтори.

Учените са провели широкомащабен анализ на разпределението на наградите в категориите "най-добър актьор" и "най-добра актриса" в главна роля, извършвано от намиращата се в Лос Анджелис Американска филмова академия (Оскари), както и наградите за "най-добър актьор" и "най-добра актриса" в главна роля, раздавани от намиращата се в Лондон Британска академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за периода от 1968 г. 

Периодът покрива общо 908 отличени, което включва 97 победители и 383 номинирани за Оскар, както и 97 отличени и 331 номинирани за БАФТА. И от двете академии заявяват, че целта им е да отличат най-доброто изпълнение във филми от целия свят. 

Резултатите показват, че американските актьори доминират, като са спечелили над 50% от всички награди Оскар и БАФТА. Шансовете за победа се увеличават, ако споделят едно и също членство в социална група със съдиите. Това означава, че американски актьори са спечелили 52% от всички БАФТА, но 69% от Оскарите, докато британски актьори са спечелили 18% от всички Оскари и 34% от БАФТА.

"Запознати сме с факторите, които увеличават възможностите на хората за показване на необикновени изпълнения. Въпреки това, е съвсем друг въпрос какво прави едно креативно изпълнение да бъде разглеждано като изключително. Именно това разглеждахме в това проучване. Резултатите показаха, че дали смятаме дадено изпълнение за необикновено, не винаги е от значение за обективното му качество. За оценителите е много по-вероятно да определят едно изпълнение като наистина брилянтно когато оценителите и изпълнителите споделят членство в една социална група*", коментира д-р Стефенс.

*Група има когато двама или повече души общуват помежду си, приемат задължения като членове на групата и споделят обща идентичност. От това определение се разбира, че обществото може да се разглежда като по-голяма група хора, въпреки че повечето социални групи са значително по-малки. Една истинска група показва някаква степен на социална сплотеност и е повече от просто събиране на индивиди, като например хора, които чакат на автобусна спирка. Характеристиките, споделяни от членовете на една група, могат да включват интереси, ценности, етнически или социални признаци и роднински връзки. 

Данните също така са показали, че националността е от значение при спечелването на награда. При Оскарите американски актьори са получили 67% от всички номинации и 78% от всички награди. Същото важи и за БАФТА, където британски актьори са получили 31% от всички номинации и 42% от наградите.

Споделянето на членство в социална група става дори още по-важно когато трябва да се определи дали изплънението е отлично или невероятно, коментира д-р Стефенс. В този случай американски актьори печелят две от всеки три номинации за Оскар и почти четири от пет награди Оскар. 

Друг важен фактор за постигане на успех е темата на филма. При Оскарите американски актьори са били 26% от победителите в ленти с неамерикански истории, но цели 88% във филми за американската култура. 

"Широкоразпространено е вярването, че това какво прави изпълнението оригинално и невероятно зависи от неговите обективни качества, но на практика оценката е силно повлияна от социалните групи, в които членуваме", обяснява д-р Стефенс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !