Защо не могат да съществуват великани

Ваня Милева Последна промяна на 03 март 2015 в 19:29 41238 7

От време на време в социалните мрежи се появяват снимки на огромни кости на "гиганти" с един - двама археолози за мащаб. Не казвам, че са много хора са се хванали на тези фалшификати, но когато ми попадна това съобщение, си помислих, че кривата на Дънинг-Крюгер този път достигна сияйни висини, а претенциите на алтернативната фантастична великанска археология и анатомия развиват умения за критично мислене.

В дописката, дублирана в многобройни издания със степен на сериозност под средната, се казва, че Американският институт по алтернативна археология (AIAA) обвинява  Смитсъновия институт, че "е унищожил хиляди гигантски човешки останки". И още:

"Според представителя на AIAA Джеймс Чарворда, по време на съдебния процес се появяват нови подробности, когато служители на Смитсъновия институт признават за съществуването на документите, които, както се предполага, доказват унищожаването на десетки хиляди човешки скелети, вариращи по размер от 2 до 4 метра височина, за съществуването на които традиционната археология не иска да признае."

Да, в Смитсониън има скелети на гиганти... като на този гигантски ленивец. Илюстрация: The Smithsonian's Giant Ground Sloths

Първа сигнална лампичка: щом чуете, че нещо е "алтернатива" на някаква наука, най-вероятно да е различно от всякаква наука. Втора - че ако имаше раса от гиганти, които се разхождат по света, оставяйки след себе си хиляди скелети, никоя организация не би могла да контролира такива доказателства. Ако Смитсониън реши да скрие тези доказателства, идея странна и нелогична сама по себе си, то конкурентни музеи с радост ще ги покажат. Но засега нито един музей няма кости на великан, освен костите на някой гигант от животинския свят като гигантопитека.

През 1956 г. в Южен Китай, в провинция Гуанси, археолози изкопават три огромни челюсти. 

Тези примати са огромни, но не са хора или атланти.

Всъщност, не е необходимо да се занимаваме много с това съобщение, след като се оказа, че първоизточникът е един сатиричен сайт WorldNewsDailyReport, нещо като "Бъзикилийкс" или "НЕ!Новините". Но дори и да не беше от такъв източник, а от някой напълно отдаден на каузата на великаните, то тогава пак може да сте абсолютно сигурни, че снимките са повече или по-малко нахален фалшификат. 

Защо има такова изобилие от великани?

През миналото десетилетие се извършва мащабно фалшифициране на фотографии, на които уж археолозите са открили останки от гигантски хора, достигащи до 2, 3, 4, че дори и 10 метра. Те се поглъщат жадно от феновете на различни видове сензации и конспиративни теории. Препечатват се от много сайтове, от като се започне от тези, които са с различни отенъци на жълтото и се свърши със сайтовете за креационизъм, които активно публикуват подобни снимки, защото "опровергават теорията на еволюцията на официалната наука". 

Версията за съществували някога гиганти се харесва и на любителите на всичко мистично, защото тя им "обяснява" кой е построил пирамидите, наместил камъните на Стоунхендж и всички древни чудеса, които на пръв поглед не са по силите на обикновения човек.

За масовото разпространение на гигантоманията помага и фактът, че в много религии и митове се споменат великани. В Библията - също. Вероятно, заради намирани в миналото кости от древни големи бозайници или динозаври. 

Всъщност, изобилието от сензационни снимки се обяснява най-логично от все по-голямото количество хора, които владеят Фотошоп.

Снимките са фотомонтаж

Интересно е, че повечето от сензационните снимки на гигантски кости са фотомонтаж не с цел да ви заблудят, а благодарение на един конкурс на сайта за майстори на фотошопа - Worth1000.

Това, което виждате по-горе вляво е "Завръщане в долината на гигантите" (Return to the valley of the giants) е произведението, заело през 2002 г. трето място в конкурса за графичен дизайн "Археологични аномалии–2", организиран от www.worth1000.com с автор, известен под псевдонима IronKite.

Скоро след публикуването на снимката, тя се разпространява широко в интернет и по печатни медии като доказателство, придружена със статии за съществуването на древна раса от гиганти.

Вляво е най-оригиналната снимка, която е послужила като материал за монтажа на IronKite. Тя е направена на 16.09.2000 в Hyde Park щата Ню Йорк, където група археолози от университета Корнел, водени от професор Джон Чимент (John Chiment) извършва разкопки на останките от мастодонт от преди 14-11 хил. години.

Долу вляво е работата на Amaranto под името "Вечен покой" (everlasting rest by amaranto), а второто изображение е на автора Anakinnnn, изложено също в worth1000.com  -  Giant Skeleton by Anakinnnn.

Big Boyот mzpresto - Giant Ancestors от blackbook giant hoax с автор Supagray

Много от творбите са с високо качество, но някои като тази горе са ясни фалшификати - вижте как обектите хвърлят сянка в различни посоки, а скелетът не се вписва в околната среда.

Произходът на тази гигантска 47-инчова (120см) бедрена кост трудно може да се установи. Твърди се, че е намерена в Турция. Възможно е, костта да е от голям бозайник или динозавър, но определено не е на хуманоид. Намира се в музея Mount Blanco Fossil Museum в Тексас като задачата на музея е "да ви покажем защо не вярваме в теорията на еволюцията". Можете да закупите копие на костта на специална цена от $ 450.

Възможно ли е наистина да са живяли гиганти на Земята?

Имало е време, когато Земята наистина е била обитавана от гиганти. И не само динозаври, а и бозайници. Повечето от тях са изчезнали през последния ледников период, а други - много по-късно - около 10 хиляди години, т.е. засекли са се по време със съвременния човек. Например гигантската късомуцунеста мечка, обитаваща Аляска и Чукотка, достигаща 3.5 метра, ако се изправи на задните си крака.  

Не по-малък е гигантският ленивец, чийто скелет и рекострукция са показани по-горе.

Защо човекът да не може да достигне такива размери?

Отговорът се крие в структурата и пропорциите на човешкото тяло. Ако се вгледате в типичните представители на гигантите - динозаври, слонове и други, ще видите, че всички те имат хоризонтално положение на гръбначния стълб, сравнително малка глава, масивни крака като центърът на тежестта е в долната част на тялото.

Ако приемем, че великаните от снимките са живели в нашия физически свят (а не са някакви мистични създания), те би трябвало да се подчиняват на законите на физиката, в частност - законите на гравитацията и термодинамиката. Областта на изследване, която се опитва да определи връзката между форма и функция се нарича биомеханика

Размерът е най-важният фактор в биомеханиката. Гравитацията въздейства по различен начин на големите и малките животни. Ако мравка падне от десететажна сграда, то тя едва ли ще усети нещо, едва мишка, при същите обстоятелства, вероятно ще бъде наранена, човек - ще бъде мъртъв, а слон - би се пръснал. Ясно е, че ефектите на гравитацията са различни при тела с различни маси и размери.

Да предположим, че всички линейни размери на едно животно се удвоят - тогава обемът му ще се увеличи с 8 пъти.

Това означава, че и теглото му ще се увеличи 8 пъти, а всяка площ - само 4 пъти, включително напречното сечение на костите. Това не е достатъчно за да издържат осемкратното увеличение на теглото. Освен това, натоварванията не са само гравитационни. При ускорение или забавяне, завои, костите ще бъдат натоварени и на допълнителни сили.

Естествено, с увеличаване на теглото на животното, следва съответно да се увеличи здравината на опорите, но данните от измерванията на граничната якост на костите на бозайници с различна маса от 0,05 до 700 кг не показва големи различия (233 +/- 53 MN/m2 при малки животни и 200±28 при големи) според Biewener.

Ако се вгледаме в костите краката на мишка, човек и слон и ги мащабирате така, че дължините им да са едни и същи, те ще изглеждат нещо подобно на схемата вляво. Вижда се, че костта на крака на слона е значително по-тънка от тези на човека и мишката, отколкото би изисквала пропорционалността спрямо размера на тялото, същото може и да се каже за костта на човека спрямо костта на мишката.

Размерът на костите не се увеличава пропорционално, защото това ще бъде допълнително натоварване, което също ще трябва да издържат. Така този омагьосан кръг поставя граници за големината на животните. Не случайно най-големите представители на фауната живеят във водата, защото тя облекчава влиянието на гравитацията.

Това означава, че хуманоидни лилипути не биха могли да съществуват. Ако човек се свие до размерите на мишка, той не би могъл да се движи. Той ще бъде твърде тежък за толкова нежни кости.

Гиганти с пропорционални размери също не могат да съществуват.

Да вземем един пример. Ако човек с ръст 180см и тегло 80 килограма се увеличи четворно до 720см, теглото му ще бъде 5 120 килограма, а костите при тези размери в човешките пропорции могат да носят около 1 280 килограма, т.е. остават още 3 840 кг (защото площта на напречното сечение на костите се увеличава  16 пъти, то теглото ще се е увеличило 64 пъти). Костите просто няма да издържат на такова претоварване, това се равнява все едно човек 180см висок и тежащ 80 кг, при същите мускули и кости да носи постоянно тежест от 240 кг през целия си живот.

За да съществува такова животно трябват значителни промени в конструкцията му. Спомнете си масивните крака на динозаври и слонове. А с биомеханиката проблемите не свършват, защото големината засяга и метаболизма, създава и други физиологични проблеми.

Дори и да ги има, великаните далеч няма да изглеждат така, както на "фотошопнатите" снимки.

Източници:

They Might Be Giants

The Mound Builder Conspiracy

Giant Skeleton Hoax

Fantastic Archaeology

Not True: Smithsonian Admits to Destroying Giant Skeletons

The Smithsonian's Giant Ground Sloths

Comparative Anatomy

Bone strength in small mammals and bipedal birds: do safety factors change with body size?, Biewener AA.

Dem Bones: They Might Be Giants, Ken Summers

Скелеты гигантов. Как фальсифицируются сенсации

Фотографии гигантов

Анатомия четырехметровых людей, Григорий Тарасевич

Великаны с Кавказа. Телевизионное надувательство

The Red Haired Giants of Lovelock Cave

The Case of the Strange Skulls

The Great Smithsonian Cover-Up: 18 Giant Skeletons Discovered in Wisconsin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2016 в 17:06

Иванчо, хората ти обясниха горе за фотошоп скелетите, пък ти си вярвай във феи. Какво е това желание за глупости не мога да разбера. Рептили такива...

13.03 2015 в 22:28

А тиранозаврите тежали 7 тона, но костите им им не се трошали, когато бягали на два крака, нали?

09.03 2015 в 18:14

Да прибавим и гигантското диво прасе. Метър челюсти, че и по-дълги. Хруска всичко като захар на бучки. Заради подобни зверове особено гигантската мечка, се смята, че човека се е разселил сравнително бавно от Европа към Америка. Тези чудовища са били на върха на хранителната верига и човекът не е успял даим противодейства със задоволителен успех дълго време.

07.03 2015 в 18:43

Все такива статии...Аз пък познавам човек, който знае как се прави телепорт.И ми го е показвал...

05.03 2015 в 23:55

,,ще мине през модерация" Вървете по дяволите!

05.03 2015 в 23:52

Хиляди съобщения от цялята земя има за намерени скелети на гиганти.Питайте гугъла!За 2013г. има поне две съобщения за намерени такива в България.По спомени край пловдивско село и близо до Дунав.4 метрови хуманоидни.Споменати с по няколко реда буквално!В нета!Средствата за масова дезинформация естественно -ни гък!

05.03 2015 в 13:21

Интересна и разбираемо написана статия. Браво.