Защо не трябва да се паникьосваме за фипронила в някои партиди яйца

Йордан Стефанов Последна промяна на 16 септември 2017 в 09:58 11374 3

Вече няколко дни в медиите циркулират публикации, които алармират, че ни тровят с опасни яйца, че сме в сериозна опасност, че веднага трябва да се притесним, да изхвърлим всичко, а защо не и да отидем на лекар. Нека се успокоим малко, защото единственото нещо, което може да ни навреди в тази ситуация е стресът, който си причиняваме излишно. А той е рисков фактор, който често пренебрегваме.

Открито количество в яйцата не е притеснително!

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) разпространи разкритието, че са открити партиди яйца, при които количеството на фипронил е около 0.027 мг/кг. Това означава, че в 1 килограм яйца има 0.027 мг от веществото. 1 килограм яйца са 20 яйца с размер „М“, които са с маса около 49 грама. Самото наличие на веществото не трябва да ни притеснява, защото не трябва да живеем с илюзията, че храната, която консумираме е „чиста“. Винаги има някакво замърсяване и за щастие тялото ни е напълно подготвено, за да се „детоксикира“.

Догмата, която никога не трябва да забравяме е „Дозата прави отровата“. Трябва да знаем и че могат да настъпят два вида интоксикации:

1) Хронична – ежедневен прием на малки количества от активната субстанция, които в бъдещ период от време ще доведат до влошено здраве.

2) Остра – еднократен прием на висока доза от активната субстанция в рамките на 24h, която да доведе до нежелани отрицателни ефекти върху здравето.

Не използвам „отрова“ или „токсин“, защото всяко вещество в определени количества крие своите рискове.

Хронична интоксикация с фипронил може да настъпи доста трудно. Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) се ръководи от установената NOAEL (No Observable Adverse Effect Level) концентрация – количество вещество, при което не се наблюдават никакви ефекти при консумация в дълъг период от време. NOAEL = 0,019 мг/кг/на ден. Или по-просто казано, ако един индивид е с маса 70 килограма, то количеството (0,019 * 70 = 1,33 мг/кг/ден), което трябва да приема всеки ден и при което няма да настъпи интоксикация, ще се съдържа в 985 яйца. Разбира се консумацията на 985 яйца всеки ден е невъзможно, а и консумацията на подобно огромно количество протеини е възможно да доведе до храносмилателни проблеми (Литературен източник 1).

За да се презастраховат европейските органи, те въвеждат стойността RfD (Reference Dose), която всъщност представлява NOAEL разделена на 100. Или с други думи RfD = 0.019/100 = 0.0002 мг/кг/ден. Това се прави поради прилагането на „Принципа на предпазливостта“ – NOAEL концентрацията е  безопасна, но е по-добре да се застраховаме за всеки случай.

Остра интоксикация с фипронил може да настъпи още по-трудно. Компетентните органи са наложили референтна доза за остра интоксикация (ARfD), която е равна на 0.009 мг за килограм живо тегло. Тук отново е приложен фактор от 100х за презастраховане. Това означава, че еднократно погълнатата доза, при което не се наблюдават никакви ефекти върху здравето (NOAEL) е 0.9 мг/кг. Или с други думи един 70 (70*0,9 = 63 мг) килограмов човек трябва да погълне (63/0,027*20) 46 666 яйца в рамките на 24 часа (Литературен източник 2).

Фипронилът успешно се „детоксикира“  естествено от тялото, но бавно

Трябва да спомена, че няма почти никакви сериозни данни за хора. Всички референтни стойности и проучвания върху метаболизма на веществото се основават на животински модели.

Фипронилът подлежи на успешна биотрансформация от страна на организма на бозайниците. Това означава, че телата ни успешно могат да го метаболизират под форма, която лесно да се изхвърли от отделителната система. Установено е, че фипронилът се екскретира основно чрез фекалиите (до 75%), чрез урината (до 25%) и много малка част чрез пот. Времето, което е нужно на тялото да разгради почти цялото погълнато количество фипронил е 200 часа.

Макар паниката да е излишна, трябва да се знае как това вещество е попаднало върху яйцата. Фипронилът е активна съставка в множество обезпаразитяващи продукти не само за птици, но и за домашни любимци, което може би разкрива мистерията…

Цитирана литература:

1)      TOXICITY CLASSIFICATION - FIPRONIL

2)      Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance - fipronil

Оригиналната статия е публикувана в Наука и критично мислене и е любезно предоставена от автора й микробиолога Йордан Стефанов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

17.09 2017 в 10:29

Всяка година обработвам котарака с терапевтична (да се чете - отровна за бълхите и кърлежите) доза фипронил. Покрай него обработвам и себе си защото тя обработката на котарака не става току-така. Дозата е толкова висока, че е отровна за тези насекоми в продължение на една година.

Засега - само положителни ефекти.

Препаратът също така е полезен за борба с хлебарки.

23293

1

Стефан

16.09 2017 в 16:53

Фипронилът Е отровен за бозайниците, и то не на майтап. Средно силна отрова. Значи по-малко от цианкалия, но реално много повече от ракията - менте.
Утешителното е, че е трудно да влезе в организма, понеже е много горчив - и луд няма да го яде. През кожата влиза трудно - никой не се въргаля в камари мръсен прах.
Съдържанието му в яйцата, еле па в продукти с малко съдържание на яйца, няма как да е опасно и за насекомо, тежащо два грама, камо ли за човек. Но приказките на тая тема, са с тротиловия еквивалент на бомба в метрото.
Обичате да се страхувате? Ние сме насреща!