03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Не, PCR тестовете не са прекратени, защото не различавали COVID-19 от грип

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юли 2021 в 10:10 130310

Едно погрешно тълкуване на решение на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) тези дни се разпространява в социалните мрежи. 

Оттеглянето на PCR тестовете се дължи на разработването на по-нови тестове, които помагат да се спестят време и ресурси, а не защото тестът дава лъжлив резултат.

Органът за обществено здравеопазване на Съединените щати съобщи миналата седмица, че след 31 декември 2021 г. оттегля искането за разрешение за спешна употреба диагностичния анализ за откриване коронавируса SARS-CoV-2 или т. нар. PCR тестове. Трябва да се отбележи, че тези тестове са насочени за откриването САМО на вируса, причиняващ COVID-19. Това далеч не означава, както се твърди в антиваксърските групи, че тестовете "са ненадеждни и не могат да различават дали си заразен с ковид и с грип", а само че за диагностицирането на грип е нужен отделен тест.

Тоест PCR тестовете могат да определят наличието на вируса SARS-CoV-2, но не могат да потвърдят дали сте болен от грип или не, защото грипният вирус принадлежи към съвсем друго семейство вируси. Генетичната последователност на грипния вирус е различна от вируса SARS-CoV-2 и не би могла да бъде открита чрез PCR тест на COVID-19.

С оглед в предстоящия грипен сезон CDC препоръчва на клиничните лаборатории "да изберат и да започнат преход си към друг COVID-19 тест, одобрен от FDA. CDC насърчава лабораториите да обмислят приемането на мултиплексиран метод, който може да улесни откриването и диференцирането на SARS-CoV-2 и грипни вируси". Т.е. тестове, които откриват едновременни и грип, и COVID-19.

Препоръката на CDC не е защото PCR тестовете за откриване на COVID-19 са показали някакви проблеми, а защото оттогава са разработени тестове, които могат да обработят повече проби в рамките на дадено време и да открият повече от един патоген. Такива характеристики правят тези тестове предпочитани алтернативи, за да се спести време и ресурси.

"Такива анализи могат да улеснят непрекъснатите тестове както за грип, така и за SARS-CoV-2 и могат да спестят както време, така и ресурси, докато се насочваме към сезона на грипа", пише в съобщението си CDC.

Така че няма измама, няма сензация - здравните власти в САЩ просто за удобство препоръчват по-усъвършенстван комбиниран тест за COVID-19 и грип, вместо да се правят два теста.

Източници: 

07/21/2021: Lab Alert: Changes to CDC RT-PCR for SARS-CoV-2 Testing, CDC

EUA withdrawal for CDC COVID-19 PCR test is due to the development of newer tests that help save time and resources, not because the test is faulty, Health Feedback


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Скептик
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.