Плоскоземци платиха 20 000$, за да докажат, че Земята е плоска, но стана обратното (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 март 2019 в 11:49 27843 0

Въпреки огромните доказателства за противното, много хора все още вярват, че Земята е плоска.

Група теоретици на конспирацията, които твърдо вярват в съществуването на заговор за потискане на истината, че Земята е плоска, похарчиха хиляди долари, за да докажат случайно...че Земята е кръгла, съобщи Тriplem.

Netflix се ангажира с тази теория на конспирацията с документалния филм "Behind the Curve" (Зад кривата), който излезе миналата година. В него Боб Кнодел (Bob Knodel), виден "плоскоземец" и собственик на YouTube канал изцяло посветен на теорията, разчиташе на лазерен жироскоп за 20 000 долара, за да докаже, че Земята не се върти.

Естествено, не се получи.

"Открихме когато включихме този жироскоп, че има отместване", обяснява Кнодел. "Дрейф от 15 градуса на час."

"Очевидно бяхме изненадани - „Уау, това е проблем.“

"Очевидно не бяхме готови да го приемем и затова започнахме да търсим лесно да опровергаем, че всъщност регистрира движението на Земята".

Естествено, след като експериментът доказа, че теоретиците на конспирацията грешат, резултатите се замитат под килима. При това са похарчили 20 000 долара за "този проклет жироскоп".

"Това, което току-що ви казах, е поверително", казва Кнобел на друг плоскоземец.

Ако желаете да видите тази сцена - и още много други неща - "Behind the Curve" е на разположение на Netflix.

Какво представлява документалният филм „Зад кривата“?

Behind the Curve в момента е на разположение на Netflix (Delta-V Productions). Издаден е на 30 април и е показан на различни филмови фестивали по света. Според компанията, независимият документален филм позволява на зрителите да се срещнат с нарастващата световна общност от теоретици на конспирацията, които защитават убеждението, че Земята е плоска, въпреки че общество, в което живеят я отхвърля категорично.

Във филма има интервюта на няколко привърженици на теорията на плоската земя, както и пътуване до т. нар. "Международна конференция на плоската земя", за да се чуе какво говорят теоретиците на конспирацията. Той също така се опитва да вникне в мисленето на хора, щастливи да вярват в нещо, дори когато всички доказателства (включително и техните собствени експерименти) твърдят противното.

"Международна конференция на плоската земя". Behind the Curve (Delta-V Productions)

Какво е нужно, за да си плоскоземец?

Не е достатъчно просто да бъдеш глупав, определен набор от личностни характеристики изглежда предразполага хората да вярват в теориите на конспирацията.

Това е аргументът от Джош Харт (Josh Hart) от Union College в Ню Йорк.

„Тези хора са склонни да бъдат по-подозрителни, недоверчиви, ексцентрични, нуждаещи се да се чувстват специални, с тенденция да гледат на света като на опасно място.

„Нашите резултати ясно показват, че най-силният източник на вярата в конспирациите е съзвездие от личностни характеристики, общо наричани „шизотипни“, обяснява Харт.

Тези характеристики са взели името си от шизофрения, но не предпоставят клинична диагноза.

Теоретиците на конспирацията са по-склонни да смятат, че безсмислените твърдения са дълбоки и да мислят, че всичко става с някаква умисъл.

С други думи, те ще измислят смисъл и мотив, където другите няма да намерят. Проучването на Харт също показва, че конспираторите имат различни когнитивни тенденции: те са по-склонни от другите да преценяват безсмислените твърдения като дълбоки - тенденция, известна като „възприемчивост на глупости“. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !