Проучване: Религиозните и суеверни хора разбират трудно физическия свят

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2016 в 10:30 12450 2

Йеронимус Бош, Триптих.

Хората, които вярват в Бог или свръхестественото, не разбират физическия свят според ново проучване на изследователи от Университета на Хелзинки, съобщава Big Think.

Финландските учени стигат до заключението, че те не само не разбират ясно природата и биологичния свят, но и са по-склонни да виждат всичко антропоморфно, тоест да приписват човешки качества на неодушевени предмети - като например скали, вятър и др. 

Проучването е публикувано в списание Applied Cognitive Psychology.

Колкото повече участниците вярват в религиозни или други паранормални явления, толкова са по-слаби интуитивните им познания за физическите и биологичните явления, училищните оценки по математика и физика, пишат съавторите на проучването Марджана Линдерман (Marjaana Lindeman) и Аника Сведхолм-Хакинен (Annika Svedholm-Häkkinen).

Те приемат, че неодушевените обекти имат подобни на човешките мисли и "душа".

Лишени от солидно разбиране за света около тях, те се превръщат в хора, вярващи в демони и в свръхестественото, един вид объркване като онова на "хората от древността и малките деца".

Учените също така сравняват характеристиките на религиозната вяра с чертите на аутизма, тъй като и в двата случая се наблюдават затруднения при разграничаването на менталното и физическото.

В проучването участват 258 финландци, които попълват серия от анкети и онлайн тестове, отговаряйки на въпроси като дали са съгласни с изявления от типа на "съществува един всемогъщ, всезнаещ, любящ Бог", дали вярват в такива неща като телепатия или в предсказания на бъдещето.

Освен това, изследователите са открили, че жените са по-склонни да вярват в Бог и в паранормални явления. Те също така основават действията си повече на инстинкт, отколкото на аналитично мислене.

Финландските учени виждат значението на своята работа, посочвайки, че:

"Базирани на интуицията неоснователни теории в областта на астрономията, еволюцията, материята, механиката, както и други области продължават да съществуват няколко десетилетия след появата на изключващите ги научни теории, и те повлияват на способността на хората да правят като информирани граждани обосновани решения в един свят, който все повече се ръководи от технологиите и научното познание."

Предишни изследвания стигнаха до извода, че религиозните хора по принцип може да имат по-нисък коефициент на интелигентност, но също така се чувстват по-щастливи и по-щедри от невярващите. Атеистите, от своя страна, са сравнени с психопати - хора, класифицирани като такива поради липсата им на съпричастност - в друго проучване. В него изследователи от университета Case Western Reserve и Babson College са открили, че науката и религията водят битка за мозъците не само в преносен смисъл, но в реална, физическа битка. Те открили, че хората, които вярват в Бог или някаква духовна същност, потискат мозъчната мрежа за аналитично мислене и вместо нея ангажират емпатичната мрежа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!