Не се бойте от падащи астероиди - по-безопасно е, отколкото си мислите

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2015 в 22:23 9855 0

Кредит Discover Science/Asteroid Day

30 юни е обявен за "Денят на астероида" (Asteroid Day). На същата дата, през 1908 г. пада астероид в района на р.Тунгуска в Русия и експлодира със силата на 1000 атомни бомби. Доколко е сериозна и непосредствена подобна опасност.

На 30 юни група, водена от астрофизика и китарист на Queen Брайън Мей и кинорежисьора Григорий Рихтерс (Grigorij Richters) организира "Ден на астероида" със събития в Сан Франциско и Лондон. Тяхната цел е да се повиши информираността за потенциалния риск от катастрофалните последици от удар на астероид върху Земята.

Трябва ли наистина да се плашим от падането на огромни астероиди? Няма никакво съмнение, че масивните космически скали могат да навредят на живота на Земята - спомнете си динозаврите.

Сред поддръжниците на "Деня на астероида" са много знаменитости, освен Брайън Мей (който е и доктор по астрофизика), там са астронавтът Крис Хадфийлд, физикът и водещ на научни програми по ВВС Брайън Кокс, Ричард Докинс и още 100 популярни личности. Те смятат, че заплахата от сблъсък на небесни обекти със Земята е непосредствена и искат 100-кратно увеличение на разходите за откриване на астероиди в близост до Земята през следващото десетилетие.

Но астрономите, които се занимават с проследяване на астероиди, казват, че събития като "Денят на астероида" само плашат хората излишно.

"Заплахата от астероид много често се преувеличава и не се разбира", казва Ерик Кристенсен от Университета на Аризона в Тусон в статия на New Scientist на Джейкъб Арън (Jacob Aron). "Популярната концепция за астероидите е, че те ни заплашват и ще убият всички ни, а това просто не е вярно".

Колко голям е рискът?

Кристенсен оглавява Catalina Sky Survey, финансирана от НАСА инициатива, със задача да идентифицира потенциално опасни астероиди с помощта на чувствителни наземни телескопи. В последното десетилетие, това и други изследвания от Земята, както и космическият телескоп WISE наблюдават хиляди близо преминаващи до Земята обекти (near-Earth objects - NEOs).

Естествено, по-големите  астероиди са по-лесни за наблюдение, но са по-малко на брой. Проучванията показват, че сме намерили почти всички астероиди, които може да представляват глобална заплаха - по-големите от един километър. Но много от малките обекти остават некаталогизирани.

Астрономите могат да преценят какво количество астероиди има с даден размер, дори да не могат да наблюдават всичките. Това става със статистически методи, като проверяват колко често се срещат астероиди с един и същ размер.

Когато разглеждаме астероидите/метеоритите под опреден размер, съотношението между предполагаемия брой астероиди и броя на наблюдаваните се увеличава (виж графиката по-долу), според скорошен доклад, публикуван в списание Icarus. Той както казват авторите "показва известните неизвестни".

Голямо количество неизвестни астероиди, но с малка опасност

Астрономите могат да използват предишни наблюдения на астероиди, за да преценят колко има от тях в Слънчевата система и в околността. Учените са открили почти всички големи, но може да има множество по-малки астероиди, все още неоткрити.

Празнината в нашите познания

Поддръжниците на Деня на астероида смятат количеството на тези малки метеорити за повече от тревожно. Тази празнина в познанията ни поставя в риск да останем частично слепи за невидимата заплаха, твърдят те.

Метеоритът, който експлодира над Челябинск, Русия през 2013 г. показа потенциалния риск. Въпреки, че метеоритът бе само около 20 метра в диаметър, той бе с най-мощното въздействие, регистрирано след Тунгуския. Никой не загина, но около 1500 души са били ранени, тъй като взривът потроши прозорци и повреди сгради.

Събитието е тревожно, особено защото никой не разбра, че идва: Челябинският метеорит бе твърде малък, за да се открие по-рано, повечето телескопи бяха насочени към по-голям обект, който премина покрай Земята на безопасно разстояние по-късно същия ден.

Но астрономите не очакват нещо подобно в скоро време. Очаква се метеорит, сходен с Челябинския, да пада на Земята на всеки няколко десетилетия, но тъй като по-голямата част от планетата е или океан, или необитаеми територии, рискът за хората е минимален.

Кога ще ни удари следващият метеорит?

"Най-вероятно ще мине век преди астероид да удари населено място", казва Кристенсен. "Ако говорим за такъв, с размерите на Тунгуския, следващият най-вероятно ще ни удари след няколко века и вероятно - над океана."

Така че сме в безопасност по отношение на големите астероиди, а за по-малките, които е по-вероятно да ни ударят, не се очакват сериозни инциденти.

Всичко зависи от това, какъв риск сме готови да приемем и колко пари сме готови да похарчим.

Мартин Рийс (Martin Rees) от университета в Кеймбридж, който е подписал декларацията за "Деня на астероида", казва че е същото като изчисляването на застрахователната премия: умножаваме риска от въздействието по стойността на щетите. Така изчислено, струва си да се харчат по един милиард долара на година за намаляване на риска от астероиди, коментира астрофизикът.

Колко трябва да се похарчат?

Това е 25 пъти повече от това, което се дава сега. НАСА в момента харчи около 40 милиона годишно за проучвания на астероиди и по указания на Конгреса на САЩ, трябва да открие всички астероиди над 140 м до 2020 г. В доклад от миналата година, представители на НАСА са заявили, че агенцията е малко вероятно да изпълни това изискване без допълнително финансиране, така че НАСА е помолила Конгреса да одобри допълнително 10 милиона през 2016.

Линда Билингс (Linda Billings), изследовател по космическата политика във Вашингтон и консултант на НАСА, казва, че тези пари са добре дошли, а с още 200 милиона годишно може да се финансира космически телескоп или мисия за отклоняване на астероиди на всеки няколко години.

Сътрудничеството с други организации може да снижи разходите още надолу. Понастоящем НАСА е в ранната фаза на съвместна мисия с Европейската космическа агенция, при която ще разбият космически кораб в безвреден 800-метров астероид, в опит да го отклонят. Справяне с по-големи тела вероятно ще изисква ядрена експлозия.

Мисията на НАСА - Double Asteroid Redirection Test (DART) се състои от космически кораб, който ще се вреже в по-малкия от двойния астероид Дидим със скорост от около 6,5 км/сек., докато сондата на ЕКА ще проучва на място въздействието върху орбитата му. Илюстрация: ESA–Science Office

Но Билингс твърди, че предложеното от инициативата "Денят на астероида" за 100-кратно увеличаване на разходите "не е разумна цел". "Това няма нищо общо с наличното финансиране, а с начина, по който наблюдателите намират и проследяват астероидите: Това отнема време" - коментира експертът.

Кристенсен поставя под въпрос тази цел: "Ако задачата е да се опитаме да предупредим хората на планетата Земя преди всеки астероид с размери до 3 м, тогава аз ще попитам - защо да правим това?" . И добавя - "В рамките на следващите няколко дни Земята ще бъде ударена от астероид, който може би е с размер няколко метра, а всичко, което ще направи, е да осигури приятно светлинно шоу. Не мисля, че трябва да се притеснявате дори за 20 до 50-метрови астероиди. Рискът е толкова малък, че не съм сигурен, че си струват огромните разходи за ефективно откриване на всички тези астероиди."

Друг космически телескоп?

Фондацията B612, кръстена на астероида в Малкият принц, е организация с нестопанска цел, чиято цел е да се изгради частен космически телескоп за лов на астероиди.

Мартин Рийс подкрепя B612 за космическия телескоп Sentinel ("Страж"), чието изграждане, според фондацията, ще струва 450 милиона щатски долара, пари, които тя се надява да събере чрез частни дарения. Но телескопът първоначално се планираше да бъде стартиран през 2017 г., а вече срокът е удължен до 2019 г.

И макар, че фондацията, че надява покрай шоуто на Деня на астероида да събере повече средства, до 2013 са натрупани едва 3 милиона от дарения.

По-голямата част от увеличението на постъпленията между 2012 и 2013 г. са били изразходвани за заплати на Ед Лу и Даника Реми, шефове в B612, които са взели съответно 240 000 и 204 279 долара през 2013, като за същата година събраните средства са едва 1.6 милиона.

Небето няма да падне

Оставяйки настрана заплатите, космическият телескоп за лов на астероиди не е най-добрият начин за използване на средствата, казва Кристенсен. "Можете да постигнете същото с няколко 4-метрови телескопи от земята и няма да струват половин милиард долара."

Поддръжниците на "Деня на астероида" казват, че това събитие ще развълнува и ангажира младите хора. Това е добре, казва Билингс - но да не си лягат треперейки от страх, че небето ще падне отгоре им. "Притеснявам се много повече дървото на съседа да не падне върху покрива ми." - завършва Билингс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !