Защо СЗО се нуждае от радикална промяна на подхода си към канабиса, обясняват експерти

Георги Гърков Последна промяна на 08 декември 2016 в 10:22 6759 0

Дали не трябва да бъдат преразгледани доказателствата за рисковете и ползите за здравето, стоящи в основата на регулацията на канабиса?

На страницата на The Conversation този въпрос разглеждат трима специалиста по тази тема: Йън Хамилтън (Ian Hamilton), преподавател в областта на психичното здраве към Университета в Йорк, Великобритания; Марк Монагън (Mark Monaghan), преподавател по криминология и социалната политика в Университета Лафбъроу, Великобритания и Стив Ролс (Rolles), старши политически анализатор по лекарствената политика и правна реформа.

Канабисът се радва на голяма популярност. Близо 182 милиона души по света го използват и поради тази причина е от голямо значение начинът, по който той се регулира.

Понякога казването на нищо е равнозначно на казването на нещо. Мълчанието може да се счита за признак на запазване на статуквото. Световната здравна организация (СЗО) мълчи по въпроса за международното регулиране на канабиса от своята поява през 1935 г. насам. През изминалите 80 г. се наблюдава значителен напредък в научното разбиране за растението, така че е странно, че СЗО все още не е представила обновени насоки за неговия законов статут.

Действително канабисът продължава да се намира в същата категория с морфина - въпреки че опиатите нанасят далеч по-големи вреди.

Снимка:  Wikimedia, EVAN-AMOS

Не е изненадващо, че множество страни - като например Уругвай, Португалия, и някои щати в САЩ не спазват към настоящия момент международните споразумения, основаващи се на остарели схващания, и са приели по-толерантни политики, позволяващи регулиран достъп до канабиса за немедицински цели. Калифорния наскоро одобрява употребата на марихуана за развлекателни цели - значителна стъпка с оглед на това, че икономиката на щата е вече сред петте най-големи в света.

Системата на ООН за контрол на наркотиците разчита на СЗО да предостави научни данни за наркотиците, което на свой ред следва да информира международните политики и споразумения. Но позицията на СЗО изглежда, че все повече се отдалечава от курса на доказателствата. Агенциите за наркотиците към ООН например продължават да разпространяват идеята, че използването на канабис води до преминаване на по-тежки наркотици - въпреки че тази теория е дискредитирана.

Въпреки че през последните години в някои части на Европа използването на канабис намалява, като цяло се наблюдава обратната тенденция. Анкета с тийнейджъри от 25 страни установява, че докато употребата на алкохол и цигари при тях намалява, използването на канабис нараства.

СЗО в недостиг на пари

Има различни предположения защо промяната в политиката на наддържавните институции се случва толкова бавно. Без съмнение различните държави трябва да останат удовлетворени в процеса на постигането на съгласие. Но това, което обикновено се пропуска, е, че организации като СЗО са изпаднали в сякаш постоянна бюджетна криза. Те не разполагат с големи ресурси и поради тази причина подхождат прагматично, когато решават какво да финансират. Главните приоритети на СЗО включват постигането на универсално здравеопазване, намаляването на заплахите, идващи от света на микробите, и разширяване на достъпа до най-новите здравни технологии.

Работа в подкрепа на промяната на настоящите глобални регулаторни рамки за наркотиците не попада сред тях. Няколко организации се опитват да променят това и наскоро представят доказателства при среща на експертна група в СЗО. Подробен доклад, съставен от фондацията Бекли (Beckley Foundation) и Независимия научен комитет за наркотиците (Independent Scientific Committee on Drugs), стига до извода, че СЗО трябва да направи критичен анализ на категоризацията на канабиса. Според тях настоящата категоризация не само, че не отговаря на наличните доказателства, но и е ограничаваща по отношение на потенциалното приложение като лекарство.

Уругвай е първата страна, която постановява регулиран достъп до канабиса. Това отнема три години внимателно планиране. Скорошен доклад предлага на СЗО и страните членки някои полезни съвети.

Новосъздаденият регулатор в Уругвай - Институтът за регулация и контрол на канабиса (IRCCA), се налага да удвои бюджетните си изисквания, за да подсигури адекватни нива на персонала.
Инвестирането в обществени здравни послания също се смята за важен елемент от работата, така че обществото да разполага с информация за здравните рискове от употребата на растението.

Ясно е, че една отговорна, базирана на доказателства политика спрямо канабиса носи известни разходи и изисква инвестиции в общественото здравеопазване - въпреки че регулациите може да доведат до данъчни приходи, които да компенсират това.

Пътят напред

"На настоящото категоризиране на канабиса липсва правдоподобност, тъй като очевидно той не представлява опасност за мнозинството потребители. Всъщност въпросното категоризиране само по себе си създава вреди, принуждавайки хората да нарушават закона и да подпомагат организираната престъпност в производството и разпространението на наркотика", пише The Conversation. Експертите се съгласяват, че е необходима промяна, но липсва обединена позиция за начина, по който да изглежда тя - тъй като всяка страна ще има собствени съображения при регулирането. Фондацията Бекли предлага гъвкав и поетапен подход, който може да се използва като ръководство.

Най-добрата надежда на движението е една или повече страни членки на ООН да поискат извършването на критичен анализ от страна на СЗО и да предложат финансиране за необходимата работа. Има редица държави в подкрепа на реформа, които биха могли да направят това индивидуално или още по-добре - колективно. Сред тях попадат Уругвай, Канада, Ямайка, Холандия и Швейцария.

Последствията от такъв анализ са неясни и промяната на списъците сама по себе си няма да доведе до легализация. Дори ако комитетът се произнесе за премахване от списъците (което не е невъзможно), определени поправки към споразуменията на ООН все още ще бъдат необходими, тъй като канабисът е включен по различен начин в тях, за разлика от останалите наркотици. Тъй като влизането им в сила изисква консенсус в ООН, е вероятно привържениците на забраната да упражнят правото си на вето.

Световната здравна организация има възможността да окаже голямо въздействие в световен здравен план, ако реши да проведе експертен анализ и да насърчи ООН за преразглеждане на категоризацията на канабиса.

Тази стъпка по един или друг начин ще доведе до пренасочване на 100-те милиарда долара, които годишно отиват за борба с наркотиците, към намаляване на вредите.Все пак добрите политики следват добрата наука.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !