AI технология вижда порнография в пустинни пейзажи

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 декември 2017 в 10:27 41815 0

Кредит Pinterest

Софтуерът взема пустинните пейзажи за актова фотография.

През последната година станахме свидетели на бум в технология за изкуствен интелект (AI), но успехът е съпроводен, естествено, с немалко грешки, които оставят смесени чувства.

Последните новини от света на AI идват от Лондон, където столичната полиция на града обявиха плановете си за използване на изкуствен интелект, за да сканират електронни устройства за изображения на детска порнография. Според изявленията, технологията трябва да бъде готова за използване в рамките на "две до три години".

За момента обаче има само един препъникамък - софтуерът взема пустинните пейзажи за актова фотография. Предполага се, че е заради цвета.

Полицията на Лондон (Metropolitan Police Service) вече използва една по-малко прецизна форма на софтуер за разпознаване на изображения. Проблемът е - както обяснява в интервю за The Telegraph Марк Стоукс (Mark Stokes), - че ако софтуерът успява да разпознае определени форми на престъпна дейност (оръжия, наркотици и пари), то има големи затрудненияда  идентифицира порнографски изображения и видеоклипове. Стоукс е ръководител на отдела за компютърни престъпления в Лондонската полиция.

Това означава, че полицейските служители сами трябва да преглеждат неприличните изображения и да отсъдят дали се съдържа елемент на престъпление - психически изтощителна и стресова работа, особено като се има предвид мащаба на задачата. Според The Telegraph Лондонската полицият трябваше да прегледа 53 000 устройства за уличаващи изображения през 2016 г. През февруари, водещ полицай нарече количеството на записаните сексуални престъпления срещу деца в страната за "зашеметяващо".

За щастие, благодарение на технологичния напредък може със задачата да се заемат неодушевени устройства, които няма да бъдат засегнати психически от работата. Британската полиция в момента работи с доставчици от Силициевата долина (като Google и Amazon), за да се създаде технология с изкуствен интелект достатъчно усъвършенствана, за да идентифицира обидните изображения.

Но все още има няколко проблема за изглаждане.

"Понякога пустините се вземат за неприлично изображение или порнография", обяснява Стоукс на срещата по сигурността в Лондон (ISC)2 Secure Summit in London.

Това не е малък проблем, тъй като пустинните пейзажи са популярни за скрийнсейвъри и десктоп-изображения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !