Адвокати спорят чии са правата върху Apple акаунт след смъртта на собственика

Компанията защитава тезата, че профилите не могат да се наследяват след кончината на собствениците им

Александър Александров Последна промяна на 26 януари 2016 в 11:00 2738 0

Кредит Morguefile

Ние може и да имаме усещането, че профилите ни в социални мрежи, „облачни“ услуги и други онлайн платформи са си наша собственост, но истината е, че компаниите просто ни дават право да ги използваме временно.

И може би най-осезаемо това се усеща в случаите на смърт на собственика на акаунта, когато неговите близки установяват, че нямат никакви права върху цялото съдържание, което той си е съхранявал онлайн. Това често важи и за приложенията, които е използвал, дори и да е плащал за тях.

Темата стана актуална неотдавна, след като Пеги Буш от Канада, чиито съпруг е починал наскоро, се е опитала да използва неговия акаунт в Apple ID, за да достъпи приложенията, които са споделяли преди това заедно.

От отдела за поддръжка в технологичния гигант обаче са обяснили на вдовицата, че ако иска да получи достъп до чужд акаунт, бил той и на съпруга й, трябва да им предостави съдебна заповед. След дълга поредица от посещения на Пеги и дъщеря й до различни офиси на Apple без резултат, дамата е решила да отнесе въпроса към медиите.

В крайна сметка от ИТ компанията са потвърдили, че ще се опитат да помогнат на семейството, но без да потвърдят дали ще им предоставят пълен достъп до акаунта на починалия съпруг. Представители на Apple са се позовали на условията за ползване на услугата, в които ясно е записано, че тя не подлежи на наследяване и на прехвърляне след смъртта на собственика. Там е указано също, че профилът заедно с цялото налично съдържание ще бъдат изтрити след потвърждаване, че притежателят му е починал.

Редица адвокати вече се изказаха противоречиво по случая, признавайки, че все още липсва законодателство, което да прецизира правата върху „дигиталния живот“ на починали хора. Тази тема обаче ще придобива все повече актуалност предвид нарастващата популярност на това явление във време, когато все повече хора оставят след смъртта си значително „информационно наследство“. Затова и очакванията са в недалечно бъдеще въпросът да бъде урегулиран по-добре.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !