Теорията, че Исус Христос е бил воин и цар на Едеса, е откачена, казват историци

Антония Петрова Последна промяна на 01 април 2017 в 11:38 6898 0

Историци опровергаха твърдението, че монета от първи век разкрива истинския образ на Исус Христос, а именно - като воин и цар на Едеса (в наши дни Турция). Това твърди собственикът на монетата Ралф Елис (Ralph Ellis), британски библейски историк.

Елис оповестява подробности от теорията си в книгата си "Исус - цар на Едеса". Според учените обаче, тази теза е откачена също колкото са и твърденията, че извънземните са построили пирамидите.

На монетата се вижда фигура в профил, която носи нещо, което Елис оприличава на корона от тръни. "Това е традиционна корона за царете на Едеса - покрита от тръни корона. Не ни е известно значението на тръните", коментира Елис пред IBTimes UK.

"Този Исус е бил цар-воин, част от Евангелието, като Лука 22:36, където той казва на хората да излязат и да купят мечове. Дори в евангелията можете да видите това загатване, за цар-воин, а не за принц на мира", обяснява Ралф Елис, който не е свързан с никой университет по света.

Самият той признава, че теорията му е "спорна" и че за момента не получава подкрепа от академичните среди. Въпреки това историците на религията заявяват, че тези твърдения не само, че са необичайни, но са и безотговорни. 

Библията не дава описание на външния вид на Исус Христос, а иконите са плод на артистичното въображение на средновековните иконописци.

Преди 30 години в Израел е открита монета, датирана от 1 в. сл. н. е. Според официалната история монетата изобразява митичния владетел на месопотамския град Едеса цар Ману. 

Едеса е древен град на територията на Северна Месопотамия, днес в Турция, основан от Селевк I Никатор през 304 г. пр. н. е. Съществува предание, че Абгар V Укама си е кореспондирал с Исус Христос. По негова молба, Христос му е изпратил своя собствен "неръкотворен" образ. Според същото предание при Абгар V, апостол Тома Неверни е започнал да проповядва в Едеското царство христианското учение, но това предание няма никакви исторически доказателства.

Дворецът Урфа в Едеса, Югоизточна Турция, чиито извисяващи се колони са били построени от римляните. Wikimedia Commons

След 30-годишно изследване и изравяне на всеки съществуващ исторически източник, Елис стига до сензационното заключение, че крал Ману и Исус Христос са едно и също лице. Древните текстове на Месопотамия изобилстват с информация за митичния крал, а британският историк е първият, който прави връзката и открива безупречния паралел между историите на Ману и Исус.

"Теорията на Елис е теория, която е толкова откачена, че е напълно отвъд сферата на научния дебат", коментира Франческа Ставракопулу (Francesca Stavrakopoulou), професор по древна религия в Университета в Ексетър.

Предизвикателствата към традиционните исторически интерпретации на текстове и артефакти, свързани с Христос, са приветствани от учените, добавя тя. "Аз съм наистина отворена за различни теории, които искат да погледнат надълбоко и да преосмисля твърденията, които сме направили. Нямам нищо против неакадемичните съмнения в допусканията на учените. Не съм от онези учени, които седят в слонова кула и казват, че неопитните не могат да имат добри идеи. Но това изглежда силно безотговорно, както за историята, така и за самите исторически герои. Това е на едно ниво с хора, които твърдят, че извънземните са построили пирамидите", обяснява Ставракопулу.

Саймън Гатъркоул (Simon Gathercole), четящ лекции за Новия завет в Университета в Кеймбридж, коментира, че съществува дълга традиция от ценни аматьорски допълнения към историята, но тезата на Елис е "изключително глупава".

"Няма никакво доказателство от какъвто и да е източник, християнски или нехристиянски, за да се каже, че Исус дори е ходил в Едеса. Има легенди от четвърти век, че е писал до царя на Едеса, но нищо повече. Всички доказателства показват, че Исус е проповядвал в Галилея и Юдея, в наши дни Израел, не в Месопотамия. Това не е от онези неща, които са спорни, и тук има доказателства от всички страни. Не е едно от нещата, където може да бъдем прави, а може и да грешим. Просто не е", коментира Гатъркоул пред IBTimes UK.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !