Авангардни технологии ще диагностицират ХИВ при бебета

Те са по-бързи, по-компактни и по-лесно приложими

Катя Димитрова Последна промяна на 30 юни 2016 в 10:59 2246 0

Кредит http://www.who.int

Две иновативни технологии за ранна диагностика на ХИВ при бебета, наскоро квалицирани от Световната здравна организация, ще бъдат пуснати за употреба в най-проблемните райони, където заразата достига епидемични размери.

Продуктите Alere ™ Q HIV-1/2 и Xpert® HIV-1 Qual дават резултат час след вземането на пробата, в сравнение със стандартните изследвания, които отнемат седмици.

През 2015 г. от повече от 1,2 милиона деца в световен мащаб, родени от ХИВ-позитивни майки, само половината са имали достъп до диагностика. Това е основната причина, поради която стотици деца остават без необходимото им животоподдържащо лечение.

Най-добрият начин да се диагностицира ХИВ инфекция сред новородени, е да се използват тестове, които търсят доказателства за вируса в кръвта, а не тези, които търсят антитела или антигени. Новите технологии са опростили тези процедури, даващи възможност повече бебета да бъдат тествани с по-бързи резултати.

"Тези тестове бележат значителен пробив в нашите усилия за бързо и надеждно тестване за вируса на СПИН при децата, посочва Майк Уорд (Mike Ward) от отдела по здравни продукти към Световната здравна организация.

И двата продукта са обект на проучване в някои страни с по-висока заболеваемост от ХИВ. За диагностицирането се с тях се използват еднократни касетки, предварително заредени с химикали, необходими за идентифициране на ХИВ в кръвната проба. Това означава, че те са по-бързи, по-компактни и по-лесно приложими.

Тестът Xpert® работи по същата технология, която вече се използва за диагностициране на туберкулоза. За тест за ХИВ, той просто изисква промяна на заредения химикал, което го прави рентабилна платформа за диагностицирането на множество други заболявания.

Платформата Alere може да работи на батерия за до осем часа, което я прави по-подходяща за използване в отдалечени и селски райони, където няма лаборатория, инфраструктура и недостатъчно квалифицирани здравни работници.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !