Крие ли опасности порното? А носи ли ползи?

Истината за порното

Георги Гърков Последна промяна на 31 октомври 2016 в 20:00 26611 2

Казват, че води до мозъчна атрофия, импотентност, разводи и педофилия - дори небезизвестната Памела Андерсън наскоро се обяви срещу него.

При все това анкета след анкета показва, че гледането на порно е често срещано при мъжете и никак не е рядко при жените.

Крие ли наистина някакви опасности? Или може би дори носи ползи?

Въпреки че има изследвания за ефектите на порното, голяма част от тях са противоречиви. Дори едни и същи проучвания се интерпретират различно от противоположните страни в дебата. Някои хора възприемат порнографията като заплаха за обществото, а други смятат, че такива представи са остарели.

Кампаниите против порнографията обикновено казват, че тя води до пристрастяване и променя нормалното функциониране на пътищата в мозъка, отговорни за чувството на награда (бел. ред. като например допаминовата система). Подобно на пристрастените към хероин, които имат нужда от все по-големи количества, за да изпитат същото удоволствие, потребителите на порно губят възбудата си от реалния секс и прибягват до все по-екстремни материали. Или поне така гласи теорията.

Разбира се, съществуват и ред други притеснения - като например показването на насилие, експлоатация и съгласие за сексуални действия. Но пристрастяването при мъжете е все по-голям фокус за кампаниите на противниците му.

Враговете на жанра смятат, че прекаленото гледане кара потребителите да отхвърлят партньорите си и все повече да търсят сцени на бруталност, изнасилвания и детско насилие. Някои училища в Шотландия стигат дотам да предупреждават, че излагането на съдържание за възрастни води до импотентност и склонност към насилие и злоупотреби. "Такава ескалация се описва отново и отново.", коментира Гари Уилсън (Gary Wilson), преподавател по биология и създател на сайта Your Brain on Porn, пред New Scientist.

Около 46% от мъжете и 16% от жените в САЩ гледат порно всяка седмица.

Пристрастяването към порнографията реално ли е? Уилсън цитира изследвания, които са установили различна мозъчна активност при хората, потребяващи голямо количество порно - обикновено в същите части, както при наркозависимите.

Но докато едни проучвания регистрират повишена реакция към сексуални стимули (PLoS One, doi.org/bqvh), в други е налице по-малка. Така или иначе, това не доказва, че порното предизвиква промени в мозъка. Може би хората, привлечени към него, имат различни мозъци по начало. Възможно е да имат различно сексуално влечение, което се дължи на биологични фактори.

Вместо да прибягваме до сканиране на мозъка, трябва да разберем колко често потребителите на порно се оплакват от проблеми като импотентност и ескалация или се държат като наркозависими.

Уилсън е съавтор на скорошен анализ, според който нивата на импотентност сред младите мъже са по-високи днес, отколкото когато и да е било - с цели 33% според някои проучвания, в сравнение с 5% преди появата на безплатната интернет порнография (Behavioral Sciences, doi.org/bqvk).

Но Кристин Мичъл (Kirstin Mitchell) от университета в Глазгоу предупреждава, че да се правят сравнения между проучвания за импотентност е потвеждащо, тъй като биха могли да използват различни дефиниции.

Не е епидемия

Според Кристин е нормално такова "отпадане" да се случва от време навреме при младите мъже. Обикновено то се дължи на стрес или употреба на алкохол, така че е важно да се определи каква е степента на сериозност, преди да се вадят изводи. "

Мичъл участва в работата по Natsal - едно от най-големите проучвания на човешката сексуалност, провеждано в Обединеното кралство на всеки десет години. Последното, от 2011 г., установява, че най-често срещаният сексуален проблем за момчета между 16 и 21-годишна възраст е преждевременната еякулация. Само 3,3 процента съобщават за "стресиращо" ниво на импотентност (Journal of Adolescent Health, doi.org/bqvm).

Двете предишни анкети не вземат под внимание фактора възраст при отговорите, така че не знаем дали процентите са се увеличили. "Не мисля, че някой може да твърди, че 3,3% означава епидемия", коментира Мичъл.

По отношение на ескалацията обаче анкета сред 434 мъже, предимно французи и белгийци, открива, че близо половината от тях са виждали образи, които са смятали преди "за безинтересни и дори отвратителни" (Computers in Human Behavior, doi.org/bqvg).

"Може би техните мозъци са претърпели промени, свързани с пристрастяването", обяснява Уилсън. Но въпросът е неясно зададен - мъжете, които са отговорили утвърдително, може да си видели нещо случайно, или да са го опитвали няколко пъти. Не знаем всъщност дали те са започнали да предпочитат такъв материал.

Какво да кажем за пристрастяването? Често срещано определение е, че поведението започва да се отразява негативно на останалата част от живота на засегнатите - тяхната работа или взаимоотношения - и че те биха желали да се откажат или да спрат, но изпитват затруднения. Сайтове като Your Brain on Porn са пълни със свидетелства на мъже, чието поведение покрива тези критерии.

Друг подобен сайт, наречен NoFap, съобщава за близо милион потребители месечно.

Но за да разберем колко често е това явление, трябва да подберем случайна извадка от потребители, а не такива, които търсят подобни сайтове. По-ранни анкети са установили нивата на (самоопределяно за) проблематично ползване на порнография между 6 и 13 процента (за всички мъже потребители).

Дейвид Лей, който ръководи клиника за пристрастявания, смята, че проблемът не е в гледането на порно, а във вината, която някои потребители усещат. "Проучване след проучване показва, че самоопределящите се за пристрастени към порното не го гледат по-често от останалите хора, но имат морални ценности, които предизвикват вътрешен конфликт."

Така или иначе поне една част от хората страдат от пристрастяване. Но означава ли това, че непременно трябва да се наложат забрани?


Много хора, може би дори мнозинството, извличат повече ползи, отколкото вреди от гледането на порно - според датско изследване, обхващащо 700 хетеросексуални мъже и жени. И двата пола са на мнение, че като цяло гледането се е отразило положително на техния полов живот, познанията им за секса и живота в общ план (Archives of Sexual Behavior, doi.org/bs7537).


Между 6% и 28% от мъжете потребители определят навика си за "проблематичен" (източник: Computers in Human Behavior, doi.org/bqvg).

Според Дан Милър (Dan Miller) от университета Джеймс Кук тийнейджърите започват да се интересуват от порно на все по-ранна възраст, така че е важно да бъдат образовани в сексуално отношение. "Но не по морализаторски начин, който очерня гледането на порно", а по-скоро като се обясни, че порнографията невинаги отразява правенето на секс и взаимоотношенията в реалния живот.

"Не искам да омаловажавам преживяванията на хората, които казват, че порното е съсипало живота им, но не съм видял добри научни доказателства за идването на някакъв порно апокалипсис.", допълва Милър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

01.11 2016 в 23:10

Някои хора се поболяват по риболов. Това не прави риболова обществено зло.

Та и порното не е голяма работа.