Нобелистът Тим Хънт поиска отделни лаборатории за мъже и жени

" Жените-учени се влюбват, а когато ги критикуваш, плачат"

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юни 2015 в 11:03 6681 2

Тим Хънт

Кредит www.fbbva.es

Тим Хънт

Учените трябва да работят в отделни лаборатории, разделени по полов признак, според нобеловия лауреат, Тим Хънт. Проблемът с "момичетата" е, че те карат мъжете да се влюбват в тях и плачат, когато ги критикуват е казал ученият.

Тим Хънт признава, че има репутация на "шовинист", е казал на Световната конференция на научните журналисти в Сеул, Южна Корея: "Позволете ми да ви разкажа за неприятностите си с момичетата ... три неща може да се случат в лабораторията ... Ти ще се влюбиш в тях, те се влюбят в теб и когато ги критикуват, плачат", предава The Guardian.

Хънт заявява, че е добре да има отделни лаборатории за мъже и жени, защото не иска "да му се мотаят жени".

Хънт е на 72 години. Печели Нобелова награда за физиология и медицина през 2001 г.

Кони Люис (Connie St Louis), която ръководи програмата за научна журналистика в City University, Лондон и бе на конференцията, коментира: "Наистина ли този Нобелов лауреат мисли, че все още сме в викторианските времена?". Тя туитва : "Тим Хънт не отразява нашите възгледи".

В официално изявление тя казва, че е поела ангажимент за привличане на повече жени в науката. "Кралското научно общество смята, че за да постигне максималното, което може, науката трябва да използва по най-добрия начин изследователските възможности на цялото население", заявява Кони Люис.

Въпреки многобройните инициативи за образование, броят на жените в науката и технологиите остава трайно нисък.

Според WISE, програма, която има за цел да "вдъхновява момичета и жени да учат и да изградят кариера в областта на науката, технологиите, инженерството и производството" (STEM - science, technology, engineering and manufacturing), само 13% от хората, работещи по изследвания на стволовите клетки са жени.

Огромна е разликата и в академичните среди, където 84% от преподавателите са мъже.

Дейвид Къхъин (David Colquhoun), заслужил професор по фармакология в University College в Лондон, коментира, че думите на Хънт са "катастрофа за научната кариера на жените".

Хънт, който спечели Нобелова награда за откриването на протеинови молекули, които контролират разпределението на клетките, не е намерен за коментар.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2015 в 15:21

Предложение за отделни лаборатории не значи "жените да са по-малко" или да се ограничат, нито пък "да им намали ентусиазма".

Т.е. "нашите възгледи" на Кони Люис са, че трябва да са смесени лаборатории, т.е. жените държат да са в лаборатории с мъже, т.е. ТЕ ЗАБРАНЯВАТ на мъже учени да работят сами, т.е. те са в известен смисъл "сексистки" и насилници - държат да се наложат задължително да работят с мъже, само ако са жени в екип смятат, че не могат.

Това е смисълът на изказването на въпросната Люис, макар че е съмнително тя да го разбира. Типично женско мислене е, да се приема всяка критика на нещо, като едва ли не глобална критика на всичко. Както казва Хънт: "плачат", дори и без те самите да знаят или разбират защо.

11.06 2015 в 12:00

Жените и мъжете няма да са по равно в никоя област, поне докато не се въведе нов, принципно различен начин за размножаване на хората. Това не изглежда да е скоро.

Напъните да се събират повече жени в науката са положителни, но донякъде и оптимумът между мъже и жени е далеч от равенството на бройката. Иначе няма да има кой да отгледа следващите умни деца и много здраво ще загазим. Зер, колко са умни децата зависи главно от майката включително в общества където е напреднало равенството на половете.

А г-н Хънт както мнозинството големи учени има някои дефекти в социалните умения и изказванията му в тази насока трябва да се приемат най-малкото снизходително. Той е в положение да може да си подбира сътрудниците по какъвто признак иска (включително по пол) така че си е построил комунизма поне в това отношение. А повечето хора (учени включително) се оправят с жените далеч по-добре от него.