Защо хората вярват в конспиративни теории?

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2014 в 08:59 38965 10

Кредит The Conversation

Последните научни изследвания показват: ако мислите, че една от конспиративните теории е реалистична, вероятно ще смятате и други конспиративни теории за верни, дори да си противоречат една на друга. 

"Най-добрата предпоставка за вярата в конспиративна теория е вярата в други конспиративни теории", казва Вирен Свами, професор по психология, който изучава вярата в конспирациите в Университета на Уестминстър в Англия. 

През 2010 г. Вирен Свами обобщава изследванията си в научна публикация, в която пише, че вярващите в конспирации е по-вероятно да имат циничен възглед за света като цяло и политиката в частност. Конспиративните теории също изглежда са по-убедителни за хората с ниско самочувствие, особено по отношение на чувството им, че могат да правят свободен избор. Конспиративните теории са начин да се реагира на несигурността и безпомощността.

Икономическите кризи, терористичните атаки и природните бедствия са реални заплахи, над които имаме малко власт. В тези моменти на безсилие и несигурност, част от мозъка, наречена амигдала, започва да действа. 
Амигдалата най-често се свърза с емоциите като страх и тревожност. Състояния като гняв, бягство и някои защити се активират, благодарение на амигдалата.Тя също така е отговорна и за тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията.

Пол Уолън, учен в Дартмунт Колидж, който изучава амигдалата, казва, че амигдалата скокообразно започва да активира останалата част от мозъка като ускорява аналитичната й дейност - да прави преоценки на информацията, в опит да се създаде съгласуван и разбираем разказ, за да разберем какво точно се е случило, какви заплахи все още съществуват и какво трябва да се направи. Резултатът от тази трескава дейност на мозъка е генериране на нови разкази, които нагнетяват параноя след извънредни и шокиращи събития.

"Ако вие знаете истината, а другите не, това е начин да се утвърди собственото ви чувство, че сте независим играч", казва Вирен Свами. За вас е успокояващо, че имате собствено проучване, дори и ако това изследване е погрешно. Вие се чувствате добре, като "мъдрата стара коза в стадо овце".

Kaтрин Олмстед, историк в Университета на Калифорния, Дейвис, казва, че конспиративни теории няма да съществуват в един свят, в който не съществуват реални конспирации.

В действителност, достъпът до висококачествена информация в интернет само влошава нещата. Тенденцията да се обръща внимание само на доказателства, които подкрепят това, което вече вярваме е добре документиран и общ човешки недостатък. Хората са писали за него в продължение на векове. 

През 2006 г. политолозите Brendan Nyhan и Jason Reifler наричат това явление "ефект на обратния огън". Те доказват, че усилията да се развенчае неточна политическа информация може да само да направи хората по-убедени, че невярната информация е вярна, отколкото ако не се полагаха усилия за опровергаването й

По този начин, интернет и другите медии само спомагат да се утвърди параноята. Защото наличието на повече алтернативни версии само затвърждава вярата в конспирациите.

Проблем ли са конспиративни теории?

Отделно, че са някаква форма на параноя, те може да предизвикат опасни последици за вашето здраве. Например, изследвания показват, че афро-американците, които смятат, че СПИН-ът е оръжие, разработено срещу тях от правителството са по-малко склонни да практикуват безопасен секс. Ако смятате, че правителства или корпорации крият доказателства, че ваксините причиняват вреди на децата, вие вероятно ще се опитате да не ваксинирате вашите деца. Резултатът е: епидемии на морбили и магарешка кашлица, инфекции и няколко смъртни случая в места с ниски нива на ваксинации на деца.

Източник: New York Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 00:25

Когато група хора има интерес и възможност да направи нещо, но не го прави, водена само от общоморални съображения, тогава и възниква съмнение за конспирация.

18.12 2015 в 19:04

Мога само да кажа, че масовите коментари към статията показват колко безнадеждно е истинското положение на нещата. Или както е казал народа: ти му говориш и обясняваш, а оно рупа ли, рупа... Но пък още веднъж се убеждавам колко конспиративните теории си приличат с религиите и култовете... Аман от вярващи и немислещи...

02.12 2015 в 10:17

В птицеферма две кокошки, една от които с ниско самочувствие, активирана амигдала и склонност към параноя, си говорят:
- Ти знаеш ли какво се говори тук - че ни отглеждат само за да станем храна на хората.
- Айде стига и ти с твоите конспиративни теории.

20.11 2015 в 20:41

Подобни статии побутват лековерните да не мислят и да не задават въпроси/за да не ги помисли някой за параноици с ниско самочувствие/.Коспирациите най често идват от остро разминаване между "официални"изявления и реалност.
Ислямизацията е добра за Европа,защото шепа продажни бюрократи така казват/другото е конспирация и параноя...ха ха/!!
А от 9/11 вече и самолетно гориво топи стомана!!

21.10 2015 в 13:48

Nauka offnews, колкото и да не ви се иска, не може да се вярва безрезервно и на учените на които толкова се уповавате, защото и на тях понякога им се налага да лъжат. Натискът на който са подложени днешните учени е огромен. Те често "скалъпват" данни в усилията си да докажат, и да дадат гласност на своите теории, защото им налага да убедят някоя финансираща организация да им отпусне средства. Редица примери има и в настоящето и в миналото. Например лауреата на Нобелова награда физика Робърт Миликан благодарение на фалшифицираните си данни побеждава Феликс Еренхафт. Друг пример - Сър Сирил Бърт твърди, че е доказал връзката на коефициента на интелигентност със социалната класа. И за тези фалшифицирани изследвания той получава рицарско знание! Има и редица други случаи станали известни и то за големи имена. Примери със зависими лекари от фармацевтични компании които си траят за вредните страни на продуктите им бол. Така че, сляпата вяра в официалните лица и институции също не е панацея. Особено в днешното Оруелово време когато официално се говори едно , а се случва нещо напълно различно.

21.10 2015 в 12:13

И кой решава дали дадена теория е вярна ,или не? Нали не очаквате, че президента ще застане пред камерите и ще разобличи лошите заговорници? това го има само в холивудските филми. Същото е и при медиите, ако някое НПО спонсорира даден журналист,(в България има достатъчно такива), той ще е послушен, и няма да иска да вади кирливите ризи на този който не трябва. Има и нещо друго, това, че нещо звучи невероятно на пръв поглед за повечето хора, не означава, че то непременно е невярно. Това което е недопустимо за един нормален човек, за някой лишен от съвест психопат е детска игра. Освен това за доста неща които са били засекретени и излизат наяве след десетки години, първоначално са им казвали "конспиративни теории".

21.10 2015 в 08:42

Абе, Буля Пена, никой не твърди, че не съществуват конспирации, нито в статията се твърди така. Естествено, че ги има - от домашно ниво, до световно.
Тук просто се казва, че в опита си да си обясняват нещата и да си подтискат комплекса за малоценност, много хора започват да вярват в какви ли не щуротии. Това не е много трудо - човешкото въобръжение е безгранично и можа да си измисли всякакви връзки между събитията. Пък дали действително са такива - това е отделен въпрос

21.10 2015 в 01:54

В тази статия за какво иде реч да ни убеди? че совите не са това което са ли

27.02 2015 в 17:08

Съгласен съм с Буля Пена.След като вярвам, че има задкулисие в българската политика (факт), това не значи че совалките на НАСА предизвикват земетресения (теория).Това, че банките не определят на пазарен принцип лихвите си, а чрез картелни споразумения (теория), трябва ли да означава, че не искат да премахнат дребния шрифт от общите условия на договорите, които са с дебелина на списание Некерман уж за да пестят хартия.

01.02 2015 в 02:43

А щом в Ню Йорк таймс е публикувана статията, чиста истина трябва да е!
А бе, ей! Ние може да сме от село, ама не пасем патки- конспирация е всеки таен план. Че аз ако искам да направя нещо, като знам, че може да ми попречат, нали таен ще ми бъде плана какво и как да направя.

Е, има ли тогава конспирации? Има, разбира се! Милиарди такива! От моята малка конспирациика срещу мъжа ми, да не ме хване, докато влизам в къщи с новата рокля, до чудовищните конспирации на цели държави, общества и пр., продължаващи с векове.
А който се опитва да ме убеди в обратното, освен че е нахален конспиратор, е и голям тъпанар, щом си мисли, че ще му повярвам. ;)