Теорията за „изгубените космонавти“ и записът, който твърди, че я подкрепя

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2022 в 00:01 37384 0

изгубените космонавти
Плоча на Луната в памет на загиналите астронавти и космонавти. Според теорията за „изгубените космонавти“ списъкът трябва да е много по-дълъг. Кредит: NASA/Wikimedia Commons.

През 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин влезе в историята като първият човек, напуснал Земята и достигнал в космоса. Но двама братя италианци твърдят, че са започнали да наблюдават предаванията на съветската космическа програма през 1957 г. и че е имало и други, които са били преди него - но не са се върнали живи.

Съветската космическа програма, подобно на американската космическа програма, не е без своите провали. Не е изненадващо, че изстрелването на хора в космоса преди по-малко от век бе невероятно трудно и не без рискове. През 1960 г. изстрелване на ракета в Съветския съюз уби около 160 души близо до стартовата площадка. През 1971 г. трима космонавти загинаха на "Союз 11", след като дефектен клапан доведе до внезапна декомпресия.

Съветите също така си спечелиха репутацията – не съвсем незаслужена – че прикриват смущаващи ги инциденти и че поемат ненужни рискове.

Така че е обяснимо защо хората лесно приемат твърденията на братята Джудика-Кордилия, че са направили записи на няколко мисии на Съветите, които не са били обществено достояние, включително SOS сигнал с морзова азбука от космически кораб, който изглежда се отдалечава от орбитата на Земята.

„Той се движеше много, много бързо“, разказва Джовани Джудика-Кордилия за Vice, „и се отдалечаваше от земята с голяма скорост. И така ни накара да мислим, че вместо корабът да се връща обратно на Земята… той се отдалечаваше от Земята в космоса."

Един от най-известните им записи, за който се предполага, че е направен през ноември 1963 г., твърди, че е записал един от „изгубените космонавти“, докато отново влиза в атмосферата и умира преди да се върне на Земята.

Братята твърдят, че не говорят руски и е трябвало да намерят преводачи (както и да помолят сестра си да научи руски), за да разберат какво са записали. Братята и до днес твърдят, че записите са истински.

Теорията за "изгубените космонавти" обаче може да е просто теория на конспирацията. След падането на Съветския съюз катастрофите на космическата им програма излязоха наяве, като смъртта на космонавта Валентин Бондаренко по време на обучение и последвалите прикрития. Не са открити никакви подробности за изгубени космонавти или нещо, което би потвърдило тези записи и други подобни истории.

Някои смятат, че братята Джудика-Кордилия са измислили изцяло записите. Космическият журналист и историк Джеймс Оберг (James Oberg) отбелязва, че не съществуват потвърждаващи доказателства за тези твърдения и изброява няколко други проблема с твърденията на братята, които биха могли да поставят под съмнение тяхната автентичност. Сред тях са твърденията (публикувани по-късно в книга), че братята са успели да чуят сигнали от космическия кораб "Мъркюри 6".

„Няма проверени доказателства, че сигналите директно от космическия кораб "Мъркюри 6" (с Джон Глен) през февруари 1962 г. са били действително получени от братята, особено след като орбитата на космическия кораб през цялото време е била далеч извън обсега на Италия“, пише Оберг. "Твърдението, че са определили тайната радиочестота от снимка на антена, не е убедително, тъй като антената, за която се позовават, е спасителен маяк за след кацане и дори не е бил разгърнат или активиран, докато капсулата не падне във водата."

Твърденията, че братята са чували сигнали от космическия кораб на Юрий Гагарин, също са оспорени от Оберг, „особено след като орбитата на космическия кораб през цялото време е била извън обсега на Италия и през минутите на най-близко приближаване, по пътя си обратно към Земята, космическият кораб е бил подложен на забавяне и плазмено блокиране на радиото."

„Нито едно доказателство за предполагаема смърт на космонавти по време на тези ранни космически мисии не може да бъде обект на сериозен контрол днес“, пише Оберг в подробна статия, развенчаваща теорията за „изгубения космонавт“.

„Вината, че такива истории се разпространяват и процъфтяват в началото на 60-те, трябва да лежи изцяло върху плещите на съветския контрол на новините. Тяхната политика на публичност на укривания, хвалби, изкривявания и откровени лъжи създава атмосфера на мистерия и секретност, от която избуяха всякакви сензационни и скандални истории."

Източник: The "Lost Cosmonauts" Theory And The Recording That Claims To Back It Up, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !