Amazon вече струва повече от Walmart

Най-големият онлайн търговец отчете сериозен ръст на акциите си през последните дни

Александър Александров Последна промяна на 28 юли 2015 в 15:01 6156 2

Когато през 1992 г. основателят на търговската верига Walmart и най-богат човек на планетата Самюъл Уолтън почива на 74 годишна възраст, той оставя на своите петима наследници такова наследство, че всички те дълго време са в десетката на най-богатите хора. Едва ли някой от тях обаче е подозирал, че създаденият само три години по-късно малък уебсайт за продажба на книги Amazon.com някога ще отнеме от империята им титлата „най-голяма компания за търговия на дребно“.

Това се случи преди броени дни след като Amazon отчете ръст на приходите си, благодарение на нарасналите си продажби в САЩ, след което последва значително поскъпване на акциите на компанията. Ценните книга достигнаха 565 щ. долара, което е почти два пъти по-висока цена в сравнение с миналия октомври, когато са се търгували за 284 щ. долара.

Изпреварването на Walmart от Amazon е знаково за влиянието на онлайн корпорациите в съвременната икономика. А фактът, че основателят на интернет гиганта Джеф Безос постигна този успех само за 20 години от създаването на своя портал, е показателен за това колко по-бързо уеб технологиите могат да генерират растеж. За сравнение - на Сам Уолтън са му трябвали близо 50 години за да изгради своята търговска империя.

Днес Amazon е сред най-големите технологични компании, заедно с Apple, Google, Microsoft, Alibaba и Facebook, и подобно на тях също се стреми да навлезе в повечето нови подсегменти на дигиталната индустрия. Компанията разполага със собствена линия смартфони, таблети и четци за електронни книги под марката Kindle, електронна платежна система, платформа за „облачни“ (cloud) услуги, както и такава за самоиздаване на книги. Сред дъщерните дружества на Amazon са най-големият онлайн магазин за обувки Zappos, платформата за гледане и коментиране на геймърски събития Twitch и дори компанията за анализ на уеб трафика Alexa Internet.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2015 в 17:15

Джеф Безос е безспорно, най-голмия пич сред шефовете на големи технологични компании, а и предлага добра услуга на добра цена. За разлика от прехваления "технологичен пионер" Стив Джобс, който трябва да му се признае е гений в маркетинга на луксозни стоки.

29.07 2015 в 16:19

Ама на кой му пука бе, Тва амазон яде ли се, пие ли се