14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

50 пъти до Луната или най-износоустойчивият материал

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 август 2018 в 08:16 410830
500 пъти около Земята или 50 пъти до Луната.

Искате ли да имате кола със „железни” гуми?

Представете си, че може да изминете разстоянието плъзгайки се - не да карате - около екватора на Земята 500 пъти преди да се изтърка протекторът. Това са 20 милиона километра или около 50 пъти да стигнем до Луната (Земният екваторът има дължина  40 075 километра).

Това са възможностите на новата сплав, изработена в базираните в Ню Мексико и Калифорния Национални лаборатории "Сандия" (Sandia National Laboratories), съобщава Nanotechnology.

Екипът за научни изследвания в областта на материалите на "Сандия" създаде платинено-златна сплав, смятана за най-устойчивият на износване материал в света. Той е 100 пъти по-устойчиве от високоякостна стомана, което го прави първата сплав или комбинация от метали в същия клас като диамантите, най-устойчивите на износване материали. Екипът на Сандия наскоро съобщи за откритията си в Advanced Materials.

Може би се чудите как металурзите от хиляди години по някакъв начин пропуснали такива възможности. Всъщност, комбинацията от 90% платина с 10% злато не е нова.

Но принципът е нов. Досега се смяташе, че способността на метала да издържа на триенето се основава на това колко е здрав. Екипът на "Сандия" предлага нова теория, според която износването е свързано с това как металите реагират на топлината, а не с тяхната якост и подбира метали, пропорции и производствен процес, които биха могли да докажат новата теория.

"Много традиционни сплави са разработени като се увеличава здравината на материала, намалявайки размера на зърната", разказва Джон Къри (John Curry), водещ автор на статията. "При наличието на екстремни напрежения и температури, много сплави омекват, особено при умора. Видяхме, че при нашата платино-златна сплав механичната и термичната стабилност е отлична и почти не видяхме промени в микроструктурата за изключително дълги периоди на циклично напрежение при плъзгане".

Винаги могат да се появят изненади в науката

В отделна статия, публикувана в Carbon, екипът описва резултатите от забележително откритие. Един ден, докато измерват износването на платинено-златната сплав, започва да се оформя неочаквано черен филм, който изследователите разпознават диамантенопподобен въглерод, едно от най-добрите покрития в света, хлъзгав като графит и твърд като диамант.

Advanced Technologies

"Ние смятаме, че стабилността и вътрешната устойчивост на износване позволяват на въглеродните молекули от околната среда да се свързват и да се разрушават по време на триене, като в крайна сметка се образува диамантеноподобен въглерод. Това може да се постигне и по други начини, но е много скъпо", обяснява Джон Къри.

Според изследователите този материал може да се използва в различни електронни устройства. Ако приложите тънък слой сплав на подвижни части, например смартфони, животът на устройството ще се увеличи няколко пъти и това според изследователите ще спести електрониката до 100 милиона долара годишно.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.