Урината не лекува

Йордан Стефанов Последна промяна на 16 януари 2016 в 17:26 28500 3

Кредит 6nine.net

Уринотерапията е процес на пиене на урина (чужда, а когато е собствена се нарича автоуринотерапия), като постепенно консумираното количество се увеличава. Човек трябва да игнорира всички лоши вкусови качества и опасни здравословни последици.

“Специалисти” в различните медии обясняват, че главоболие, повръщане и общо неразположение са признаци за протичащата „детоксикация“.

Има специална група от хора, които въпреки всичко са силно завладени от алтернативната „медицина“ и уринотерапията – те винаги търсят нови приложения на урината. Самата процедура е обвързана с езически вярвания. Урината е използвана първоначално като магическо лекарство от древните египтяни, които често са били тормозени от различни епидемии.

Урината не е безобидна

Урината е отпаден продукт, разтвор богат на азотни съединения, която се продуцира от бъбреците. Тя е един от основните начини за изхвърляне на водоразтворими съединения, генерирани от метаболизма. Урината всъщност е механизъм за изхвърляне на вторични отпадни продукти. Кръвта първо преминава през черния дроб, където се извършва трансформация на така наречените токсини. От там кръвта преминава през бъбреците, където излишни водoразтворими съединения – азотни, витамини, минерали, протеини, антитела и други метаболити се трансферират към пикочния мехур, за да настъпи експулсия.

Една от най-големите заблуди, която се тиражира в различни медии и интернет е, че урината е стерилна, когато напуска тялото ви. Но тя НЕ Е. Този мит се заражда през 50-те години на миналия век, когато Едуард Касс (епидемиолог от Харвард) инициира скрининг на пациенти преди операция за инфекции на отделителната система. Всички взети проби са били отрицателни. Идеята, че урината е стерилна вероятно се е зародила след този случай.

Наистина урината ви е около 95% чиста вода и 5% метаболити. Но последни проучвания показват, че както повърхността на кожата ви и вътрешността на храносмилателните органи, в пикочните пътища също има наличие на бактериални колонии и съобщества.

Проучване от май 2014 (Urine is Not Sterile: The Urinary Microbiota of Overactive Bladder Patients)  година сочи, че малък брой бактерии се „чувства“ много добре в пикочния канал. Изследователите смятат, че наличните там бактерии се държат също както микрофлората в храносмилателната система – смесица от условно патогенни бактерии и такива с ползотворно действие. Двете групи постоянно се борят за надмощие.

Какво е уринотерапията

Ако урината има някакви потенциални ползотворни свойства, защо да не си пийнем по една чашка? Едва ли ще сме първите. Урофагия е термин, който описва консумирането на урина. По-често тази практика е наричана автоуринотерапия. Практикува се от хилядолетия.

За първи път е описана в Дамар тантра – древен санскритски текст, който се смята, че произлиза от Хинду каноните, които са призовавали да се извършват масажи с прясна урина. Това е бил вид панацея за всички болести. Допълнителни текстове предлагат урината да се смесва с храната, течностите и други медицински тинктури като лек за рак.

Сведения за въпросната практика има дори в египетските и ранни китайски медицински текстове. Дори ацтеките са използвали урина като дезинфектант (смята се, че от тук произлиза мита, че при опарване от медуза трябва да уринирате върху засегнатото място, което е много лоша идея). Този метод се разпространява от древната индийска субкултура в цяла Азия, а в Западна Европа благодарение на Римската империя.

Тези дни уринотерапията е популярен метод на алтернативната медицина. В Китай 3 милиона души пият по чаша урина за здраве. В САЩ тази практика набира сериозен брой последователи благодарение на подкрепата от различни медицински експерти и звезди, като Мадона, която редовно уринира върху рани по краката си. Боксьорът Хуан Мануел Маркес и ММА звездите Лиото Мачида и Люк Комо пият урина вярвайки, че тя носи различни положителни ефекти. Щом звездите практикуват този метод, явно е надежден?

Много популярен е митът, че пиенето на урина лекува абсолютно всичко – от настинка до рак и СПИН. Онлайн библиотеките са богати на литература свързана с тази тематика, в която урината е обявена за самопродуцирано чудотворно лекарство. С подобни невероятни свойства сигурно си мислите, че модерната медицинска индустрия вече е капитализирала този златен ресурс?

Тази практика има и своите защитници. Марта Кристи (автор на книги с хомеопатична насоченост) твърди, че медицинската общност се опитва да скрие от световното общество автоуринотерапията, тъй като от нея практически лекарите не печелят. Но все още не съществува в тази реалност нито едно проучване, което да потвърждава всички тези невероятни твърдения и лечебни ефекти на урината.

Никога не пийте урината си!

Според медиците консумацията на урина, дори за избелване на зъби (съдържа амоняк и азотни съединения), е изключително лоша идея. Дори при опарване от медуза НИКОГА не уринирайте върху раната, защото натрият и другите соли в нея могат да реактивират нематоцистите (специализирани клетки на медузите) и да влошат състоянието ви, докато предоставяте лесен достъп на бактериите в урината до вътрешната среда в тялото – инфекция.

Твърденията, че урината лекува рак и тумори също са лъжа. През 80-те години на миналия век са проведени две малки проучвания, които стигат до заключението, че уреята не причинява редуциране на туморите при болни пациенти. А уреята съставлява над 50% от сухото вещество в урината.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Кирил Зета

02.01 2018 в 17:06

Абе ей, как може да пишете глупости. Нещо което е правено от хиляди години, и да пишете да не се прави. Кой си ти който ще оспорва хиляди години опит, с твойте мизерни годинки. Повелавам ти да се разболееш от неизлечима болест, да те видим тогава какво лечение ще изполваш. Джон Армстронг много добре описва лечението в книгата си "Water of life". ПИЙТЕ УРИНА, помага. Ако всички го правят, няма да има нужда от болници и този бизнес за милиарди ще умре. В болниците не сме пациенти, а клиенти!!!

16.01 2016 в 23:19

Да обаче яденето на лайна прави чудеса. Без майтап.

Това би била добра тема за статия.

16.01 2016 в 19:55

"Урината не лекува"
хахаха верно ли бе?

На който не му помага пиенето на урина да пробва с хомеопатия:

Some homeopaths use so-called "nosodes" (from the Greek nosos, disease) made from diseased or pathological products such as fecal, urinary, and respiratory discharges, blood, and tissue.

Ако и това не помогне просто започнете редовно да си четете хороскопа.

Успех!