10 технологии от филма "Завръщане в бъдещето 2", които имаме днес

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 октомври 2015 в 15:30 20363 0

Легендарният филм на Робърт Земекис "Завръщане в бъдещето част II" прогнозира появата на различни видове джаджи и технологии, които днес трябва вече да са реалност.

Днес можем да направим разбор кои технологии във филма са намерили отражение в нашия свят, напомня ни порталът cnet.com. Защото близо е 21 октомври, 2015 - датата, в която лудият изобретател Емет Браун с приятеля си Марти Макфлай се пренасят, за да спасят света и собственото си бъдеще.

Филмът излиза през 1989 г. и прави няколко наистина удивително точни прогнози за състоянието на съвременните технологии. Все пак има и някои, които не се случиха - като летящите коли например.

1. 3D филми

Стереофилмите станаха реалност много преди пътуването на Марти и Док в бъдещето и създателите на филма са знаели, че ще стане така. Историята на стереоскопично кино е на почти сто и петдесет години, но през 20-ти век 3D филмите са били все още новост за широката аудитория - почти като hoverboard-овете за нас сега. 

2. "Умните" къщи

Къщата, в която живее семейството на Макфлай през 2015 г., поразително напомня на съвременните "умни" домове, изпълнени с джаджи и роботизирана техника, в които, за да влезете вътре трябва да поставите пръста си на биометричен сензор. 

3. Видеовръзка

Двамата герои многократно разговорят във филма чрез телевизор с вградена камера - аналог на широкоразпространените днес видео чатове (Skype, FaceTime и др.). Сценаристите са предвидили точно, въпреки че в научната фантастика на ХХ век това е описано многократно.

4. Дронове

Когато Марти попада в родния си квартал, вижда странна сцена: летателен апарат разхожда куче, държейки на каишка домашния любимец. Дори преди 5 години гледката на дрон не би учудила никой.

5. Google Glass

Във филма Марти и Док няколко пъти се появяват с "умни" очила. Например, с тяхна помощ, главният герой разговаря по телефона. Проектът "умни" очила на Google не бе особено успешен, но очилата Google Glass изглеждат много подобно на очилата на Макфлай.

6. Kinect за Xbox 360

В бъдещето, главният герой попада в местна закусвалня и показва на децата там как се стреля по виртуални човечета. Но предизвиква само смях - вече никой не играе с ръце - аналогия с Kinect за Xbox 360, която е технология за управление със жестове.

7. Таблети

Намеци за таблети се появяват във филма на няколко пъти. Например този старец, който се доближава до Макфлай. В ръката му може да се види продълговато устройство, напомнящо таблет или смартфон. 

8. Холограми

В града на бъдещето Марти е "ухапан" от холограма на акула от реклама за 19-тата част на "Челюсти" - ироничен намек за безкрайните продължения на холивудските блокбъстъри, но и прогноза за използването на холограми в бъдеще. Например на фестивала Coachella 2012 г. е "възкресен" холографски известния хип-хоп музикант Тупак Шакур, убит през 1996 г.

9. Плазмен телевизор

В бъдещето на Земекис се виждат големи плазмени телевизор, често с разделен екран в няколко области. Днес всеки телевизор с технология Smart-TV или просто огромен монитор може това.

10. Облачни услуги

Във филма на Земекис се чува пророческата реплика "Никой не използва лазерни дискове вече" (Nobody uses laser discs anymore). А филмът е правен в края на 80-те - време на разцвет на компактдисковете, особено в музикалната индустрия. Само след малко повече от десетилетие дигиталните плейъри ще изхвърлят CD-дисковете от пазара, а тази реплика отразява еволюцията на носителите на информация: CD-дискове -> дигитални дискове -> облачни услуги.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !