Български стартъп за виртуална реалност отива в Силициевата долина

Младата фирма Intugame става част от американския акселератор Boost VC

Александър Александров Последна промяна на 26 януари 2016 в 12:55 4470 0

Кредит Стефан Петранов

Поредното доказателство за потенциала на българските технологични компании идва от младата стартираща фирма Intugame, фокусирана върху технологии за виртуална реалност (VR – Virtual Reality).

Компанията, която е основана от Георги Георгиев и Краси Николов, е одобрена да се присъедини към американския акселератор Boost VC, който подкрепя стартъпи в областта на виртуалната реалност, споделиха за Nauka.Offnews.bg от нейния екип.

Intugame е основана преди година в София и вече е сочена за един от най-перспективните европейски играчи на VR пазара. Тя е финансирана от инвестиционния фонд LAUNCHub, а екипът на Boost VC я е избрал измежду хиляди фирми по целия свят.

Продуктите й включват Intugame VR – приложение, което позволява традиционни компютърни игри да се играят във виртуалната реалност чрез VR очила и прикрепен към тях смартфон. При това програмата използва сензорите на телефона, за да засича движенията на геймъра, позволявайки му да променя изгледа си в играта чрез движение на главата си.

Екипът е създал и цялостен комплект за разработка на софтуер (SDK – Software Development Kit), чрез който разнообразни игри и приложения ще могат да работят на най-популярните очила и платформи за виртуална реалност.

Въпреки че за сега се използва предимно за игри, виртуалната реалност има огромен потенциал също и в сфери като образованието, медицината, туризма, архитектурата и много други, а анализаторите прогнозират сериозен ръст на този сегмент през тази и следващата година. Остава да видим дали една българска фирма ще успее да се възползва от възходящия тренд и да се превърне в световно явление в него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !