Apple инвестира в компания за изкуствен интелект

Технологичният гигант отказа да сподели плановете си в областта

Александър Александров Последна промяна на 07 октомври 2015 в 10:18 7093 0

Американската технологична корпорация Apple придоби малка фирма за разработка на изкуствен интелект. Тя се нарича Perceptio и използва технологии за обучение на машини (machine learning) за да класифицира снимки, направени от смартфони.

От Apple потвърдиха пред агенция Bloomberg за сделката, но отказаха да съобщят, какво ще правят с придобитата технология, окачествявайки Perceptio като една от многото малки иновативни фирми, закупени от гиганта.

Това, което Perceptio разработва, е технология, позволяваща на смартфоните да извършват сериозни изчисления, без да се налага да съхраняват потребителски данни в „облачна“ среда. Основателите на проекта Никълъс Пинто и Зак Стоун са създали също и приложение за споделяне на снимки, наречено Smoothie. Пинто е изследовател по компютърни науки и лектор в Масачузетския технологичен институт и в Харвард, докато Стоун е докторант в Харвард.

Възможно е Apple да интегрира разработките на Perceptio в своята мобилна платформа iOS, с която работят смартфоните iPhone, таблетите iPad и плеърите iPod touch. Закупената технология може да бъде използвана също и в персоналния асистент Siri на Apple.

Не е изключено обаче компанията да има и по-мащабни планове за нея в момент, когато изкуственият интелект се превръща в следващата сцена на битка между ИТ гигантите Google, Apple и Microsoft, която до голяма степен ще определи как ще се развиват редица други браншове – от автономните коли, до „интелигентните“ домове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !