03 юни 2020
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Математик определи колко време може да останат неразкрити конспирациите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 януари 2016 в 12:401461614
Снимка: www.conspiracyandpolitics.org

Математик от Университета в Оксфорд смята, че например разкриването от Едуард Сноудън на секретния проект PRISM за масово следене на хора от ЦРУ не е случайност, а закономерност.

Според теорията на вероятностите, колкото повече хора участват в една конспирация, толкова по-бързо някой ще проговори.

Д-р Дейвид Робърт Граймс (David Robert Grimes) е изчислил точно колко дълго средно ще продължи пазенето в тайна на един заговор, в зависимост от броя на хората, които участват.

Изчисленията на д-р Граймс са публикувани  на 26 януари в списание PLoS ONE.

Ключов параметър във формулата е вероятността конкретен член на конспирацията да стане причина за изтичане на информация.

За да се изчисли този параметър ученият използва известните параметри на три вече оповестени заговори: споменатият проект PRISM (30 000 участници в заговора, срок на оповестяване - 6 години), експериментите със сифилиса в Таскиги (6700, 25 години), както и други некоректни научни методи, използвани от ФБР ( 500 души, 6 години).

Характеристиките на разкритите конспирации са дадени в таблицата.


Въз основа на данните, Граймс оценил вероятността за разкриване на конспирация от един конкретен човек на четири на един милион.

По този начин е възможно да се изчисли времето на живот на останалите конспирации, ако те съществуват в действителност. Математикът взел за пример четири популярни конспиративни теории:

1) американците не са летели до Луната;

2) няма глобално затопляне;

3) конспирация на лекарите за ваксинации, които всъщност са вредни;

4) укриване на лекарства против рак от фармацевтичните компании

Например инсценировката на полет до Луната ще изисква заговор на 411 000 души - толкова служители са работили в НАСА през 1965 г.

Броят на участниците на другите хипотетични заговори са показани в таблицата: С толкова много конспиратори например, лунната конспирация би просъществувала 3 години и 8 месеца, преди един от участниците да я разкрие. Графиките показват вероятността за разкриване на всяка конспирация за всеки интервал от време.За климатичната конспирация синята плътна линия съответства на това, че ако в заговора участват всички научни организации, а червената в пунктир - само климатолозите. Съответно, в заговора с ваксинациите синята линия съответства на участие на здравните органи и фармацевтичните компании, а червената в пунктир - само здравните органи.

Както можете да видите, във всички случаи, конспирациите се разкриват след няколко години със 100% вероятност

Д-р Граймс пресметнал, колко трябва да бъде максималният брой заговорници, за да се запази тайната по-дълго.

 • 5 години — не повече от 2521 човека
 • 10 години - не повече от 1000 човека
 • 100 години - не повече от 125 човека

Ако заговорниците са много също има шанс да се запази тайната. За това е нужно да умират с относително висока скорост, тогава броят им ще намалява всяка година, както и вероятността от разкриване на тайната. Графиката показва вероятността от разкриване на конспирацията за фиксиран брой от 5000 заговорници (синята линия); при смърт от естествени причини съгласувано с функцията на Гомперц и при условие, че всички заговорниците първоначално са били на  40 години (червената пунктирана линия); при експоненциално намаляване на броя на заговорниците двойно на всеки 10 години (оранжевата пунктирана линия).

В последния случай, вероятността за разкриване не надвишава 12% (максимум 14 години).

Д-р Граймс се надява, че работата му ще помогне да разберат тези, които вярват в различни конспиративни теории, че възгледите им нямат основание.


Препоръчани материали
s.d. 28.01 2016 в 18:05 4
+ 2
- 18
Това математиче от Оксфорд ли от къде е, не е знаел кого трябва да пита първо за световните конспирации,че тогава да прави там някакви си изчисления. :))))))))
GGG 28.01 2016 в 15:48 3
+ 16
- 17
Още малко ще изчислят, че не могат да съществуват и засекретени документи, хайде моляви се!
sk 28.01 2016 в 15:28 2
+ 13
- 22
Конспирация от 100 човека е напълно достатъчна за луната. Ракетата се изстрелва, виртуализира се телеметрията, върви по някаква орбита, може и покрай Луната, без да каца и се приземява. Може да стане с няколко инженера, екипажа и снимачен екип да снимакак се вее знамето на Луната. Скоро катайците ще кацнат на Луната и ще разберем.
GGG 28.01 2016 в 15:22 1
+ 16
- 15
Абе има доста смъртни случаи на хора които са си отворили устите а е трябвало да си траят. Има цял списък за такива във връзка с 11-ти септември например. Журналистта който разкри връзката на ЦРУ с наркотиците го самоубиха, експерта който заяви, че твърденията за химически оръжия в Ирак са неверни също... Уж сериозен сайт като вашият винаги разчита на елементарната пропаганда, че в конспиративните теории вярват само разни лунатици. Лошото е ,че масово по медиите и по разни "проучвания" се дават за пример само най-невероятно звучащите теории като тази с рептилиите за да сложат в един кюп всички "конспиративни теории" и да ги осмеят. Бенджамин Дизраели (два пъти министър-председател на Великобритания) казва: "Светът се управлява от много по-различни персонажи от онези, които си представят хората, които не са зад кулисите". Президентът на САЩ Удроу Уилсън, пише: "Някои от най-големите мъже в САЩ в областта на търговията и производството , се страхуват от някого, страхуват се от нещо. Те знаят, че някъде има власт, която е толкова добре организирана, толкова потайна, толкова внимателна, толкова взаимно преплетена, толкова пълна, толкова всепроникваща, че е по-добре да не говорят на глас, когато я заклеймяват." Полковник Л. Флечър Праути, офицер за връзка между Пентагона и ЦРУ през 60-те години, казва, че САЩ се управлява от "таен екип" който отговаря единствено пред себе си. Неговата власт произтича от огромната им скрита вътреправителствена инфраструктура и преките им връзки с частните индустрии, взаимни фондове, инвестиционни къщи, университети и новинарски медии, издателски къщи. Давам ви пример и за близките години, В интервю за "Демокрация сега" през 2007г. генерал Уесли Кларк разказва за посещението си в Пентагона десетина дни след 11 септември, където научава, че вече е планирана война в Ирак. И то без никаква връзка с Ал Кайда. Освен това той научил, че планът е след Ирак да бъдат нападнати още няколко държави. Сред тях са Сирия и Либия. Съвпаденията сигурно са случайни....
 
Още от : Скептик
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.